Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Koji Linux da odaberem?
- This topic has 11 odgovora, 8 glasova, and was last updated 21 years ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
14. mart 2005. u 2:19 pm #4979
daniel1988
UčesnikPozdrav svima na forumu!
Ovaj Windows me je jako iznervirao, nikako da nadjem potpuno kompatibilan software koji ce da radi NAT. Pa sam zato odluchio da predjem na Linux, ali poshto sam totalni pochetnik za isti potrebna mi je pomoc. Sa Linux-om nemam skoro nikakva iskustva. Pre dva dana skinuo sam Knoppix 3.7 i svidja mi se. Super sam se snashao u njemu – super stvar (jedino nisam provalio kako da podesim refresh rate, nije hteo da se mrdne sa 76Hz, mada mi pod Win-om radi na 100Hz)
E sada preporuchite mi neku Linux distribuciju. Potrebno mi je da radi NAT (Network Adress Translation) ili da podrzi neki software koji to radi, da podrzi Pheenet WL-11PCIR (wireless kartica), da moze da se surfuje 8) … Konfiguracija je sledeca: AMD Duron™ 750MHz, Matsonic MS8127c+(266), 256MB SDRAM (ram nije vazan, valjda rade svi pod lin, kao i proc), Eagle GF2MX 64MB, Maxtor 40GB, D-Link DFE-538TX (LAN 100MBit) i Pheenet WL-11PCIR (802.11b standard).
Znam da svako ima svog favorita, svako ima svoj ukus. Dosta se pominje SuSe 9.2 Pro (mada sam video najavu/izlazak SuSe 9.3), Mandrake 10.1, Slackware i josh po koji. Koji bi meni kako totalnom pochetniku najbolje lezao, da ih ne skidam sve, nemam toliko vremena da istrazujem (a i wireless flat mi teche, pa potrebno mi je da bude funkcionalan, a ne da svake nedelje menjam distribuciju) ?2. Mozda je pitanje glupo, ali stvarno nemam isqstva sa lin-om i ne znam “shta moze”. Da li je moguce da preko lina korstim torrent i skidam fajlove za win (*.exe; *.avi; …). Prochitao sam negde da Lin se ne “snalazi” bash najbolje sa NTFS-om; da li je moguce da stavim da mi torrent program (npr. Bittorrent) snima fajlove na FAT32 dirktno, a ne na njegov file system. I da li je uopshte moguce na njegov file system staviti *.exe fajl i shta ce da se desi sa njim ako se preko mreze prebaci na NTFS, da li ce biti chitljiv?
Izvinite ljudi ako sam smorio, ali stvarno mi je potrebna pomoc.
14. mart 2005. u 3:01 pm #25777kmilos
Učesnik1. U principu nema toliko veze, sto si mogao zakljuciti iz vise diskusija koje su se vodile ovih dana na forumu… ako ti se svidja Knoppix i snalazis se u njemu, i radi ti Wi-Fi pod Knoppix-om, baci ga na hard (3.8 je izasao btw) i zavrsio si posao. Time dobijas neku vrstu Debian-a koji onda mozes da prosirujes do mile volje.
SUSE je skroz ok za pocetnike i kao prva distribucija, solidan, stabilan, skoro sve ima ukljuceno od programa i siroke podrske za hardver. Ako 9.3 izadje u aprilu, znaci da verzija za slobodnu distribuciju nece biti dostupna do juna-jula. 9.2 je u medjuvremenu ok.
Sta god da izaberes neces (puno) pogresiti, svaka distribucija ima svoje probleme, neka vise, neka manje, ali svi se mogu resiti uz malo truda, strpljenja, i naravno, ovog foruma. Najbitnije je da od necega krenes, pa onda jedan po jedan.
Jedino nisam 100% siguran za wireless, to sve zavisi od cipseta na kartici, moraces tacno da iskopas koji je, jer nisu svi podrzani. Pretrazi forum, ostavljao sam u proslosti par korisnih linkova u vezi wireless-a.2. Jedini problem sa NTFS-om je sto na njega ne moze da se pise iz Linux-a (u stvari moze eksperimentalno, uz veliku verovatnocu da ti korumpira sve podatke na particiji), a za citanje nema problema. Sve ovo ostalo sto si predlozio moze bez po’ muke – sve su to binarni fajlovi, nema veze gde i kako su upisani.
14. mart 2005. u 3:28 pm #25778Moneo
UčesnikHello!
Mmmmmmmmmmm
Mogao bi da probas Vector 5.0 SOHO ili Slackware 10.1!
Vector je u sustini Slackware smo je mnogo vise dektop i user-friendly orjentisan+dolazi sa odlicnim izborom programa,i sve to na 1CD!
Sam distro je odlicno optimizovan i dobro se snalazi sa starijim masinama-tvoja konfiguracija bi mu legla ko kec na desetku!
