Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › Koja je PC konfiguracija najbolja za Ubuntu Edgy?
- This topic has 20 odgovora, 9 glasova, and was last updated 19 years, 8 months ranije by
djuradj.
-
AutorČlanci
-
21. novembar 2006. u 12:24 am #49550
BrokeBody
UčesnikKako Ubuntu stoji sa visejezgrenim procesorima?
Samo da nije da vidi vise procesora, a uvek je jedan u potrebi…?!?
21. novembar 2006. u 12:35 am #49551Cartman
UčesnikEvo, sad sam malo Google-ovao i kolko vidim po ovome što sam našo, izgleda da nema nikakvih problema s višejezgrenim procesorima. System76 u neke svoje modele (koji dolaze s Ubunu Linuxom) stavlja višejezgrene procesore, tako da je najverovatnije sve u redu što se tiče višejezgrenih procesora na Ubuntu.
21. novembar 2006. u 1:17 am #49552BrokeBody
UčesnikA jes’ bre, System76 ih stavlja. 😀
21. novembar 2006. u 6:08 am #49553miodragz
UčesnikZa linux ti je bolji Intelov procesor i ko kaze da su bolji AMD procesori mislim da stvarno gresi,kolika je razlika u ceni tolika razlika u kvalitetu
21. novembar 2006. u 7:37 am #49554BrokeBody
UčesnikKol’ko ja znam (samo da ne obrukam profesora sad 😀 ), glavni razlog sto je i dan danas Intel bolji je taj sto AMD jos uvek nema i ne zna tehnologiju “termicke zastite”. Skini ventilator sa Intela, ima da zakuva, al’ ce i dalje da radi. Seckace, bice spor, ali radice. Skini ventilator sa AMDa i napravice ti rupu na maticnoj ploci. 🙂 Zbog toga AMD jos uvek ima tol’ko velike ventilatore i hladna tela, jer i dalje ne znaju kako da regulisu problem sa grejanjem. Danas, i AMD kao ima neku termicku zastitu, ali to je jednostavno svaki pojedinac odbacio i nije to “to”.
Dakle, dok god AMD ne bude imao termicku zastitu, Intel ce zato biti #1. Nije samo zbog toga, ali pre svega zbog toga. Problem je taj sto, najprostije receno, AMD jos uvek ne zna kako se pravi termicka zastita. Nije bas ovako kako sam ja sada opisao, ali kada se svi majorni problemi razbiju, cela ova prica se prvenstveno svodi na tehnologiju termicke zastite.
21. novembar 2006. u 9:06 am #49555GoranSTX
UčesnikZnao sam da ce biti polemike AMD-Intel. O5 ponavljam da imam u ponudi procesore oba proizvodjaca. Jedina razlika je sto se AMD prodaje mnogo vise! Razlog je sto za skoro istu cenu dobija bolji procesor.
@miodragz
u kom smislu razlika u kvalitetu? Maloprodajne cene procesora:
AMD Sempron 2800+ (1.6GHz) – 45e
Intel Celeron 4 326 (2.533GHz) – 48e
A Sempron je bolji i jaci zahvaljujuci tehnologiji izrade iako radi na manjem kloku.
Jedino gde tvoja tvrdnja stoji je vrh ponude dual core CPU-ova, gde je AMD Athlon X2 4200+ (2.2GHz), jeftiniji od Intelovog C2Duo na 2.13GHz taman toliko koliko je slabiji u performansama. Naravno, treba napomenuti da je Intel dosta pozajmio od AMD prilikom kreiranja novog C2Duo.
@BrokeBody
tvoj profesor izgleda nije skoro pratio industriju. Davno je proslo vreme kad je AMD pravio klonove Intelovih CPU-ova. Tada ja i bio aktuelan “problem” grejanja. Problem pod navodnicima jer su ti procesori radili sasvim OK uz adekvatno hladjenje. (Mislim, ko bi skinuo kuler sa CPU-a samo da proveri dal ima dobru termicku zastitu?). Dalje, iz iskustva znam da su trenutno AMD procesori za srednju i nizu klasu racunara hladniji od intelovih. Da, da. Hladniji. I jos nesto. AMD Athlon s939 3200+ po testovima dere Intelov dual core CPU iz serije 8.
Ono sto jeste tacno to je da je AMD dobio zadatak po pitanju nove klase dual core procesora. Sto bi se reklo – The Saga continues… Ceka se odgovor AMD-a21. novembar 2006. u 10:02 am #49556zchira
UčesnikMoj prvi procesor je bio amd486, drugi intel pentium 3celeron, i treci amd athlon64 2800.
I ovaj treci mi radi najbolje :biggrin:
Salu na stranu, ne znam kako stoje stvari kad je u pitanju amd-intel na linuxu. Ali ima mi logike sledece: ako si vec u manjini (opoziciji) i koristis linux, onda budi koristi alternativu i kad je hardware u pitanju (AMD, posto cyrix vise ne postoji ^-^).Inace moja konfiguracija je: amd athlon64 2800, ploca gigabyte k8ns-pro, 512 ram, 80gb hard, nVidia gForce5700, chieftec kuciste+napajanje…integrisana mrezna,zvucna itd…
Sto se tice linuxa (koristim slackware) radi super, pa je sigurno sasvim dovoljna i za ubuntu. pri instalaciji je prepoznato sve, jedino sto sam modul za mreznu morao rucno da dignem (modprobe sk98lin).Sto se tice cena danas za 500e moze da se kupi bolja masina od ove moje. Dakle 500e i linux leti kao lud. O0
21. novembar 2006. u 10:09 am #49557Cartman
UčesnikLjudi, ako vam sve perfektno radi na Edgy-ju (uključujući i hibernaciju), onda napišite koju matičnu imate. Evo, ceo sat već tražim na Google i ništa konkretno nisam našao… nema nigde da piše koja matična perfektno radi.
21. novembar 2006. u 1:28 pm #49558BrokeBody
Učesnik@BrokeBody
tvoj profesor izgleda nije skoro pratio industriju. Davno je proslo vreme kad je AMD pravio klonove Intelovih CPU-ova. Tada ja i bio aktuelan “problem” grejanja. Problem pod navodnicima jer su ti procesori radili sasvim OK uz adekvatno hladjenje. (Mislim, ko bi skinuo kuler sa CPU-a samo da proveri dal ima dobru termicku zastitu?). Dalje, iz iskustva znam da su trenutno AMD procesori za srednju i nizu klasu racunara hladniji od intelovih. Da, da. Hladniji. I jos nesto. AMD Athlon s939 3200+ po testovima dere Intelov dual core CPU iz serije 8.
Ono sto jeste tacno to je da je AMD dobio zadatak po pitanju nove klase dual core procesora. Sto bi se reklo – The Saga continues… Ceka se odgovor AMD-aVazi.
21. novembar 2006. u 11:33 pm #49559miodragz
UčesnikAMD je najbolji za igre ali za sve ostalo kaska,overklokuj i jedan i drugi procesor pa ces da vidis razliku. Probaj 32 bitne distroe na 64 bitne procesore pa ces da vidis kolko ces distroa da instaliras.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.