Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Konzola ili GUI?
- This topic has 22 odgovora, 11 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
unknown.
-
AutorČlanci
-
8. jul 2005. u 10:05 pm #5709
ak-87
UčesnikZanima me koliko se koristi konzola,pored GUI aplikacija,zbog cega i za sta tacno?
8. jul 2005. u 10:35 pm #31076jovir
UčesnikAj’ da probam u dve-tri rečenice.
U linuxu je konzola glavna, a GUI aplikacije su, najčešće, način da se posao pojednostavi – umesto kucanja –> nekoliko klikova miša. U pozadini ipak konzola završava posao, jer GUI šalje komande konzoli. Svako pojednostavljenje vodi i smanjenju mogućnosti, pa GUI nikada nema moć rada u konzoli.
Danas su i GUI sve moćniji i ne treba ih izbegavati, normalno je da težimo da isti posao odradimo uz manje muke…
Pozdrav!9. jul 2005. u 9:54 am #31077brale
Učesnikja je koristim za dodavanje novih usera, promenu lozinki, dialup, mail, ftp,muziku, filmove , editovanje koje cega, manipulaciju fajlovima, backup, idr …. svasta. i kao sto kolega gore rece gui je samo frontend za sve to iz komandne linije.
9. jul 2005. u 2:45 pm #31078Nightweaver
UčesnikAko hoces da naucis kako stvarno radi tvoj operativni sistem onda koristis konzolu a ako hoces da se igras ona klikces.:) Konzolu koristim za vecinu stvari koje radim. Kada instaliram BSD ni nemam X server. Web strane pisem u Vim editoru, muziku slisam u mp3blasteru, na IRC idem preko BitchX, ICQ koristim iz konzole, Jabber takodje, rezanje diskova se podrazumeva.:)
I kao sto sam vec jendom rekao..console is what makes a difference between a man and a boy..:)
9. jul 2005. u 3:55 pm #31079ak-87
UčesnikPa to me je upravo i zanimalo.Licno,trudim se da sto vise koristim konzolu,medjutim,jos uvijek sam pocetnik,tako da je ne iskoristvam do maksimuma.Stoga,zanima me da li postoji neki dobar tutorial za konzolu???
9. jul 2005. u 4:01 pm #31080Nightweaver
UčesnikUzmes lepo UNIX bibliju pa krenes polako. Mislim da smo u jednom od brojeva GNUzille objavili tekstove o Konzoli..zapravo, to je bio TXT u nastavcima. Pogledaj tamo za reference.
9. jul 2005. u 6:20 pm #31081-maximus-
Učesnikja smatram da nikad ne treba ici iz krajnosti u krajnost… treba uvijek naci neki kompromis… pa tako i u ovom slucaju… koristiti samo konzolu u danasnje vrijeme je isto toliko glupo koliko i samo koristiti GUI.
tacno je to da se bez konzole ne moze razumjeti kako radi sistem… ali problem je sto NEKI ljudi rad u konzoli prvenstveno koriste kako bi pokazali neku svoju “superiornost” u odnosu na ostale… tj. tjeraju neki inat i time zaboravlja osnovu svrhu racunara (tehnologije) kao pomocnog sredstva u obavljanju nekih poslova na sto laksi nacin.
za mene je i vrijeme bitan faktor kada je u pitanju rad na racunaru… i sad uzmimo npr pustanje muzike… na racunaru ima oko 3500 mp3-ca i skoro uvijek nesto slusam… i sad kad mi neko kaze kako iz konzole moze brze pustiti neke odedjene pjesme nego preko Rhythmbox-a, amaroK-a,… sta drugo reci za tog covjeka nego da je folirant… ili npr da od tih 3500 treba narezati odredjenih 100… mislim da sam bio jasan 😉da zakljucim… smatram da npr. treba znati da se sa “eject -r” izbacuje cdrom ali da je u normalnim okolnostima mnogo lakse: desnki klik na cdrom ikonicu pa “eject”.
eto toliko… nadam se da nisam bio dosadan 😉
9. jul 2005. u 8:34 pm #31082IgorPetrovic
UčesnikMAN stranice su izuzetno korisne, kao i dokumentacija koja se nalazi u ./doc direktorijumima. Verujem da ti za neke svakodnevne poslove kao i osnovno savladjivanje rada u CLI-ju nije potreban nikakav drugi vodic.
Lepo je kad znas da koristis konzolu, ali je rad u grafickom okruzenju daleko komforniji, produktivniji i brzi. Neki od text-based programa su ovde vec spomenuti, a ja cu dodati jos neke: wvdial [ili pon/poff na Debianu] za povezivanje na net, pine za e-postu [izuzetno dobar program], links ili w3m za surf, antiword za prebacivanje *.doc fajlova u txt format , bashburn za snimanje diskova, naravno mc bez koga se ne moze ni u X-u, snapscreenshot za pravljenje snimaka ekrana u tekstualnom rezimu, tekst editora ima gomila, a meni je najomiljeniji jed, batren za preimenovanje velikih grupa datoteka… ima stvarno mnogo alata za svaku namenu i lepo je kad dodjes u fazu da sve potrebne poslove obavljas van X-a. Ipak, ne koristiti X na desktop masini je za mene bespotrebno komplikovanje zivota.
10. jul 2005. u 12:05 am #31083Nightweaver
Učesniki sad kad mi neko kaze kako iz konzole moze brze pustiti neke odedjene pjesme nego preko Rhythmbox-a, amaroK-a,… sta drugo reci za tog covjeka nego da je folirant…
Ti to mene nazivas folirantom? Evo ja kazem da slusam muziku iz konzole, da trenutno na list imam 4500 pesama. I podjednako brzo dolazim do zeljene pesme kao i ti u bilo kom GUIju. To sto neko ne ume da se snadje u konzoli nije moj problem. Ako neko konzolu smatra komlikovanjem zivota..ni to nije moj problem. Lepu grafiku i ja volim..valjda zato koristim Enlightenment DR17, ali iza njega imam 5 vir.konzola u kojima se nesto desava. Ako nekoga mrzi ili ne zeli da savlada komandnu liniju ja tu nista ne mogu. Ali da mi tu neko prica kako sam folirant jer kazem da iz konzole slusam muziku ili radim nesto sto je nejmu nepojmljivo bez GUIja necu da cujem.
10. jul 2005. u 9:15 am #31084brale
Učesniktako je kolega, slazem se sa tobom! A tek sto idu filmovi iz konzole, milina jedna Mplayer je cudo, treba to doziveti. Cist adrenalin :-). Pozdrav
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.