Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Koji štampač koristite
- This topic has 81 одговор, 61 глас, and was last updated 14 years, 2 months раније by LINUSER.
-
АуторЧланци
-
28. јануар 2009. у 3:10 am #33180Oko_sa_BagdaleУчесник
Iskljucivo one koji razumeju PostScript Language (HP LaserJet 5Si, Xerox Phaser 6100, Brother 5250) ili u najgorem slucaju Printer Command Language 5 (HP Laser Jet 4L i HP Photosmart C5250)
28. јануар 2009. у 1:04 pm #33181atomicУчесникNEC SuperScript 870 – laserski štampač (paralelni port) – radi na svim distribucijama koje sam probao: Ubuntu, Fedora, Suse, Mandriva, Arch, Slackware.
HP DeskJet 920c (ink-jet), USB veza. Opšte poznato – HP radi na svim linuxima.
28. јануар 2009. у 5:44 pm #33182marelliУчесникHP DeskJet 3650, dok sam ga imao ,,, ali sljakao je na svemu …
28. јануар 2009. у 7:01 pm #33183dare023УчесникHP LJ P1005 i radi ok sa foo2jzs drajverima
28. јануар 2009. у 10:53 pm #33184Oko_sa_BagdaleУчесникPo odgovorima na ovu temu zakljucio sam (bez uvrede) da bi mnogim korisnicima ovog foruma koristilo da procitaju wiki clanak koji sam napisao za BSD Srbija o teoriskim osnovama stampanja na Unix-u. Cak i ako nemate nikavu zelju da razumete stampanje na Unix-u pomocice vam da napravite ispravnu odluku prilikom kupovine novog stampaca i postedite sebe frustracije i razocarenja.
http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php/teoriske_osnove_štampanje_na_unix-u
Ako se cudite kakva je veza izmedju Linux-a i BSD-a podsetio bih da je Linux je po svom poreklu i organizaciji clon System V Unix-a ali i pojedinih delova BSD Unix-a koje je Linux Torvals gotivio. Stampanje na veliku srecu Linux korisnika zapravo “pozajmljeno” iz BSD Unix-a (System V stampanje je nocna mora za sistem administratora).
29. јануар 2009. у 12:23 am #33185dukenukem_4dУчесникpar puta sam štampao .jednom odavno pomoću epson lx300 (valjda ? ) matrični
ne sećam se valjda je tada bilo nekih komplikacija.
Nedavno sam koristio hp3820 preko usb ,on fino ide i sa onim kontr. programom ,
išao je i bez njega ,sa malo lošijim boojama.. ili je bio neki stariji drajver… ???
(neka polovna technologija… štareći… 🙁 )al obično ,ako npr firma iz nekog razloga prelazi na lin. oni moraju da koriste šta već imaju ?
ili im se ne daju pare …
(a ima štampača koji se ne mirišu baš sa lin. kao oni kombo all-in-one
i u njima ne radi ni skener ni fax mašina ich :D)oftopic: @Oko
e da li imaš neka iskustva sa onim ndisulatorom i kako funkcioniše ?
čitao sam da je nedavno dodata podrška za usb ?
(jel radi na taj način sa usb uređajima ??? imatu jedan usb adsl modem ,a nisam ga još isprobao na BSD 😀 verovatno i neznam kako bi ga namestio… )29. јануар 2009. у 1:06 am #33186Oko_sa_BagdaleУчесникoftopic: @Oko
e da li imaš neka iskustva sa onim ndisulatorom i kako funkcioniše ?
čitao sam da je nedavno dodata podrška za usb ?
(jel radi na taj način sa usb uređajima ??? imatu jedan usb adsl modem ,a nisam ga još isprobao na BSD 😀 verovatno i neznam kako bi ga namestio… )Ja sam OpenBSD korisnik. Ndisulator ne postoji za OpenBSD niti bilo koga takve stvari zanimaju. Ako je stvar
dobra developeri ce sesti i ispisati drajver. Ako drajver nepostoji u 85% slucajeva hardware je neko smece koje nije vredno truda.FreeBSD ljudi imaju Ndisulator. Probao sam ga pre mnogo vremena za neki WiFi uredjaj za koji nisu imali drajver. Radio je zalosno. Najtuznije je to sto je OpenBSD imao taj drajver i neko je samo trebao da sedne i da ga portuje. USB stuck je mess na FreeBSD-iju (po BSD standardima) tako da mogu da zamislim kako ce Ndisulator raditi na njemu. Njima trebaju drajveri za USB kamere i umesto da sednu i portuju drajvere koji su vec u NetBSD-u i OpenBSD-u oni pisu Ndisulator za USB. I taj njihov USB stack je fiksiran u DragonFly-u tako da ne znam sta su do sada cekali. Cujem da ce ga fiksnuti za 8.0. Radovi su u toku koliko sam cuo.
