Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koja Linux distribucija je najbolja za moju konfiguraciju?
- This topic has 9 одговора, 8 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
4. новембар 2004. у 12:47 pm #4404nikolУчесник
Imam PII Celeron na 500 MHz sa 6,4 GB na hdd-u i 64 MB rama. Koja Linux distribucija bi najbolje odgovarala ovakvoj konfiguraciji, a da sa njom moze da izadje na kraj apsolutni pocetnik? Ili gde bi mogla da dobijem ovakve informacije o svakoj distribuciji na internetu, naravno ako postoje? ❓ ❓ ❓
4. новембар 2004. у 2:36 pm #22190MoneoУчесникHello!
Tebi bi lepo pasovali Red Hat,SuSe ili Mandrake!Dakle,neku stariju verziju Mandrake-a(npr. 9,9.1 ili 8,verzija 10 je hardverski zahtevna
,i vise orijentisana na moderne sisteme i jace konfiguracije),pa Red Hat-recimo verzija 7.3 ili 8.0,paSuSe 9.0 ili 8.2,eto pa ti odluci!Mandrake i SuSe dolaze sa gomilom
programa,a Red Hat je takodje OK,ali nema toliko programa sa sobom,kao ni kodeke i podrsku za mp3(po defaultu!)
Ja ti preporucujem Mandrake ili SuSe!
A mozes razmisliti i o Lindows-u,ili Conectivi-alternativno
Gentoo je odlican sto se tice hardverske zahtevnosti(jako je skroman!),ali je instalacija sistema i konfigurisanje prilicno tesko za pocetnika!
Eto,pa ti saberi!
Nadam se da je bilo od pomoci!
CU!
Heavy Metal rules!
P.S Ne bi bilo lose i da dodas jos 64 ili 128MB RAM-a,zancice ti puno,a sdram sad mozes naci po vrlo povoljnoj ceni,inace procesor i hd su sasvim ok,cak i za malo zantevnije distribucije!4. новембар 2004. у 2:51 pm #22191MoneoУчесникEh,da zaboravih!
Dosta informacija mozes naci na sajtovima distribucija-jednostavno ukucas SuSe,Red Hat ili Mandrake u Google-u,
i izbacice ti njihove sajtove na prvom mestu!Mozes da bacis pogled i na http://www.distrowatch.com gde ima dosta korisnih stvari i puno linkova!
Ako si apsolutni pocetnik ja ti bezrezervno i toplo preporucujem Mandrake(mislim da bi verzija 9.1 trebala da kod tebe radi fino,ili neka starija),a mozes
da razmislis i o SuSe-u!
CU!
Heavy Metal rules!4. новембар 2004. у 3:24 pm #22192popacУчесникAko hoces sam da instaliras onda SUSE ili Mandrake, ako hoces da das nkom drugom da instalira neka ti stavi slackware zbog brzine.
4. новембар 2004. у 3:59 pm #22193MoneoУчесникIndeed!
4. новембар 2004. у 8:47 pm #22194SiouxУчесникAko mozes nagruvaj 256MB rama pa ce svaka distribucija odlicno da radi.Koristi neki laksi GUI da bi ti masina bila brza (posebno ako nemozes da povecas ram)PR :IceWm,Windowmaker , itd..
pretpostavljam da ti masina bez GUI-a u ovom trenutku ne bi bila od koristi??5. новембар 2004. у 10:58 am #22195StrogУчесникKao sto rece Sioux, probaj malo da nabudzis masinu! Ja sam do pre 2 nedelje na slicnoj masini ( razlika je bila u tome sto sam ja imao GF2 MX 32MB i 256 MB Ram-a ) terao i SiSE 9 i Mandrake 10 i to bez ikakvih problema ( sa KDE-om ), mada mi se taj komp ipak najbolje osecao sa Slackware-om 10 ( moze i bilo koji stariji 😉 ).
6. новембар 2004. у 4:40 am #22196negovanУчесникJa na mojoj masini imam MDK 10.0 i odlicno radi a na 500MHz P III sa 256 ram i grafika Matrox na 8 mb. Sam odluci koju ces distribuciju da koristis.
6. новембар 2004. у 6:20 pm #22197sifumarkoУчесникJa linux drzim na jednoj makini koja mi sluzi za internet.
Ona je Pentium KEC na 200 Mhz ali imam 128 Ram i 10 Gb hard.
Zvucna i graficka integrisane.
Trenutno teram Mandraka 10.1 i naravno ide relativno sporo. Ali na toj masini ne bih mogao da teram recimo XP a linux mogu.
6. новембар 2004. у 7:09 pm #22198kmilosУчесникI ja se slazem sa prethodnim komentarima, RAM ti je najkriticniji, a procesor nema veze, malo ce sporije da vrti, ali bitno je da ima u kojoj memoriji da vrti bez svapovanja na disk. Treba ti jos nekih 128MB, a 256MB bi bilo idealno, i onda mozes bilo koju distribuciju da vozis jos jedno dve godine sa tom masinom. Moj laptop iz ’99. je P2 366MHz, ali sa 288MB RAM-a, i bez problema izdrzava Fedoru 2.
Ovako mozes da probas Damn Small Linux, Flonix, ili neku distribuciju koja ima ukljuceno neko lakse graficko okruzenje tipa XFCE.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.