Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Lan, net, DHCP
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 20 years, 10 months раније by dens.
-
АуторЧланци
-
13. фебруар 2004. у 3:21 pm #3355jovirУчесник
Jedan problem mi se javio prilikom instaliracije mreze izmedju linuxa i windowsa. Naime, sve se podesi valjano, fiksni IP mrezne kartice, ubaceni IP linux i windows hosta u /etc/hosts, itd. Linux i windows se vide preko sambe, sve funkcionise odlicno osim sto se vise ne moze na internet. Kppp se lepo ukonektuje, ali nema protoka. Posumnjam na /etc/resolv.conf i ubacim brojeve DSN servera za ptt i verat (kako se tacno zovu, tj. sta treba upisati za ISP?), ali nema efekta. Pa onda pokrenem automatsku konfiguraciju “internet sharing” (Mandrake 9.2), instalira se DHCP, i od tada se problemi povecavaju. Windows vise ne vidi linux, na ping iz windowsa dobija se”…host unreached..”, a iz linuxa se vidi windows ali to mnogo duze traje ucitavanje nego ranije, na ping iz linuxa dobija se “permission denied” (uz root ovlascenja). Uz sve to i dalje se ne moze na internet.
Pre podesavanja mreze na internet se islo bez problema. Cilj mi je funkcionalna mreza izmedju linuxa i windowsa i mogucnost izlaska na internet iz linuxa. I jedno i drugo je vec bilo ostvareno, ali, nazalost, ne istovremeno.
Trebaju mi ideje sta dalje? Da li je neophodan DHCP, sta upisati u /etc/resolv.conf za ISP?13. фебруар 2004. у 3:36 pm #17022popeyeГлавни мајсторDHCP za tvoju mrezu od dva racunara nije potreban. Jednostavno postavi IP adrese oba racunara u isti adresni prostor, na primer 192.168.1.1 (Linux) i 192.168.1.2 (Windows). U Windows-u za podrazumevani gateway postavis Linux (192.168.1.1), a mrezna maska je 255.255.255.0. U KPPP programu podesi sve parametre: brojeve telefona, DNS servere i obavezno ukljuci opciju da pokrece pppd sa defaultroute opcijom. Nakon povezivanja, omoguci rutiranje podataka sa maskiranjem adresa (odgovorio sam juce na slicno pitanje o skripti za to, potrazi na forumu).
13. фебруар 2004. у 8:40 pm #17023densУчесникKad smo već tu evo šta se meni dešava par dana pa me zanima da li neko ima ideju u čemu je fora:
Elem pre neki dan sam ubacio trendnet lan karticu na bazi rtl8139 konfigurisao statičku adresu i sve povezao kako treba te je sve lepo i radilo između dve mašine (samba, ping, ssh ….)
Sutradan uključim računar i on mi kaže da ne može da učita modul zbog greške kod IO ili IRQ parametara i jednostavno mi odstrani adapter…
Probao sam malo da to sredim ali jednostavno ni ručno podizanje modula nije pomoglo… (insmod, modprobe …)
Setim se ja i premestim karticu u drugi pci slot i mdk9.2 je nađe, konfigurišem je, sve radi ….
Prekosutra, ponovo uključim ralunar on opet isto to te greška u io ili irq podešavanju…
Premestim je u treći slot, opet isto radi, posle dva dana opet neće. Tu meni ponestane slobodih slotova, pa probam da vratim u neki od prva dva i opet neće…
Uglavnom to nikad u životu nisam video…evo šta piše u syslog-u:
Feb 13 20:57:10 dejan insmod: /lib/modules/2.4.22-21mdk/kernel/drivers/net/8139too.o.gz: init_module: No such device
dmesg pominje 8139 na dva mesta:
8139too Fast Ethernet driver 0.9.26
i
8139too Fast Ethernet driver 0.9.26
Ova se ponavlja više puta…lspci nema nikakav podatak od mrežnoj kartici, bios kaže da radi sa još par stvari na IRQ 11 (probao sam i reset conf data u biosu i ne pomaže)
Ne mogu sada na brzaka da nađem samu poruku koja se javlja pri boot-u koja govori o tim IRQ ili IO grešci.
Ima li neko pojma o čemu se ovde radi???
13. фебруар 2004. у 11:56 pm #17024popeyeГлавни мајсторProbaj da iskljucis acpi. Kada nadjes odgovarajuci irq (proveri sa ifconfig po podesavanju) mozes pri bootu (preko lilo ili grub loadera) navesti koji irq da koristi preko ether=irq,adresa,uredjaj (primer: ether=11,0×300,eth0).
16. фебруар 2004. у 9:53 am #17025taneУчесникa šta ti kaže lspci da li ti mašina u opšte vidi karticu.
17. фебруар 2004. у 11:11 am #17026jovirУчесникHvala, popeye, uspeo sam!
Skripta koja završava posao:route del default
route add default ppp0
/sbin/iptables –flush
/sbin/iptables –table nat –flush
/sbin/iptables –delete-chain
/sbin/iptables –table nat –delete-chain/sbin/iptables –table nat –append POSTROUTING –out-interface ppp0 -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE
/sbin/iptables –append FORWARD –in-interface eth0 -j ACCEPTecho 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo 30 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_fin_timeout22. фебруар 2004. у 1:32 pm #17027densУчесникa šta ti kaže lspci da li ti mašina u opšte vidi karticu.
Nisam bio tu neko vreme, pa se nisam javio….
Elem, lspci ne vidi karticu, nju izlista jedino BIOS i njega krivim sto je mdk ne prepoznaje. Dakle kad malo petljam sa dodelama interapta u kombinaciji sa promenom slota adapter se pojavi i u linuxu…
To obicno potraje dok je racunar UP, posle toga moram sve ponovo…
Vrlo cudno ponasanje, moram priznati… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.