Konacno je objavljena verzija 1.3.4. Ovo je prvi dzinovski korak (mada je bilo dosta velikih koraka i ranije) Scribusa ka profesionalnom DTPu. Ono sto je do sada bilo samo izvodljivo, od sada bi trebalo da bude lako izvodljivo. To se narocito odnosi na samu obradu teksta u Scribusu, sto je bilo bolno iskustvo za sve osim za mazohiste. :p
Podrska za PSD je poboljsana, tako da oni koji koriste Scribus sa Photoshopom (btw, Photoshop CS radi i pod Linuxom sa najnovijim wine), mocice da iskoriste pun potencijal ovog formata. Nazalost ne vidim da je XCF (GIMP) format nesto podrzan, sto je opcija koju zeljno iscekujem. Scribus sada kapira clipping path u TIFF fajlovima tako da odbijanja (text wrap) mogu da se prave uz pomoc njih.
Za prelom teksta sada postoji mogucnost koriscenja opticke margine i optickog regulisanja razmaka izmedju reci, rucno ravnanje paragrafa je doradjeno, a nov dijalog za kreiranje pomocnih linija bi trebalo da unese malo brzine u rad sa komplikovanim kompozicijama.
E, sad. Sve ovo i jos vise, pise lepo ovde:
http://www.scribus.net/index.php?name=News&file=article&sid=143
Za sve one (mozda 5-6 njih) koji su pratili FoxBunny magazin, ja vam se zahvaljujem, i na zalost, moram konacno da objavim da vise nisam u mogucnosti da ga odrzavam. Dugo sam se vadio na vesti (tutorijale nisam pisao nekoliko meseci), ali sad stvarno vise ne mogu. Ako neko zeli da nastavi, samo napred. Ja cu ovako postovati bitnije dogadjaje kada imam volje i vremena.