Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Koji tiling window manager? (i dva bonus pitanja)
- This topic has 11 odgovora, 3 glasa, and was last updated 18 years, 3 months ranije by
teMplaryum.
-
AutorČlanci
-
30. mart 2008. u 5:00 pm #9952
foxbunny
UčesnikDa li mogu da dobijem neke preporuke? Do sada sam probao Awesome i wmii, ali voleo bih da probam jos ponesto.
I jos dva bonus pitanja:
1. Awesome koristi xterm da bi plasirao terminale. Ja znam da promenim karakteristike xterma (boje i slicno) uz pomoc .Xresources fajla i xrdb komande, ali ne znam kako da to namestim da bude za stalno. (Hm, kad bolje razmislim, mogao sam u ~/.bashrc, d’oh!) U svakom slucaju, koji je pravilan postupak?
2. Da li neko zna za sajt posvecen command line alatima?
30. mart 2008. u 9:47 pm #68582teMplaryum
UčesnikNemam puno iskustva sa tiling wm-ima (probao sam dwm i awesome, oba se cine OK), ali definitivno bih ti preporucio xmonad, jer je pisan u Haskellu (funkcionalni programski jezik) 😎 on je ubedljivo najlaksi od sviju, sa jako malo linija koda (mislim da je ispod 500). U svakom slucaju, customization se vrsi isto preko haskella, tako da treba da ga naucis 😀 Xmonad postoji u community repou.
Od ostalih, jako dobre preporuke ima i ratpoison. O njemu znam jedino to da ga koristi brdo ljudi. On se nalazi u extra repo-u.
Moja preporuka – koristi urxvt (rxvt-unicode) umesto xterma, za njega sve mozes da podesis preko .Xresources (za stalno). Btw, lepsi je od xterma, ima tabove, scroll, ima podrsku za url (highlighting i otvaranje u browseru) itd…
31. mart 2008. u 1:26 am #68583foxbunny
UčesnikHaskell?! OMG, jos jedan jezik… 😛 Odlicno. Probacu xmonad. Za ratpoison sam cuo, i video neke shotove. Mislim da wmii ima neke slicne fore sa taggingom.
Hvala za preporuke.
31. mart 2008. u 8:13 am #68584teMplaryum
UčesnikHehe, sta se bunish, ako naucis haskell, lakse ces nauciti bilo koji funkc. programski jezik, a oni su buducnost 🙂
Nema na cemu O0
31. mart 2008. u 9:04 am #68585Anonimni
GostSamo sto ce ti xmonad povuci 50Mb paketa (haskell interpreter i kompajler). Iphitus je davno apelovao na packagere da splituju sve kako treba, ali, izgleda, da to jos niko nije uradio.
Btw, kako prevazici probleme sa tiling wm-ovima kad se koriste Gtk/Qt aplikacije? Ne kapiram poentu wmii-a (lupam) ako upalis firefox. Sta si onda uradio?
31. mart 2008. u 10:21 am #68586foxbunny
UčesnikMa kako to “jos jedan”! Ja sam tek poceo da se bavim programiranjem i jos uvek sam u warm and fuzzy OO svetu. 🙂 Salim se. Uvek mi zanimljivo da ucim novi jezik. Uopste se ne bunim. I jos ako xmonad radi kako treba, jos bolje.
Nije problem to sto ce vuci Haskell, ako nece da ga drzi u memoriji dok se izvrsava. 😉
Trenutno razmatram varijantu backup mobilne masine (citaj jevtiniji laptop ili cak onaj mali eeePC), i treba mi nesto ultra-lagano samo da mogu da programiram u tome i teram Firefox. Awesome mi u sustini radi posao za to, ali ono, ako moze da se potera jos par stvari pride, jos bolje.
Pa barem u Awesomu, kad otvorim FF, on ga otvori bez okvira (decoration) i ubudzi ga u jedan od celija. Onda ja to lepo prebacim na drugi tag (desktop) i on tamo zauzme ceo prozor. I to mi je ok.
Inace, najcesce mi treba jedno tri konzole: Vim (u kome kodiram), Python shell i Django server koji pokrecem iz konzole. I zgodno je kad to stoji jedno do drugog. Za GTK/QT mi nije toliko vazno. Znam da Awesome ne moze da tera KDE aplikacije (ciste QT nisam probao) zato sto mora da bude podignut KDEov DCOP server, sto u Aweu nije slucaj.
EDIT:
A, da. Pazi, jos jedna poenta tiling wma je smanjena ili zanemarljiva upotreba glodara, sto je zgodno na laptopovima. Oni touch padovi su bolni za koriscenje (barem za mene) i rado bih koristio nesto sto ne zahteva misa.
31. mart 2008. u 10:30 am #68587Anonimni
GostZa eeePC imas nativni Xubuntu. Takodje sam video i Wolvix, samo sto ces se malo pomuciti oko drajvera. Nisam istrazivao, doduse, kako se Arch ponasa na eeePC-u.
Nisam probao Awesome, a mogao bih.
Zatim, kapiram da ti nece biti potreban firefox za neki extra rad, ali rad u njemu samo sa touchpadom (ili, ne daj boze, tastaturom) je prilicno zeznut.Cheers
31. mart 2008. u 11:27 am #68588RiSK
UčesnikKad ste vec kod funkcijskih jezika i tiling managera, ja pronadjoh nesto na LISPu:
http://www.nongnu.org/stumpwm/index.htmlSvaka cast za koriscenje istih, ja ne mogu da zivim s tim 😉
Moze sasvim lepo sa se sredi tastatura i u KDEu 😉31. mart 2008. u 11:35 am #68589foxbunny
Učesnik@RiSK
Nije problem da se sredi tastatura u KDEu. Problem je u rasporedu prozora. Ako budes nekad probao Awesome ili nesto znaces o cemu ti pricam. Kad prevazidjes ono pocetno “BLJAK” onda provalis kako je efikasno raditi sa tim, narocito kad ne vapis za GUI programima. To ti je kao Vim vs Quanta+.
@Aleksandar
Videh na sajtu Awesomea screenshot Archa koji tera Awe na eeePCu (hm, mada, kad bolje razmislim, ne mora da znaci da je Arch). Anyway, Arch ima brda drajvera u AURu, pa ono, probacu da vidim sta mu sve treba i da li to ima. Mada u sustini, nesto mi ne odgovara ta minijaturna tastatura ako cu na njemu bas da radim, tako a ne mora uopste da bude eeePC. 🙂 Imam u vidu i jedan MSI (13.3″), i jednog Acera (14″).31. mart 2008. u 11:45 am #68590RiSK
UčesnikPa, vidis, to je malo stvar navike.
Ja imam obicaj da “velike” programe drzim prosirene preko citavog ekrana. Tako da lepo rasporedim to po desktopima i menjam desktope.
A, inace, igrao sam se malo sa “otrovom za miseve” i ne svidja mi se 😉 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.