Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › Koju matičnu da kupim?
- This topic has 15 odgovora, 8 glasova, and was last updated 19 years, 12 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
20. avgust 2006. u 10:25 pm #46136
VAOL
UčesnikNisam siguran da li ima veze sa plocom, po mojoj nekoj logici ne bi trebalo, ali opet kod nekih chipsetova se recimo racunar ne gasi sam od sebe na halt komandu, vec se mora ugasiti rucno. Ali to je bilo izrazeno pre svega u kernelima 2.4.x, a mislim da je u 2.6.x sve to ili bar vecina sredjeno, a inace, kako mi se cini 2.4.x kerneli uopste nisu to ni podrzavali. moje misljenje je da to nema veze sa plocama, ali opet bolje da ti to kaze neko iskusniji i strucniji po tom pitanju od mene.
21. avgust 2006. u 10:24 am #46137DeeMon
UčesnikInteresuje me da l’ ima neke veze s matičnom ono što na nekim kompjuterima ne radi stand by i hibernacija.
Stand by ima veze sa uključenom podrškom za ACPI, dok je kod hibernacije većinom problem sa čipsetom i memorijom.U principu što jeftinija matična ploča i nekvalitetnija memorija mogućnost hibernacije je sve manja, ili apsolutno nemoguća.
21. avgust 2006. u 12:51 pm #46138Marel
UčesnikIma tu jedno vrlo bitno pitanje, a to je brzina rada sa hard diskom. Poznato je da je nforce chipset mnogo brži od via, ali to su rezultati sa windows-a, gde postoje drajveri koji iskorišćavaju sve mogućnosti IDE/SATA kontrolera. Ali proizvođači kriju hardverske detalje, tako da to nije moguće sa open source drajverima. Zato bih postavio pitanje da li neko zna koji je chipset najbolje podržan pod linux-om?
23. avgust 2006. u 4:40 pm #46139Marel
UčesnikOsim toga, odgovor na ovo pitanje ne zavisi od distroa, tako da je tema trebalo da bude postavljena u “Opšte linux diskusije”.
23. avgust 2006. u 7:49 pm #46140dens
UčesnikŠto se tiče brzine, hdparm mi izbacuje:
Timing cached reads: 2636 MB in 2.00 seconds = 1317.92 MB/sec
Timing buffered disk reads: 182 MB in 3.00 seconds = 60.58 MB/seckao što rekoh, WD 200GB SATA2
Što se tiče standby-a tu još nisam završio podešavanja, gasio mi je monitor na Mandrivi2006_64, ali to ne radi na Kubuntu-u… može biti da sam nešto prčkao u međuvremenu sa ACPI-jem ali ne mogu da se setim…
Inače HALT radi….
Jedini pravi problem sa 64 bitnim sistemom je odstustvo nekih programa i plug-inova (Kubuntu), kao što je flash, wine…
Koliko sam čitao postoji nekoliko načina da se ovo natera da radi, chrooted 32bitna okolina, dodavanje nedostajućih 32bitnih biblioteka (uz forsirani download 32bitnih paketa aplikacija za koje ne postoji 64bitna verzija), plugin wrapper-i i drugo…
Ono što mene izluđuje (iako uopšte ne koristim računar za igranje) je to što je 64bitni bzflag neupotrebljiv (možeš da upucaš samo sebe i nikog drugog) i to je tako i na Mandrivi i na Ubuntu-u, zbog nekog baga u gcc4.
Eh da, moram da proverim da li mi ethernet radi na 1Gbit (a rekao bih da ne, pošto mi se sa laptop-om uvek povezuje na 100Mbit-a)…
23. avgust 2006. u 8:23 pm #46141Marel
UčesnikMeni izgleda da ti drajveri dosta slabo iskorišćavaju mogućnosti hardvera. Evo ti moj rezultat na sledećem sistemu:
Gigabyte 7VAX ploči (Via KT400 chipset), FSB=175MHz
Athlon XP 1800+@ 2058MHz
768MB RAM @ 350MHz
HDD Maxtor 60GB 6Y060L0 2MB buffer ATA133[code]Timing cached reads: 1372 MB in 2.00 seconds = 685.96 MB/sec
Timing buffered disk reads: 138 MB in 3.01 seconds = 45.87 MB/sec[/code]Bitan je drugi rezultat, jer on pokazuje brzinu diska, dok prvi je sam za cache, tj. memoriju. Napomenuo bih da je Via KT400 southbridge neuporedivo sporiji i od nForce2, a kamoli nForce4 Ultra koji je na tvojoj ploči. Tvoj disk ima veći buffer i veću gustinu zapisa. Trebalo bi da radi bar duplo brže.
Nevolja je što ni najnoviji Via chipset nije mnogo brži od ovog na mojoj ploči. Ostaje jedino da tražimo opcije među pločama sa dodatnim HDD kontrolerom, ili da se zadovoljimo tim stanjem stvari – za sada jer uvek postoji mogućnost poboljšanja drajvera. Mada za nvidia sam sumnjičav u skorije vreme, jer je glavna na listi RMS-a kao “neprijatelj slobodnog softvera” (invidious).
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.