Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Knoppix okruženje
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years ranije by
Danilok.
-
AutorČlanci
-
9. septembar 2007. u 9:46 am #9200
Danilok
UčesnikKako ne bi kvario koncepciju vašeg foruma, otvorio sam temu ovde. Još uvek sam korisnik Windowsa a Linux ću instalirati kada kupim veći hdd. E sad pošto sam početnik sa linuxom (Čitam sve moguće tekstove koji su vezani za Linux početnike) interesuje me da li mogu i gde skidati teme za Linux i da li mogu menjati njegovo okruženje jer koristim Knoppix V5.1.1 live cd!?
NAdam se da me razumete jer kao teškog početnika prvo što želim jeste da doteram izgled OS-a!
9. septembar 2007. u 9:56 am #61668GoranSTX
UčesnikEvo nekih osnovnih pojmova.
Linux je naziv za kernel OS-a i kao takav je zajednicki za sve linux distribucije (vrste ili varijante, kako ti drago). Graficko okruzenje koje vidis je nadogradnja na taj kernel. Postoje dva najkoriscenija okruzenja KDE i Gnome (mada ih ima mnogo vise). Knoppix po defaultu dolazi sa KDE grafickim okruzenjem. Izgled svog desktopa mozes menjati na vise nacina i kako ti odgovara (za KDE postoji Kontrol Centar preko koga se ta podesavanja obavljaju: teme, ikonice, prozori… za Gnome ne znam jer ga ne koristim). Takodje, postoje i raznorazni 3D efekti (proguglaj za Compiz, Beryl).Ako mislis da podesis izgled desktopa na live sesiji, moraces da sacuvas svoja podesavanja kako bi sledeci put mogao da ih ucitas (knoppix ima tu mogucnost – potrazi u njegovoj dokumentaciji)
9. septembar 2007. u 10:04 am #61669sdfasfasffsdqqfdq
UčesnikZa izgled moze da ti posluzi http://www.KDE-Look.org! 😎
9. septembar 2007. u 10:15 am #61670foxbunny
UčesnikEvo ti ovde nešto malo detaljnije.
http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,7508.0/
http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,7509.0/To je kratak uvod u Linux.
Što kaže GoranSTX, ne postoje teme za Linux. Pošto si na KNOPPIXu, teme su za KDE.
Naime, kernel je jezgro koje povezuje hardver sa softverom. Na to jezgro čučne shell. To je ono što često nazivamo command line ili tekstualni režim (tekstualni mod). Pored tog tekstualnog režima, postoji i grafički. Za njega je zadužen server koji se zove X.org (ili samo X). Da bi dobio to što vidiš kao interfejs, na taj X čučne neki od desktop kruženja ili window managera. Razlika između ta dva je u tome što desktop ima svoj toolkit i programi mogu biti napisani za neki desktop. Window manager samo barata prozorima. Desktop radi to i mnogo stvari preko. Poznata desktop okruženja su KDE, GNOME, Xfce, Enlightenment… Na KNOPPIXu, kao što rekoh, je KDE.
Teme za KDE možeš da nađeš ovde:
Osim pozadina, tu ćeš potražiti još nekoliko komponenti:
okvire za prozore
izgled kontrola unutar KDE programa
izgled splash screena pri ulasku u KDE, i još mnoge stvari.Obavezno probaj SuperKaramba dok si na KNOPPIXu. To je super stvar. Neću da ti objašnjavam o čemu se radi. Probaj, uživaj! 😉 Teme za SuperKarambu imaš isto na kde-look.org.
9. septembar 2007. u 1:25 pm #61671Danilok
UčesnikHvala vam mnogo!
Kada sam rekao početnik, nisam se baš dobro izrazio. Sa Linuxom sam se prvi put sreo pre oko 3 godine kada sam od prijatelja dobio originalno pakovanje Linuxa Ubuntu Version 4.10 (Intel x86 Edition). U lepom kartonskom pakovanju se nalazi Live cd kao i cd instalacije. Postupio sam po uputstvu i pokrenuo Live cd… Vau, nešto komplikovanije nisam video! Naravno to je bila prva reakcija i tek sam kasnije shvatio da je u principu sve stvar navike. Hoću da kažem da mi se još tada Linux dopao jer sam slike obrađivao bez dosadne instalacije nekog drugog programa i iznenadio sam se kako je brzo radio u odnosu na xp! Od tada koristim mozillu firefox i Mozilla Thunderbird, a povremeno i gimp…
Sada su se stvari promenili jedino što me koči u nameri da pored xp-a ubacim i Linux jeste mali hdd (40gb).
Nadam se da cu u toku sledećeg meseca kupiti druig i prelazim na Linx.
Do tada hoću da isprobam nekoliko verzija i da uđem u štos sa terminologijom koja se koristi u Linux svetu.
Trenutno skidam pclinuxos-2007 ima oko 700 mb trebalo bii da je to i install cd!Mislim da me pita prilikom izlaska iz livesesije da li želim da sačuvam podešavanja, ali ne znam u koji folder ih snima i ukojoj ekstenziji!?
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.