Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Kompajliranje kernela…… Pomoc (ili Howto)….
- This topic has 6 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 7 months раније by jboban.
-
АуторЧланци
-
21. март 2005. у 3:52 pm #5015BaneZУчесник
Evo, osecam se dovoljno samouverenim i iskusnim da probam i ovo…. Jedini problem je sto ne znam nista o tome 🙂 Znaci, hocu da skinem 2.6 verziju sa interneta (2.6.11.5).
Sta mi je sve potrebno za ovo?
Koliko je ovo bezbedan proces (moze li da se desi da zeznem nesto od hardvera)
Citao sam uputstvo iz GNUzille br.3, ali mi nije bas najjasnije.
A prvenstveno hocu to da uradim jer nikako ne mogu da namestim Slackware-ov 2.6 kernel koji se nalazi na drugom CD-u……
Ako je neko raspolozen da mi pomogne da uplovim u tajne kompajliranja kernela, neka napise svoja iskustva i savete ovde…..
Hvala!!!21. март 2005. у 11:18 pm #26039ostresУчесникNije problem naci dobar howto za kompajliranje kernela, imas ga negde i na ovom forumu – napisao ga je mtm76. Raspakujes sors na odgovarajuce mesto, par komandi i to je to. Lakse receno nego ucinjeno – samo kompajliranje je stvarno lako ali je ogroman
problem ukljuciti sve sto je potrebno da bi kernel radcio kako treba. Za to ti je potrebno da zaista dobro poznajes Linux, njegove procese, demone i ostale karakondzule.
Ako ti je stvarno neophodno kompajliranje kernela napisi konfiguraciju detaljno i zamoli
nekoga sa slicnom masinom da ti posalje konfiguraciloni fajl koju ucitas na pocetku konfiguracije.
Sto se tice bezbednosti tu nema problema, mozes da se igras do mile volje- hardver sigurno ne mozes da zeznes pa ni sam OS sve dok cuvas kernel koji ti vec radi u sistemu, a novi postavljas kao dodatni.
Treba da pokusas svakako, ali ponavljam ako ti je zaista potreban novi kernel konsultuj
nekog od profija.
Pozdrav.11. мај 2005. у 9:42 pm #26040sanel_nbg22УчесникEvo ja molim 🙂 Smorilo me vise da cackam i pokusavam. A volim da sve bude kako treba ali uvek nesto zeza, neka sitnica cisto da me nervira i da ne budem zadovoljan. Radi se o Toshiba a40-s435 laptop masini sa p orig. 4 orig. 3.06HT …
Platform Notebook PC
Processor Type Intel Pentium 4 Processor
Processor Onboard Intel® Pentium® 4 Processor 3.06 GHz, FSB 533, Cache 512KB Chipset Intel 852GMEStandard Memory 256 MB DDR SDRAM PC-2100
Max. Memory 2 GB (2 DIMMs)
Video Type Integrated Graphics 64 MB (shared)
Display Size 15″ XGA TFT
Display Max. Resolution 1024 x 768
Display Technology Standard TFT
Audio Type Integrated
Speakers Type Integrated
Floppy Drive Optional
Hard Drive Type 40 GB 4200 RPM
Optical Drive Type DVD-ROM / CD-RW Combo
Modem Integrated
Networking Integrated
Network Speed 10 / 100 Mbps
Wireless Network Type Optional
Wireless Network Protocol Optional
Wireless Bluetooth Optional
Keyboard Type Ergonomics 85 keys
Input Device Type Touch Pad
Slot Provided 1x PCMCIA type I / II
Card Reader Provided Optional
Interface Provided 1 x Firewire, 4 x USB 2.0, VGA, Audio, Network
O/S Provided Microsoft Windows XP Home
Battery Type Rechargeable Lithium-ion Battery
Power Supply External AC Adaptereto 🙂
12. мај 2005. у 10:16 am #26041JMatejaУчесникNajbolji savet je da uzmeš konfiguraciju sa kernela koji ti radi pa da od toga oduzimaš i dodaješ. Posle par dana isprobavanja verovatno ćeš ubosti idealnu konfiguraciju. Naravno možeš samo da rekompajliraš novi kernel sa starim podešavanjima i radiće iz cuga ali bi ti preporučio da potrošiš par dana na igranje veruj mi vredno je truda.
Puno pozdrava Mateja12. мај 2005. у 6:56 pm #26042BastardУчесникImas how to zajedno sa kernelom u paketu kernela ali je malo cudan.
Kod mene pise prvo odpakovati kernel u home najbolje i komanda a posle pise cd /usr/src/2.6.11.x.x 😆23. мај 2005. у 9:46 am #26043sanel_nbg22УчесникA kad installiram source sa cd-a imam i headers. A kad sam skinuo 2.6.11 imam samo kernel. Moje pitanje (konfuzno kao po obicaju 🙂 ) je da li mi za svaku verziju kernela trebaju i headeri i sta jos ili to on sam po kompajliranju izgenerise? THX
30. мај 2005. у 2:06 am #26044jbobanУчесникali bi ti preporučio da potrošiš par dana na igranje veruj mi vredno je truda.
U kom smislu, tj. šta učiniti i šta se time primetno može dobiti?
Ja sam kompajlirao postojeći kernel tako što sam krenuo od trenutne konfiguracije, promenio CPU tip iz x86 u Athlon, izbacio podršku za neke fajl sisteme koji mi nikad neće trebati (Xenix, System V i sl.), izbacio podršku za Laptop-ove itd.
Rezultat, nekoliko ubijanja Linux-a, popravka Repair procedurom sa boot CD-a i ništa spektakularno osim zadovoljstva prvi put uspešno izvedene “ozbiljne” Linux akcije… 🙄
Onima koji pokušaju isto savet: ne zaboravite na kraju mkinitrd. Sa njim, broj Repair procedura se svodi na minimum, najčešće na 0 😆 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.