Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Kalibrisanje boja na monitoru
- This topic has 11 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 5 months ranije by
Nightweaver.
-
AutorČlanci
-
14. decembra 2003. u 5:05 pm #3169
gandalf
Glavni majstorPlatforma: Linux Mandrake 9.1
Monitor: Daewoo 518X
Graficka: Riva Vanta 16MbSve boje su mi u Linuxu previse tamne, tako da je neupotrebljiv i za pregled fotografija a kamo li za bilo kakav graficki rad (ne pomaze ni kad na monitoru hardverski napanjim Brightness na 100%)
Ne vidim na koji nacin mogu da izvrsim korekciju ili kalibraciju monitora radi dobijanja prihvatljivog kolornog profila. Jedino sto mi smrdi da ima veze sa ovim je X-drake u Mandrake Kontrol Centru ali njega ne mogu da otvorim (krene sa otvaranjem ovog modula i nista se ne desava)
Inace ovaj posao zavrsavam u Windowsu pomocu Adobe Gamma usluznog programa, a da nema njega mogao bih osnovnu korekciju da izvrsim i preko modula graficke karte na Desktop>Properties>Settings>Advanced>Vanta>…
Pozdrav
Bane
14. decembra 2003. u 11:01 pm #15705Nightweaver
UčesnikRešenje za taj problem je sledeće…uđeš kao root u etc/X11/XF86Config i promeniš samo jedan parametar u tom fajlu. Treba u delu Monitor da dodaš red Gamma odmah ispod VertRefresh i da desno od tog Gamma dodaš vrednost koja ti odgovara..recimo 1.4 ili 1.5 bi bilo OK. Mada, zavisi od monitora.I pazi da umesto tačke između vrednosti ne staviš zarez.
15. decembra 2003. u 12:25 am #15706nVideo
UčesnikMoze i tako a moze i hardverski!
Otvoris monitor i uzmes jedan mali srafciger, u desnom cosku se nalazi visokonaponski trafo ili kaskada na kojoj imas 2 trimera. Pojacas malo jedan od njih i resen je problem i sa win-om i sa linuxom 😀15. decembra 2003. u 12:36 am #15707Nightweaver
UčesnikIpak mislim da je dodavanje jednog reda lakše!:)
15. decembra 2003. u 12:42 am #15708nVideo
UčesnikPa jeste ali ovde je problem bas HARDVERSKI
15. decembra 2003. u 12:58 am #15709Nightweaver
UčesnikSvakako, ali covek je i pod Winom resio stvar softverski pa rekoh…:)))
A jedno pitanje za Baneta, ko je Mariaana?!?15. decembra 2003. u 1:56 pm #15710unknown
UčesnikMoze i tako a moze i hardverski!
Otvoris monitor i uzmes jedan mali srafciger, u desnom cosku se nalazi visokonaponski trafo ili kaskada na kojoj imas 2 trimera. Pojacas malo jedan od njih i resen je problem i sa win-om i sa linuxom 😀Neznam koliko je to pametno. Ako se nevaram tu mu daje? ve?i napon nego ?to bi trebalo.
Imao sam ja jedan monitor kojem sam tako pove?avao osvetljenje jer mu je ekran crkavao. Svakih mesec dana sam morao malo da poja?avam. Sad je taj monitor kod nekog majstora (dr?avna firma) i tamo je ve? nekoliko godina. 🙂15. decembra 2003. u 2:03 pm #15711Nightweaver
UčesnikI zato ja kažem, editujte XF86Config..:)))
15. decembra 2003. u 4:46 pm #15712nVideo
UčesnikKada mu ekran crkava napon mu se smanjuje a ne pojacava a na RGB modulu se pojacava napon anode za nekih 10v!
Zato ti je i crko ubrzo.15. decembra 2003. u 9:00 pm #15713Nightweaver
UčesnikMa, batalite šrafcigere…običan tekst editor rešava sve!:))
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.