Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›koju distribuciju izabrati
- This topic has 18 odgovora, 12 glasova, and was last updated 18 years, 7 months ranije by
slaks.
-
AutorČlanci
-
6. aprila 2005. u 6:39 am #5116
stic
Učesnikkoju distribuciju izabrati a da je jednostavna za korišćenje i instalaciju.
o linux-u neznam ništa pa imajte to u vidu.molio bih da svaki predlog objasnite.pored ostalog bi koristio za php/mysql.hvala unapred 😯6. aprila 2005. u 10:37 am #26666terza
Učesnikpa ako si nov onda mandrake ili suse jer su najvise prilagodjeni pocetnicima…
ako se odlucis za mandrake onda gledaj da nadjes 10.0 jer je 10.1 prilicno bagovit…
posto si skroz nov procitaj malo ove forume kako bi stekao malo znanja pre nego krenes u instalaciju…
ako sve uspes iz prve prva sledeca stvar koju bi trebao da procitas kao novopeceni linux korisnik je sistem dodele prava nad fajlovima//dir-ovima…
php i mysql imas pa nadji na netu neki clanak(ima ih milion) o podesavanju sveg tog + apache(naravno)..
puno srece i nemoj da odustajes ni na 1. ni na 2. ni na 83. 🙂 problemu…!
6. aprila 2005. u 1:01 pm #26667Doole
UčesnikPosto si pocetni bolje uzmi SuSE .Procackaj malo po forumu i videces da ga vecina preporucuju.Trenutna verzija je 9.2.9.3 bih trebalo da izadje za neku nedelju pa ako te ne mrzi da cekas onda…
6. aprila 2005. u 5:35 pm #26668stic
Učesnikhvala na savetima gotovo sam se odlučio,otprilike biće suse,mada drugar radi u slackware-u pa me vuče na tu stranu.ali videćemo.pogledaću još po forumu i već sam pogledao slične teme.
pozdrav7. aprila 2005. u 6:40 am #26669dejanium
UčesnikProbaj SuSE.
Pitanja ove prirode cesto prerastu u “religijsku” raspravu :), tako da tvoj slack drugar pokusava da te zavrbuje za svoju “sektu”, eto trenutno te vrbuje SuSE sekta, salim se naravno. Bice ti lakse da pocnes sa SuSE.7. aprila 2005. u 7:50 am #26670slaks
UčesnikSuSE 9.2 druze, neces pogresiti, a kasnije kad se malo prilagodis novinama koje donose linux distirbucije mozes da probas vise distribucija i da odaberes shodno tvojim zeljama.
7. aprila 2005. u 11:16 am #26671kmilos
UčesnikSuSE 9.2 druze
Uh, po 16. put na ovu temu: slazem za izbor SUSE-ta, ali 9.3 izlazi oko 15. aprila (tj. sledece nedelje), sto znaci da ce verzija za slobodnu distribuciju najverovatnije biti dostupna za jedno mesec dana. Mislim da vredi sacekati toliko. 😉
7. aprila 2005. u 1:46 pm #26672sifumarko
UčesnikSlackware je mozda i najbolji ali je “komplikovan za pocetnike”. Ima i Vector koji je brz (skoro kao slack) i lak za koriscenje (skoro kao Mandrake i SuSe).
Ali posto imas druga koji je na slacku, mozda ti je to bolji izbor. Pogotovu ako ti masina nije high-end.
7. aprila 2005. u 6:31 pm #26673LYb
UčesnikMa sto se tice high-end i ne-high-end masina i slack ce da se ugusi na slabijoj masini ako dignes sve servise koje mandrak i ostali dizu po defaultu, tipa inetd, httpd, samba…
A sto se cekanja suse-a 9.3 tice – nemoj. Ako vec stavljas suse stavi slobodno 9.2, posle ces lako da se odlucis ili upgradeujes. Ko ce da ceka mesec dana 🙂
8. aprila 2005. u 9:17 am #26674JMateja
UčesnikMa koliko dugo radio sa SUSE-om i Mandrakom progledao sam od kad koristim Vector. Ako još imaš nekog da ti pomogne oko instalacije i par specifičnih Slack detalja bolje uzmi Vector SOHO 5. S obzirom da si početnik više ćeš da isprobavaš stvari nego što ćeš da radiš u Linux-u (naravno samo dok ne shvatiš koliko svetlosnih godina je Linux bolji od Win…) a Vector je tu zakon. Sve što sam probao (KDE 3.4, Kernel 2.6.x, ….) sve mi je na Vectoru proradilo iz cuga a pogledaj na forumu koliko se ljudi pate da tako nešto urade na Suse ili Mandrake distribucijama (pardon Mandriva a ne Mandrake).
Zaključak: bez obzira što si početnik uz malo pomoći drugara mislim da bi mogao da zavoliš Linux kroz Vector.
Puno pozdrava Mateja -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.