Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › KGuitar i Midi?
- This topic has 12 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 12 months раније by
kosmi.
-
АуторЧланци
-
4. август 2006. у 10:58 am #7667
kosmi
УчесникKako podesiti zvucni sistem u Linuxu da bi pustao midi fajlove? Imam integrisanu
VIA 8235 zvucnu na ploci. Kao strastveni zaljubljenik u klasicnu gitaru, rekoh da
probam malo raditi u programu KGuitar 0.5 koji pokusava kopirati GuitarPro sa
Windows-a. Krenuo i odmah se zakucao. Kaze: TSE3: Alsa: Received invalid input type �.
Pokusam ja van programa pustiti koji .mid fajl preko xmms, rhythmbox-a itd.. Nece.
Instaliram playmidi, pa pmidi, tse3play. Opet nece. Rekoh da probam timidity,
al´ paketi zbirno prelaze preko 50 MB sto sa dialup-om nema sanse. Pa opet znam da
je sav moj trud uzaludan, kad neznam kako se midi podesava. Jel´ moguce da ima
nekakve veze sa kernelom, modulima i tako koje cim? E stvarno lupetam po ovoj vrucini.
Koristim Ubuntu 6.06.4. август 2006. у 12:40 pm #46517civan
УчесникRetko koji drajver za zvucnu pod GNU/Linux-om ima dobru podrsku za midi, tako da se najcesce koristi softverski sintisajzer – timidity. Meni radi sasvim ok uz neke izmene /etc/init.d/timidity skripta.
Potrazi na netu “timidity ubuntu”, naci ces dosta uputstava…
Ako ne zelis da pokreces kao sistemski servis, pozoves
timidity -iA -B2,8 -Os1l -s 44100 > /dev/null 2> /dev/null &
i to je to…Pozdrav
P.S. KGuitar ima cesto obicaj da pukne ako mu se ne “svidi” GuitarPRO fajl koji otvaras…
P.P.S. Naravno, moras da ucitas snd-seq-device i snd-seq-midi kernel module…6. август 2006. у 9:12 pm #46518zchira
Учесникja imam isto problem sa midijem.
Koristim slackware10.2, i Instalirao sam timidty preko slapt-get-a i on je upgredeovao neke pakete koji su mi poremetili neke druge programe (upgradeovaeo gtk+2 sa 2.6.x na 2.8.x) pa sam morao da ih downgrejdujem 😀
Onda sam rucno instalirao paket timidity i ceprkao sam po onim conf fajlovima i on je proradio (doduse bez gtk).
Ipak kmid i dalje je ostao mutav, a u control centru/sound&multimedia/sound system test midi isto nije davao znake zivota..inace tamo mi je ‘select midi device’ polje prazno i ‘use midi mapper’ odcheckiran……E sad ako vi znate sta da radim da osposobim midi??????????????
7. август 2006. у 12:19 am #46519kosmi
УчесникHvala, Ivane!!! Izgleda da je za mene timidity jedino resenje. Namestih ja
nekako midi, ali posto mi je potreban samo zbog KGuitar-a, a on i po drugim
forumima nije narocito hvaljen i posto je usred razvoja, ipak bi bilo bolje
sacekati neku sledecu verziju. Mozda izadje ove godine? Jel´ neko
naleteo na slican projekat? Da nema mozda neki distro za muzicare?7. август 2006. у 7:08 am #46520zchira
Учесникne znam koliko ce tebi da koristi, ali ja sam instalirao Hydrogen – drum machine. Program lepo izgleda i lepo radi. Nije los da se slozi neki ritam pa uz njega pichish gitaru O0 (i ne koristi midi 🙂 )
7. август 2006. у 2:53 pm #46521kosmi
УчесникMeni nije potreban nekakav simulator ritam mashine, vec notator koji ce kad mu
unesem par redova notnog teksta to i zvucno predstaviti kroz midi. Na win-u to
rade programi GuitarPro, TableEdit, PowerTab…Ja trazim nesto slicno na linux-u,
a naisao sam samo na KGuitar koji je nasred developmenta.7. август 2006. у 8:04 pm #46522civan
УчесникImas DGuitar (pisan u Javi) koji dosta bolje otvara GP* fajlove (bar ne izaziva segfault), onda fork KGuitara nazvan KTabEdit. Nisam siguran za ostale da li otvaraju GP, ali tu su GnomeTab i jos neki… Najveci problem kod vecine je pustanje muzike – DGuitar (ako se dobro secam) nema bend i slicne efekte… tako da su korisni prvenstveno za otvaranje i stampanje.
Sa druge strane, ako ne mozes bez GP-a, verzija 4 radi pod Wine-om. Cini mi se da sam negde nasao i podatak da powertab radi… samo ne znam koja verzija…
7. август 2006. у 8:45 pm #46523zchira
Учесник@kosmi
OK, mislio sam , ako se bavis muzikom, da te zanima generalno muzicki software. Ja malo svirkam gitaru pa se zezam sa hydrogenom , kad vec nemam bend i bubnjara :'(7. август 2006. у 9:00 pm #46524kosmi
УчесникProbao sam vec pod wine 9.16 sa PowerTab-om. Kod njega isto treba
reprodukcija da bude pod timidity-jem, plus nekoliko dll sa win-a. Sve lepo radi
ali kad reprodukcija dodje na sam kraj partiture program se smrzne, a neretko i
ceo kompjuter. Problem sam resio tako sto ne pustam da dodje do kraja. Sa
PowerTab-om sam uvek bio zadovoljan, jer je moje potrebe u celini zadovoljavao,
dok mi GP3-4 nikako nisu proritet. Ja volim da sam notiram kompoziciju koju
zamislim ili prepisem iz nekih notnih knjiga , i da je posle par redova pustim
da cujem da li je to to, tako da me ovaj problem sa wine-om odvraca od emulacije.
Meni je donekle nevazno koje ce fajlove otvarati, ali mi je bitno da unosenje
i reprodukcija nota savrseno rade. Isto tako nemam ni preku potrebu za bend-om
i raznim efektima, bitno da se osnovni ton cuje. Isto tako vise od dva kanala
vrlo retko koristim. Potrudicu se da nadjem DGuitar, KTabEdit, GnomeTab i probacu.
Nesto sam ipak razmisljao, da mozda ne moze LillyPond da se nadogradi nekim
frontend notatorom, posto vidim da ima nekoliko zanimljivih nadogradnjica?
Jos jednom, hvala!!!7. август 2006. у 9:37 pm #46525Sioux
УчесникMusix .
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.