Takodje ima odlicnu detekciju hardvera,i ima koliko sam video i graficke alate za wireless!Stabilnost i brzina su odlicni!
Isto to vazi i za Slack-samo on dolazi sa nesto manje programa,ima odlicnu wireless podrsku i alate iz konzole koji sluze bas za to!
Ako te ne odbija konzola i alati koje ona nudi,toplo preporucujem!
Isto tako ima fenomenalnu detekciju hardvera,a brzina i stabilnost su bez premca!
Jedino te eventualno moze odbiti podesavanje sistema koje se gotovo uvek radi iz komandne linije!
Takodje,tu je naravno i SuSE-veoma je user-friendly,ugodan i ima gomilu grafickih alata za podesavanje sistema,pa i onoga sto tebi treba!Sam distro se u potpunosti oslanja na graficke alate za podesavanje svega i svacega!
Dolazi i sa dosta dobrih programa na 5cd-ova!
Radi dobro i stabilno,ali ne bas tako brzo kao Vector i Slack!
Mozda bi trebao da sacekas 9.3 verziju koja ce doci negde u aprilu!
Eto,nadam se da sam bio od pomoci!
CU!
Heavy Metal rules!14. mart 2005. u 3:35 pm #25779MladenIsakovic
UčesnikDosta se pominje SuSe 9.2 Pro (mada sam video najavu/izlazak SuSe 9.3), Mandrake 10.1, Slackware i josh po koji.
Moj savet bi ti bio SuSe, dobar je, doduše, malo spor, ali tebi kao početniku verujem da bi odgovarao. Mandrake je prepun bagova, i bolje ga u širokom luku zaobiđi, Slackware je po meni najbolji Linux distro, ali nema grafičku instalaciju, i početniku u Linuxu neće biti lako da ga instalra, i kasnije podesi. Ako imaš nekog ko ima iskustva sa Linuxom, onda definitivno Slackware, ukoliko nemaš, moj bi ti savet bio SuSe.
Što se tiče tvoje mašine, bilo koja od ove 3 distribucije će da šljaka lepo, ne znam baš precizno za tvoj hardver da li će biti prepoznat iz prve, ali drajvere ćeš već pronaći.
Oko torenta nemam iskustva, tu neka ti pomogne neko drugi.
POZDRAV!14. mart 2005. u 5:08 pm #25780Doole
Učesnik1.Ako si pocetnik uzmi SuSE,lako ces se sa njim snaci a kasnije Slackware,Gentoo,…
2.Kao sto kaze milosk za NTFS citanje je ok ali pisanje predstavlja veliki rizik da izgubis podatke.Da je FAT…to je vec druga prica.15. mart 2005. u 12:31 pm #25781slaks
UčesnikSuSe 9.2 pro druze, i ja sam bio kao ti pocetnik, isprobao sam vise njih i mogu da kazem da uzmes SuSe, cinimi se da je najbolji od ponudjenih.
Medjutim sve zavisi od ukusa, pa bi bilo bolje da probas vise njih, pa ces sam da vidis koji ti najbolje lezi. Mozemo mi da ti pricamo svasta, ali dok se sam ne uveris i ne probas nista od nauke.
Moja preoporuka probaj, pa onda odluci 😀 😀 😀
15. mart 2005. u 12:42 pm #25782daniel1988
UčesnikHvala svima na odgovorima, puno su mi pomogli.
Evo skinuo sam LinuxVector i za weekend cu da ga probam. Imam u planu i SuSe. Da li da skidam SuSe 9.2 Pro ili da cekam 9.3?15. mart 2005. u 2:25 pm #25783brale
Učesnikcekaces ga do juna meseca 🙂
15. mart 2005. u 7:43 pm #25784daniel1988
Učesnikheh, onda skidam 9.2 Pro preko torrenta.
Thx for helpJosh da pitam, da li je moguce da se konfigurishe da dobijam automatsku IP adresu za WLAN?
15. mart 2005. u 8:47 pm #25785dens
UčesnikNe vidim da je neko pomenuo nat, pa da kazem da je doticni mehanizam sastavni deo kernela (netfilter) sa userspace alatom iptables (a moze i ip route2, mada mi se vise svidja rad sa iptables).
Elem treba da nadjes iptables tutorial (google ce ga odmah izbaciti) i probaj.. stavices tabelu nat (iptables -t nat) i koristices MASQUERADE u POSROUTING chain-u za odgovarajuci interfejs, ali ne mogu ovako napamet da izdiktiram komande, pogledaj malo taj tutorijal i ostale dokumente kojih ima stvarno koliko hoces na internetu. Obavezno ukljuci i stateful firewall i imas sve sto ti je potrebno za pristojnu zastitu.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.