Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Konzola i naredbe
- This topic has 3 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 9 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
7. decembar 2007. u 8:41 am #9593
Barone
UčesnikHI,
Imam jedno pitanje u vezi konzole.
Sinoc poceo da gledam dokumentaciju openSUSE help center..Iako engleski mi nije jaca strana snalazim se dosta dobro.
I pogledao sam naredbe za konzolu.
Jedino mi radi : ls-l i : ls..
U dokumentaciji pise i ls-a,–all,zatim za help ls–help,…
Posto pisem iz win,da se ne prisecam.Ali kada to odkucam pise “bad command”!
Pokusao sam velikim slovima,vecim razmacima,logovao se i kao root i nista..
Isto naredba “locate .kde ” ne funkcionise..
Jel zna neko u cemu je rec??
I jedno pojasnjenje konzole.Primecujem da se konzola itekako ceni kod linux korisnika,i ovde na forumu.
Zanima me zbog cega?? Pa sve to ima u grafickom interfejsu?Zasto bik kuckao u konzoli kad mogu da kliknem misem??
To je kao kada bih koristio MS-DOS u Win XP..Zanima me ta popularnost konzole??
Hvala unapred na odgovoru7. decembar 2007. u 9:09 am #65633dens
Učesnikprobaj sa razmakom, dakle:
ls -a
ls -allps aux | less
i tako dalje…
7. decembar 2007. u 9:10 am #65634BrokeBody
UčesnikPrimecujem da se konzola itekako ceni kod linux korisnika,i ovde na forumu.
Zanima me zbog cega?? Pa sve to ima u grafickom interfejsu?Zasto bik kuckao u konzoli kad mogu da kliknem misem??Pored ostalog, ceni i se bas zbog toga sto toliko stvari ne moze da se odradi misem, odnosno nema gde da se klikne. 🙂 Ovo vrlo retko ili nikada ne dotice krajnje korisnike.
To je kao kada bih koristio MS-DOS u Win XP.
Nije.
Linux je mnogo robustniji. Ima tu mnogo vise od ls-a. 🙂
7. decembar 2007. u 11:13 am #65635foxbunny
UčesnikU mnogim tutorijalima ces cesto videti da se trazi kucanje komandi u konzoli. Medjutim, kada je openSUSE u pitanju, u mnogim slucajevima se radi samo o tome da je tutorijal napisao iskusniji korisnik koji nalazi da mu je kucanje komandi u konzoli daleko efikasnije od kliktanja po grafickom interfejsu. Uglavnom ces isti efekat moci da postignes ceprkajuci po openSUSEovom control panelu.

Konzola je, naravno, mnogo brza, zato sto ne moras da “ulazis” nigde, vec kucas ono sto ti treba. To ti je kao razlika izmedju odabira ikonice iz KickOff menija (na slici: dole) i ukucavanja imena programa u KickOffovom pretrazivacu (na slici: pri vrhu). Na primer, ako hoces da u meniju nadjes Kaffeine, morao bi da juris po meniju > All programs > Multimedia > Kaffeine. Za to vreme ces tri puta u pretrazivacu ukucati “Kaffeine”. Posebno kada znas o cemu se radi i sta treba da kucas.
Taj isti nacin razmisljanja samo primeni na konfiguraciju svega u sistemu i znas o cemu se radi. XP s druge strane i nije bas prilagodjen radu iz konzole i mnogo toga ne mozes da uradis u konzoli. U Linuxu ces sve moci da uradis u konzoli, a neke stvari neces moci preko grafickog interfejsa.
Evo ti ovde kratkog uvoda u konzolu i komande koje tamo imas:
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.