Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › Koju matičnu da kupim?
- This topic has 15 odgovora, 8 glasova, and was last updated 19 years, 12 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
18. jul 2006. u 6:41 pm #7627
Cartman
UčesnikPlaniram da napravim neku stvarno dobru konfiguraciju i da na nju instaliram Ubuntu, pa me interesuje koju matičnu ploču da kupim.
Znam da sve matične rade pod Linuxom, al’ danas skoro sve matične imaju integrisanu zvučnu karticu, a neke zvučne kartice nisu baš kompatibilne s Linuxom ili je potrebno da se čovek dobro pomuči dok nađe drajver.Znači, preporučite mi neku dobru matičnu ploču, a da sve na njoj perfektno radi i da ne moram da se mučim oko nalaženja drajvera.
19. jul 2006. u 8:47 am #46127miodragz
UčesnikMiroslave neznam sta da ti kazem sve ce da radi kad uzmes integrisanu zvucnu preskoci jer neznam koliko ce dobro da ti radi ja npr. uzeo sam CMI koji mi zavrsava poso i ne treba mi bolje a kosta 600 dinara.Maticnu plocu mozes bilo koju sve zavisi od para ja imam Asus P5GPL-X915 LGA775 i mogu da ti kazem da me odlicno sluzi.Kupi nekog Asusa ili MSI standardno dobri od grafickih bi ti preporucio nvidia chipset.Sve ostalo je standard.
19. jul 2006. u 2:09 pm #46128Cartman
UčesnikNeki su mi preporučili da uzmem ASUS A8N32-SLI Deluxe. Bazirana je na čipsetu NVIDIA nForce4, integrisana zvučna kartica je Realtek ALC850, a integrisana mrežna kartica je Marvell 88E8053.
Znači, interesuje me šta mislite o ovoj matičnoj. Da li zvučna i mrežna kartica rade dobro pod Linuxom i da li se drajveri lako nalaze.19. jul 2006. u 3:10 pm #46129tomaja
Glavni majstorSkoro je nemoguce izbeci integrisane zvucne i mrezne kartice na maticnim plocama, cak i na onim kvalitetnijim. Srecom, skoro sve zvucne i mrezne kartice rade dobro na LInux-u, vecina Linux sistema ti automatski instalira drajvere tako da neces imati problema, bar sto se tice tih komponenti. Naravno, ova ploca je dobra, mada je mozda previse “nova”, a trebace ti 64 bit. verzija Linux-a. Moja preporuka ti je da uzmes Gigabyte-ovu plocu iste klase ali opet ukusi su raziciti.
linux4life
19. jul 2006. u 3:39 pm #46130Cartman
UčesnikTrebace ti 64 bit. verzija Linux-a.
Kad sam poručivao Ubuntu, poručio sam i 32-bitnu i za 64-bitnu verziju. Tako da to nije problem.
19. jul 2006. u 6:28 pm #46131Sioux
UčesnikJa imam malo stariji Realtekov čipo ali on odavno radi bez problema,i kad je bila nova ploča.Mislim da postoji dobra podrška za njihove čipove.
19. jul 2006. u 7:27 pm #46132dens
UčesnikSkoro sam pazario nove komponente i sad imam:
Asus A8N-e (integrisani 8 kanalni zvuk) Gbit lan
MSI 6200 video karticu
AMD Athlon 64 3000+ Venice
1GB RAM
200 GB SATA2 WD + 80 GB ata133 WD diskoviSve radi, ukljucujuci i zvucnu karticu, TV karticu….
Provereno na Mandriva 2006_64 i na Kubuntu 6.06_64bit.
Planiram da se posle nekoliko godina vernosti Mandrake-u prebacim na Kubuntu koji je radio stabilnije kad sam probao (on mi je na drugom disku) i za razliku od FC5 koji mi je nesto gunjdjao oko ovog i onog i nije sve odmah radilo, Kubuntu i Mandriva (Mandriva tu i tamo nesto sitno brlja, ali nije vredno pomena) su radile perfektno odmah po instalaciji…
19. jul 2006. u 8:18 pm #46133Cartman
UčesnikSkoro sam pazario nove komponente i sad imam:
Asus A8N-e (integrisani 8 kanalni zvuk) Gbit lan
MSI 6200 video karticu
AMD Athlon 64 3000+ Venice
1GB RAM
200 GB SATA2 WD + 80 GB ata133 WD diskoviSve radi, ukljucujuci i zvucnu karticu, TV karticu….
Provereno na Mandriva 2006_64 i na Kubuntu 6.06_64bit.
Onda će sigurno da radi i na Ubuntu 🙂
Ja planiram da uzmem neku takvu konfiguraciju, samo što ću da stavim Asus A8N32-SLI Deluxe matičnu i malo veći hard disk, a sve ostalo će uglavnom isto da bude.
Znači, pošto su konfiguracije vrlo slične, ne bi trebalo da bude problema.
20. avgust 2006. u 6:59 pm #46134VAOL
UčesnikLicno ti preporucujem da uzmes neku AM2 plocu, recimo MSI K9N NEO-F sa nvidia nForce 550 chipsetom, a za zvucnu se ne sekiraj, ako je ne podrzava alsa, podrzace je oss, a sada oss driveri nisu vise ograniceni kao pre, vec imas 6 meseci da ih kopristis besplatno, a posle 6 meseci ionako ces verovatno nabaciti i novi ubuntu, jer on tako i izlazi.
20. avgust 2006. u 7:26 pm #46135Cartman
UčesnikInteresuje me da l’ ima neke veze s matičnom ono što na nekim kompjuterima ne radi stand by i hibernacija.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.