Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › kdevelop + fortran
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 21 years, 4 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
19. februar 2005. u 11:35 am #4862
mtm76
UčesnikEh… evo odlučih da pređem i taj “final frontier”, pa i ono zadnje što sam radio na Win da prenesem na Linux. Pitanje je u vezi kdevelop-a, al’ nije to što mislite… svi programi koje sam tamo napisao bez problema se kompajliraju, al me definitivno nervira činjenica što moram svaki put Project–>…>Hello World… pa onda ga preimenovati u ono što ja hoću (copy/paste)… a i to što dobijem sve one silne fajlove i licence (što je naravno pohvalno)… jer meni Fortran treba tek toliko da položim ispit… a i ne mislim izračunavanje određenog integrala il’ razvijanje matrice objavit pod GPL i poslat na internet 🙂
Pitanje:
Može li se nekako izvesti da izvorni kod editujem u kdevelop-u, pa ga onda snimim kao ime_program.f, a kompajliranjem (naravnu u kdevelopu, a ne u konzoli) dobijem samo ime_program… nešto kao Force na Win…9. april 2005. u 11:11 am #25163nvukicevic
UčesnikUpotreba KDevelop-a je preterana za takvu primenu, sve je to moguće uraditi u naprednom tekst editoru kao Emacs ili XEmacs.
Za XEmacs otvori fajl, edituj ga iskoristi Save as da ga snimiš, a potom aktiviraj kompajler (ikonica u desnom uglu – zupčanici). Po pojavljivanju dijaloga klikni na ,,Edit
command” i zameni make -k sa g77 -o imeexefajla imefajla.f i po kompajliranju u istom
direktorijumu nalazi se binarni fajl imeexefajla. Otvori shell ili konzolu i izvrši ga komandom ./imeexefajla.10. april 2005. u 5:58 pm #25164pedjaman
UčesnikSamo komentar… zar se fortran još koristi?
11. april 2005. u 12:47 pm #25165mtm76
Da li se koristi? J*biga to je već filozofsko pitanje… a da se uči… uči se, bogami… 😉
Inače znam ono za emacs, a može se nešto slično izvesti i sa kate… sve je dobro dok je program ispravno napisan, ali kad nije… 🙂
11. april 2005. u 4:21 pm #25166kmilos
Naravno da se koristi, uglavnom u naucnim i istrazivackim ustanovama i to za intenzivno numericko modeliranje. CERN npr. dosta koristi Fortran. Poslednja revizija standarda je bila u 2003, znaci da je jos zivahan. Dobro napisan Fortran kod propusten kroz komapjlere koji su decenijama optimizovani je jako, jako, jako brz.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.