Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › kojui linux je bolji za pocetnika
- This topic has 16 одговора, 6 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by Chex.
-
АуторЧланци
-
15. јануар 2008. у 6:45 pm #9730danzackУчесник
imam OPEN SUSE 10.3 i XANDROS. evo doslo je vreme i da montiram linux na hard disk. na tom disku vec imam XP PRO. disk mi je 74.5 Gb i nema nikakvih particija, samo C:/ kako da instaliram open suse ili xandros? hocu li i dalje mocvi da koristim XP, ima li nekih problema sa deinstalacijom ako mi se neki linux ne svidja. sta vi mislite koji ce biti laksi za mene, osobu koja je samo par puta ukljucila live linux, sta se desava sa MBR ? treba li tu nesto da pazim?
hvala na opdgovorima unapred.15. јануар 2008. у 7:08 pm #66755paralizerУчесникXANDROS sam video samo 1 put u zivotu i mogu da ti kazem da nisam video nista ruznije i lose. Batali to smece. Mozes da instaliras SUSE. Ali prvo napravi neku particiju gde ce da ti bude SUSE instaliran. Jer ne omzes da imas XP i Linux na istu particiju. Uzmi neki program kao partition magic i dodeli SUSE-u baska particiju. E sada za to dali ce da ti preklopi XP, znam da nece ukoliko pazis. Sama instalacija ce da te pita i da ti kaze da vec imas instalirano XP i da ce da ti uradi dual boot system, tako da na naredni restart mozes da biras dali ces da koristis SUSE ili XP. Znam da se ovo instalira na MBR i znam da ako posle obrises SUSE neces moci da dignes XP. Odnosno moci ces da ga dignes al prvo u recovery conzolu pa posle da popravis MBR i sl. Pretrazi forum siguran sam da ces da nadjes 1 000 000 postova za ovo, jer je puno puta pisano o tome.
Poz.
15. јануар 2008. у 7:14 pm #66756GusterУчесникМного питања и свако заслужује посебну тему. paralizer је апсолвирао бар нека од њих. XANDROS нисам никада пробао, али могу да тврдим да са SUSE-ом као почетник нећеш промашити. Сад редом: партиционисање, инсталација, dual boot итд.
15. јануар 2008. у 7:19 pm #66757paralizerУчесникPa nisam bas 100% siguran, al sam 99% i bas to sto on zeli da ima dualboot system, mislm da suse na kraju instalacije, kada zapisuje sve one stvari na MBR, da po dafaultu kada vidi da imas i XP instaliran i njega dodaje. Tako da ne ni mora da se nesto menja. Znaci zavrsis instalaciju, reset, i sve je tu.
15. јануар 2008. у 7:28 pm #66758GusterУчесникЈесте. SUSE га препозна и дода без проблема, али он има само једну партицију коју претходно мора да смањи и направи још једну да би на њу инсталирао SUSE.
15. јануар 2008. у 7:42 pm #66759paralizerУчесникJeste, kao sto sam i reko… Partition Magic i stvar je resena.
15. јануар 2008. у 8:31 pm #66760danzackУчесникa sta ako moram da skinem open suse, zar ne moze da se sve lepo vrati u prvobitno stanje, i kako se taj master boot record popravlja da bootira ponovo samo xp. o xandrosu sam citao dosta na internetu i kazu da dosta [podsca na win xp i da je pogodan za coveka koji prvi put startuje linux , bas zbog toga……
15. јануар 2008. у 8:44 pm #66761zchiraУчесникBoot loader se instalira u MBR i (verovatno) po defaultu pravi meni za izbor XP ili SUSE.
Kad hoces da obrises suse, bootuj se u XP i iz (recimo) partition magic-a samo obris suse-ove particije i to je to.Naravno, u MBR-u ce i dalje stajati mogucnost da izaberes XP ili SUSE, s tim sto SUSE (posto je obrisan) nece raditi, a xp ce se podizati normalno….
A ako hoces da izbacis i taj boot-meni, moras da podignes recovery-console , sa instalacionog diska za XP i da uneses komandu mbrfix (ili fixmbr, ne secam se tacno)….time ce sve biti kao i pre instalacije linuxa.
Provereno 100% O015. јануар 2008. у 9:01 pm #66762paralizerУчесникHmm… Nisam bas siguran u to. Pre neki dan sam obrisao Kubuntu, koji mi je instaliran kao dualboot, i to digo sam XP i preko control panela, -> administrative tools -> computer management…. Sam obrisao particiju gde je bio Kubuntu. sve je radilo do narednog restarta. I posle toga, nesto kao ntrtldd…..bla bla.. Neki fajl is missing, insert system disk i sl…
Posle sam opet instalirano Kubuntu, sam Kubuntu je obnovio MBR i sve je bilo ok.
Ali ipak, nisam 100% siguran ko sto sam i rekao.
Boot loader se instalira u MBR i (verovatno) po defaultu pravi meni za izbor XP ili SUSE.
Kad hoces da obrises suse, bootuj se u XP i iz (recimo) partition magic-a samo obris suse-ove particije i to je to.Naravno, u MBR-u ce i dalje stajati mogucnost da izaberes XP ili SUSE, s tim sto SUSE (posto je obrisan) nece raditi, a xp ce se podizati normalno….
A ako hoces da izbacis i taj boot-meni, moras da podignes recovery-console , sa instalacionog diska za XP i da uneses komandu mbrfix (ili fixmbr, ne secam se tacno)….time ce sve biti kao i pre instalacije linuxa.
Provereno 100% O015. јануар 2008. у 9:03 pm #66763paralizerУчесникNijedan Linux nije slican widnowsu, pa ko sto hoce neka kaze i pise. To je fakt. Xandros se sranje nevidjeno. A i koji je efekat da radis Linux ako zelis da ti izgleda i radi kao windows? Za toa imas windows. >:D
I veruj mi da ces na SUSe da se bolje snadzes nego na Xandrosu.
a sta ako moram da skinem open suse, zar ne moze da se sve lepo vrati u prvobitno stanje, i kako se taj master boot record popravlja da bootira ponovo samo xp. o xandrosu sam citao dosta na internetu i kazu da dosta [podsca na win xp i da je pogodan za coveka koji prvi put startuje linux , bas zbog toga……
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.