Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Koje module/servise da iskljucim i kako?
- This topic has 17 одговора, 5 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
1. јул 2010. у 11:10 pm #84787dokmanУчесник
[code]free[/code]kaze da ima slobodno 36MB, a[code]htop[/code]
Sta jede toliko memoriju i cemu preko 100 servisa ukljuceno?
2. јул 2010. у 7:20 am #84788DrLove73УчесникPod jedan: Firefox (kao i ostali browser-i) ima kes na disku koji koristi. A zbog lakseg rada cuva i spisak posecenih sajtova (history), kao i sve kucane linkove do sada, pa RAM zauzece moze bas da naraste.
Moj Firefox koristi trenutno 365MB RAM-a jer mu se moze. History mi datira jos iz negde 2008 god ako se ne varam (preneo sam podesavanja sa predhodnok sistema).
Drugo, VRLO vazno, je znati da Linux popunjava i koristi SVU slobodnu RAM memoriju, koristeci je za “cache” i “buffers” (pogledaj ispis komande “free -m”, lepo se vidi da imas 163MB kao kes memoriju, da se sto manje cita sa diska.
2. јул 2010. у 8:53 am #84789dokmanУчесникDobro, shvatio sam, hvala!
Nego jel mora biti pokrenuto ovoliko programa u pozadini i da li smem sta od njih iskljuciti? Mislim da su neki vezani za KDE, a on trenutno nije pokrenut.
Sad mi je[code]htop[/code]rekao da imam zauzeto 62MB i cache 315MB.
Pokrenuo je lisicu za tren oka, odusevljen sam!
Nece ni Opera da radi bez knetworkmanager-a, a radi update i install iz konzole normalno. Verovatno postoji nesto u podesavanjima networkmanagera-a.
[code]swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda6 partition 289128 0 -1[/code]Nisam uopste ukljucivao VBox, i jel moraju njegovi drvier-i biti non stop ucitani ili?
3. јул 2010. у 11:46 am #84790dukenukem_4dУчесникda li si ažurirao kernel i tako to , na neku noviju verziju ???
ponešto sme da se isključi , ali je teško tačno reći šta sme a šta ne sme .
3. јул 2010. у 3:19 pm #84791dokmanУчесникSvakih par dana (7-10) uradim upgrade kroz
apt-get
on sam instalira novi kernel i novije verzije programa, sto se toga tice sve sljaka!Jutros mi
htop
rece da ima zauzeto 57MB, radi kao munja brzo!Ljubo hvala za savet! Skroz sam zaboravio za LXDE! Jedino jos da nadjem neki malo detaljniji tutorial kako da ga podesim skroz!
E da, bode mi oci
kwallet
svako malo pa se pojavljuje, zbog njega i ostalih KDE pomocnika sam pitao sta smem iskljuciti!Hvala!
4. јул 2010. у 3:24 pm #84792enemyУчесникOvih 158 “servisa” nisu sve posebni servisi vec ima dosta niti (thread) jednog istog servisa. Mozes podesiti htop da ti ne prikazuje niti: kad udjes u htop, F2 pa u Display options chekiraj “Hide userland threads” 😎
4. јул 2010. у 9:07 pm #84793dukenukem_4dУчесникtačno to smo zaboravili da objasnimo ???
ovo sve u toj listi nisu servisi već svi mogući procesi (i nj. tredovi kao što reče enemy 😉 )
dok na primer u XP tas manageru su samo programski procesi (?)ono što se smatra pod ‘servis’ -om je proces koji je u pozadini tako da su i oni u toj listi
kako uopšte da se tačno vidi koji je tačno servis upaljen u datom trenutku na ubuntu ?
(znam d alako može na suse i mandrivi i fedori ,ali je ubuntu drugačije orijentisan ka korisniku)svi zvanični servisi (kao takvi) instalisani & prisutni u sisteni se nalaze u
/etc/rc.d/init.d ili u /etc/init.d/
(ali ne mora svaki da bude aktivan)eDIT
na primer na mandrivi su ovo zeleno svi trenutni servisi kod mene ,
koji se citaju kao user pa valjda nije poverljiva ova informacija ,sto se tice bezbednosti ???
jedino sto omoguci da potencijalni napadac zna koje imam servise ???
[/url]5. јул 2010. у 5:19 am #84794DrLove73УчесникNa CentOS-u (i na Fedori bi trebalo) je pod GNOM-om:
System -> Administration -> Services
ili
System -> Administration -> Server Settings -> Services.Verovatno i KDE Panel (ili vec kako se zove) ima “Services”.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.