Moja preporuka je da dodjes na BSD Srbija i pitas ljude dali taj adsl modem radi i kako da ga konfigurises. Velika je sansa da radi ako je solidnog kavaliteta na FreeBSD-iju ili bilo kojoj drugoj verziji koju zelis da koristis. Video sam da su par puta pricali o toj temi. Proveri i dokumentaciju jer mozda vec postoji clanak.
Ja nemogu puno da ti pomognem jer zivim u U.S.A. od sredine devedesetih tako da nikada u zivotu nisam video ADSL modem niti znam kako radi. To ovde u severnoj Americi ne postoji ali sam vidjao da su Francuski developeri diskutovali takve stvari na misc.at.openbsd.
29. јануар 2009. у 1:30 am #33187dukenukem_4dУчесникok hvala anyway… 🙁
( jedino nisam baš očekivao da nazovete hardver smećem samo zato što ne postoji driver ??? )
dok je modem baš made in USA (Ti tecnology) u milion primeraka deljen po AOL oko 2002
tako da mi je malo kontradiktorno što kažete da niste nikad videli adsl ???i radi ko bonbonica sa ndiswrapperom
(Ti nije omogućio specifikacije linuks developerima 😀 )29. јануар 2009. у 1:38 am #33188Oko_sa_BagdaleУчесникok hvala anyway… 🙁
( jedino nisam baš očekivao da nazovete hardver smećem samo zato što ne postoji driver ??? )
dok je modem baš made in USA (Ti tecnology) u milion primeraka deljen po AOL oko 2002
tako da mi je malo kontradiktorno što kažete da niste nikad videli adsl ???i radi ko bonbonica sa ndiswrapperom
(Ti nije omogućio specifikacije linuks developerima 😀 )Nema potrebe da mi persiras :).
ndiswrapper radi mnogo, mnogo bolje na Linux-u nego na BSD-iju.
Veruj mi na rec. 85% slucajeva kada se dokumentacija krije pa developeri ne mogu da napisu drajver to je zato sto je neki cheap hack. Ameri su velemajstori za to. Prodace oni 10 miliona neke spravice koji je polu funkcionalna samo ako mogu. Ima 15-20% stvari koje su super i ljudi nedaju dokumentaciju.
Tesko je uporedjivati Linux iza koga stoji HP, IBM, DeLL, SGI i SUN ga tolerise sa OpenBSD projektom koji ima
85 developera. Pa Debijanovci imaju vise od 2000 core developers.Da se vratimo na ADSL modem. U Americi se internet dobija preko Cable Modema, DSL modema (digital phone) i imas dial up modems koji su korisceni preko analognih telefonskih linija. Jedina konfiguracija je potrebna za dial up modem koji mora da bude exterior hardware modem posto nema drajvera za built in Win modeme. Treba da se edituje jedan fajl sa podacima DNS servera tvog internet provajdera, telefonskim brojem, username-om i password-om. To je ispisano u dokumentaciji na BSD Srbija.
29. јануар 2009. у 1:55 am #33189dukenukem_4dУчесникok ,ali kinezi su još bolji ,oni mogu da prodaju u 100 Miliona primeraka spravice
koje ich ne funkcionišu 😀 ali barem je po bagatelnoj ceni 😉ma to nas bili zahebao sve sa tim winmodemima 😡
i meni se čini da se u usa masovnije koristi broadband (kablovski ) negoli adsl ???e sad zgodna ideja je jedan od usb adsl modema ,npr sa conexant čipom koji se napaja
iz samog usb porta ,npr pogodno za laptop 😀 ,na putovanju ,pod uslovom da
posstoji na (nekom ) mestu dsl linija (npr. do hotelske sobe ??? )
jer obično postoji uvek telefonska linija,negde sam gledao da se korišćenje
jače linije ,bilo cable ili dsl po hotelima dodatno tarifira . (ili imaju i razvedene ethernet ?)
u stvari najjeftinije se prolazi ako se ravodi DSL – jer je običan telefonski kabl 😀 -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.