Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › KDE ili Gnome?
- This topic has 10 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by NikolaZ.
-
АуторЧланци
-
2. децембар 2004. у 10:25 pm #4533popaУчесник
KDE ili Gnome?
Sta mi preporucujete tj u cemu je sustinska razlika.
Moram da napomenem da sam KDE video ali o Gnome ne znam nista…
Hvala Unapred!3. децембар 2004. у 12:57 am #22913MoneoУчесникTesko pitanje…………
Sve je to jako individualno,te zavisi i sta kome vise lezi……..
Recimo,ja vise preferiram KDE-moj utisak je da pruza vecu konfigurabilnost i samu kontrolu nad desktop okruzenjem-control centre,po mome misljenju daleko prevazilazi ekvivalent u gnome-u,mnogo toga se moze uraditi iz samog KDE-a,umesto iz komandne linije,pa je tako posao umnogome olaksan(narocito za pocetnike!)Znaci KDE nudi vecu kontrolu nad sistemom preko grafickih programa i alata!Zaista profi okruzenje,od koga ostali OS-ovi mogu puno nauciti!Znaci ja koristim KDE,probao sam naravno i Gnome,ali sam ipak ostao na KDE-u(meni licno vise odgovara!)
Sve ovo vazi u vecoj meri i za Gnome-meni se Gnome recimo vise svidja fizicki-stavr ukusa-u tom polju ubedljivo tuce KDE-svidja mi se taj reljefni izgled i krupne ikone,kao i sam nihov dizajn,a i bolje je organizovan nego KDE(meniji i opcije-moje je utisak da su urednije sortirani!),te je i nesto brzi i manje zahtevan (racionalno koristi resurse-KDE je “prozdrljivac” po tom pitanju!)
Moj savet je da isprobas oba-koristi ih neko vreme,pa prosudi koji tebi vise lezi i zadovoljava ti potrebe-oba su vrlo konfigurabilna,pa se mogu podesiti po ukusu!
Eto to su neki moji utisci,pa ti saberi……
CU!3. децембар 2004. у 6:58 pm #22914popaУчесникDa li cu imati mogucnost da izaberem izmedju ucitavanja KDE-a i Gnome-a ako ih instaliram oba i da li se ona pruza u boot manager-u?
Unapred Hvala!3. децембар 2004. у 7:27 pm #22915MoneoУчесникNaravno……..
Ako recimo koristis Mandrake,u okviru system settings-a,mozes podesiti login manager koji ti omogucava da biras sva graficka okruzenja koja si instalirao-po default-u je namesten automatic login(to je u Mandrake-u KDE okruzenje),ali ovu opciju mozes iskljuciti cim “uletis” u KDE u vec spomenutom system meniju-sledeci put ce te docekati login manager gde unosis svoju lozinku i biras okruzenje koje hoces da koristis!
Slicno je i u Red Hat-u/Fedori-kod njih vec u samom startu biras prilikom logovanja koje okruzenje hoces(kod njih je default Gnome)-opcija “session” u dnu ekrana!
SuSe nisam koristio licno,tako da ne znam za njega,ali bi trebalo da je slicno kao u Mandrake-u!
Eto,tek da ne brines sve se lako podesava iz grafickog okruzenja(bar kod distroa koje sam gore naveo!)
CU!
Heavy Metal rules!3. децембар 2004. у 10:58 pm #22916dekxiУчесникKDE pruza vise mogucnosti nego GNOME ali kad dosadi mozes da probas i nesto drugo. To i jeste ono, dakle raznovrsnost, pa i grafickog okruzenja, sto linux cini zanimljivim. Za pocetak, predlazem ti KDE.
4. децембар 2004. у 7:25 pm #22917popacУчесникVidim da si pocetnik stoga KDE, a ako zelis nesto drugo kasnije ces preci na gnome, ili can na xfce, fluxbox etc. ZA SADA KDE. Bukvalno ga je lakse podesiti nego windblows, veruj mi.
5. децембар 2004. у 10:14 am #22918popaУчесникNe da sam pocetnik nego sam prava baba…
Hvala svima puno!!!5. децембар 2004. у 5:41 pm #22919srdanУчесникGnome nije samo grafičko okruženje mnogo je više od toga. Stoga ja ti predlažem da svoje prve linux korake počneš sa KDE kasnije naravno GNOME (GTK).
Šta mogu pristrastan sam, nezamerite.Pozdrav 😉
11. март 2005. у 8:04 pm #22920NikolaZУчесникKada smo vec kod grafickih okruzenja, da i ja kazem nesto.
Nedavno sam instalirao Xfce 4.2 i odusevio se.
Nisam mogao da verujem da je okruzenje toliko brzo.
Jel se Xfce oslanja na qt biblioteke ili je samostalno ili nesto trece?
U svakom slucaju, ako volite da eksperimentisete, izvolite Xfce.
http://www.xfce.org/11. март 2005. у 9:18 pm #22921 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.