Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Kompanija Linspire potpisala licencni ugovor sa Microsoftom
- This topic has 8 одговора, 8 гласова, and was last updated 19 years, 1 month раније by
velial.
-
АуторЧланци
-
20. јун 2007. у 8:41 pm #8756
debelizmaj
Учесникmalo detalja o tom ugovoru o kome je vec bilo price…izvor mikro
Kompanija Linspire potpisala je licencni ugovor sa Microsoftom kojim se
štite Microsoftova patentna prava u pogledu korišćenja Linuxa.Naime, Microsoft je optužio Linux i druge proizvođače programa
otvorenog koda, za navodno kršenje 235 njegovih patenata, ali te optužbe
nije potkrepio potrebnom dokumentacijom. I pored tih optužbi, kompanija
Linux i drugi proizvođači programa otvorenog koda kao što su Novell i
Xandros, i dalje sarađuju sa Microsoftom, uz ugovor kojim se obavezuju da
ubuduće neće zloupotrebljavati Microsoftove patente.Kompanije Linspire i Microsoft sarađivaće u razvoju programa za
povezivanje dokumenata napravljenih u Microsoftovom Officeu i Open Officeu
kako bi korisnici mogli da ih koriste u oba paketa. Isto tako, dve
kompanije će raditi na razvoju kompatibilnosti programa za slanje
trenutnih poruka Pidgin IM i Windows Live Messenger.Kompanija Linspire će u svoje naredne verzije Linuxa ugrađivati plejer
Windows Media 10, a glavna alatka za pretraživanje biće Microsoftov
Windows Live Search.Finansijski detalji sporazuma kompanija Microsoft i Linspire nisu
objavljeni.….strasno….windows media 10 i microsoftov live search….AMAN…..
ne volim linux filozofiranje, te to je sloboda te open source te debeli bosi covek koj je napisao emacs..meni je linux samo OS ali (ne kazem da ostali grese, ovo je samo subjektivni dozivljaj )….ali ovo i mene pogadja….nekako nema veze sa mozgom….21. јун 2007. у 12:33 am #56309Mr_Pingvin
УчесникZavisi ako promene pidgin, moraće da bude dostupan svima, a isto važi i za OO. Sad ne znam dali je moguće napraviti vlasnički plugin za pidgin koji će se distribuirati samo uz linspire ili se mora objaviti source kao deo tog programa.. Ja linspire ne bih koristio ni da me plaćaju, tako da me to ne pogađa. Jedino ću se nervirati ako korisnici linspire-a budu imali bolji pidgin i oo od mene i da to bude samo njihova privilegija.
21. јун 2007. у 2:23 am #56310rudlavibizon
УчесникZavisi ako promene pidgin, moraće da bude dostupan svima, a isto važi i za OO. Sad ne znam dali je moguće napraviti vlasnički plugin za pidgin koji će se distribuirati samo uz linspire ili se mora objaviti source kao deo tog programa.. Ja linspire ne bih koristio ni da me plaćaju, tako da me to ne pogađa. Jedino ću se nervirati ako korisnici linspire-a budu imali bolji pidgin i oo od mene i da to bude samo njihova privilegija.
Ma koliko ja kapiram moćićemo da koristimo sve što oni izmozgaju. Isto kao što možemo (legalno) da puštamo mp3, dvd i wmv. Ti patenti važe samo na području USA. A taj deo je i ok i u interesu je i jednih i drugih (interoperatibilnost – lepa reč). Oko tih stvari i treba da se sarađuje, problem je to sranje sa patentima što može da predstavlja problem kompanijama u Americi, pod uslovom da Microsoft stvarno misli da nekog tuži što je malo verovatno čak i da ima nekih kršenja. Drugim rečima, Linspire i ostali se nadaju da će na ovaj način da sklope par ugovora i time uzmu deo Red Hat kolača, MS se nada razdoru u FLOSS zajednici i odlaganju sopstvenog preobražaja (neko bi rekao raspada). Ako GPL3 zaživi, vratit će se oni Isusu.
21. јун 2007. у 12:49 pm #56311debelizmaj
Учесникma ok bi to bilo da se svodi na korektnu saradnju dva rivala……ali da u linuxu imas media player….zasto ???? (ovo zasto je vise retoricko :D)
21. јун 2007. у 3:14 pm #56312foxbunny
УчесникHm. Pocinjem da razumem zasto je Richard tako lud. Brate. Od sada cu poceti ozbiljnije da pratim tu Linux filozofiju i slicne ex-gluposti. :-
Mislim stvarno. Brate. WM10? Live Search? *W*T*F*! Bolje bi bilo da Windows ugradi u sebe AmaroK i Beagle.
21. јун 2007. у 3:32 pm #56313miodragz
Учесник😮 Ja sam malko zaprepascen sa ovim WM plejerom svasta
21. јун 2007. у 5:27 pm #56314tomaja
Главни мајсторO ovoj temi smo već već pisali a i raspravljali….
http://www.linuxo.net/content/view/1355/1/linux4life
21. јун 2007. у 7:04 pm #56315Highlander
УчесникKoristio sam par meseci FreeSpire(LinSpire za narod, bar ga tako reklamiraju),zbog pptp-a, s…e nevidjeno, sarenilo bez ikakve funkcionalne vrednosti…… ta ce dobiti sa ovim ostaje da se vidi, iskreno nepoznato mi je koliko su oni (LinSpire inc.) ozbiljni igraci na Linux sceni, meni lice, i to mnogo, na lepo upakovanu PREVARU!
pozz RaJa
22. јун 2007. у 3:55 pm #56316velial
УчесникNisam odusevljen idejom da mi se M$ softver mota po racunaru, a pogotovu da ide na net. Kao da imam trojanskog konja, ne verujem im nimalo po pitanju privatnosti.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.