Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › keyboard problem ??
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 22 years, 11 months раније by
srdan.
-
АуторЧланци
-
8. октобар 2003. у 11:11 am #2939
srdan
УчесникImam multimudijalnu tastaturu koju sam kupio kada sam kupovao racunar namenjen Windowsu i naravno sada u linuxu mnoge mogucnosti te tastature nerade pa me zanima da li je moguce da prorade?
Odnosno zanima me konkretno preko tastera koji u Windowsu pokrece winamp da li mogu da namestim da pokrecem u linuxu naprimer xmms i kako? I tako dalje naprimer preko tastera koji u windowsu pokerce word da ja u linuxu pokrecemm oowriter. Naravno ako je to ikako moguce?
Drugi problem koji imam je da li je moguce iskljuciti stalnu proveru ext3 formata? Odnosno kod mene se desava da mi linux vrsi neki proces sa diskom koji uzasno podsecca na windovsov scan disk? To se dogadja obicno jednom dnevno otprilike? Da li je to to? I ako jeste kako ja to da iskljucim ili makar da smanjim interval u kome on to radi? Da li to moze i ako moze kako bih ja to mogao da uradim.
Pozdrav svima koji ovo citaju i posebno onima koji su se ukljucili u projekat linux magazina.9. октобар 2003. у 11:48 am #13504ZeKo
УчесникNeznam da li postoji u Mandrake-u ali u Slack-u pod GNOME-om dugmad rade savrseno…
Za KDE i ostale se nisam mnogo cimao da podesavam ali mislim da je moguce…9. октобар 2003. у 1:43 pm #13505popeye
Главни мајсторProgramce ACME 😛 resava stvar.
9. октобар 2003. у 2:31 pm #13506srdan
УчесникProbaću pa ću javiti kako je prošlo HVALA
10. октобар 2003. у 7:08 am #13507grujakg
УчесникJa sam takodje mucio muku, sa ‘ne standardnom’ tastaturom.
Imam safeway sw-23 (uzgred ako neko zna gde mogu da pokupim upravljacki program za XP bio bih zahvalan).
Problem je u definiciji layouta (rasporeda) tastature, kodova koje tastatura salje a koje konzola i x razlicito tretiraju, tako da nemas jedinstveno resenje, u stvari da, ako pokreces x terminal 8) .
Teze resenje (ne toliko tesko) je da sam napravis layout tvoje tastature recimo za x server i da odredjenim kodovima dodelis odredjenu akciju (svakako ne mozes naterati odredjeni program, ali kada windowmanager postane svestan postojanja tih kodova onda je njega lakse naterati na akciju).
Lakse resenje je koriscenje nekog programa koji ce direktno preko kernela citati dogadjaje sa tastature i vrsiti odredjene njemu definisane akcije.
Ja konkretno koristim xhkeys koji me je u najmanju ruku odusevio.
Jedina zamerka je ta sto bih voleo da vidim (radim na tome) one dzidza bidze na ekranu kada recimo pojacavam jacinu zvuka ili tome slicno, tj. da mi wm prikazuje akciju sa tastature.
Pozdrav12. октобар 2003. у 10:25 am #13508srdan
УчесникDa probaću xhkeys
pozdrav kolegi iz NS -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.