Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › Kakve mi mogućnosti nudi Gentoo
- This topic has 19 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years раније by Red_Zmaja.
-
АуторЧланци
-
20. август 2005. у 2:11 am #5972Mr_PingvinУчесник
Čitao sam nešto o Gentoo sistemu, mada mi neke stvari nisu jasne. Malo me zbunjuju oni stage-ovi instalacije, pa sam hteo da pitam, ako se odlučim za instalaciju softwera iz binarnih paketa, hoću li kasnije moći da instaliram source pakete bez nekih komplikacija?? T.j. dali ću morati da skidam i dodatne devel pakete (to je nužno zlo kod RPM baziranih distribucija, pa ima li toga i ovde).
I još ako imam svoje source pakete koje sam skinuo sa tamo nekog sajta a njihove definicije se sasvim slučajno nalaze u ebuild, hoću li moći da ih instaliram bez problema. Može li taj sistem na ovaj način da se prevari i kakve su posledice toga??
20. август 2005. у 2:34 am #33060LYbУчесникMozes da instaliras sta hoces i kako hoces, mada, ako nemas nameru da kompajliras ceo sistem, mislim da gentoo nije vredan zajebancije. Stage3 instalacija podrazumeva da je sistem prekompajliran i da ga tako instaliras (gcc, libtools, glibc i slicno su prekompajlirani). Dodatni paketi, koji se nalaze na “onom drugom” disku su sorsovi (nikada nisam ni video drugi disk, doduse) – naime portage sistem (gentoov package managment) je baziran na sorsovima, tako da kada pokusas nesto da instaliras, on to krene da kompajlira. U slucaju da ga nemas u svom portage stablu, pokusace da ga skine sa neta.
Sto se devel paketa tice, zaista nemam pojma da li ih ima na drugom disku.
I još ako imam svoje source pakete koje sam skinuo sa tamo nekog sajta a njihove definicije se sasvim slučajno nalaze u ebuild, hoću li moći da ih instaliram bez problema. Može li taj sistem na ovaj način da se prevari i kakve su posledice toga??
Pretpostavljam da je moguce, ne znam sta na gentoo-u nije moguce, ali ne preporucujem. Najbolje je, mozda i neophodno, da gentoo sam skine i ispechuje sta mu treba. Postojece ebuild definicije se ne mogu koristiti sa “divljim” sorsovima bez prepravki i ogromnog gubljena vremena.
Sa druge strane, mozes da ih najnormalnije kompajliras i instaliras, ali onda portage pojma nema sta si radio i ceo sistem gubi svoju svrhu.
Car gentoo-a je u tome da ga je izuzetno lako odrzavati, updateovati, imati najnovije verzije softvera, mesati stabilne sa nestabilnima, podesiti sasvim prema svojim potrebama i imati instalirano samo ono sto ti je neophodno. Nazalost (za nase uslove) to zahteva pristojan net.
Tako da, ako zelis da koristis svoje sorsove i eventualno ponesto updateujes sa neta, nije ti bitno da ti je SVE kompajlirano za tvoju arhitekturu, preporucujem slackware, a kao paket menazder i online-update tool, preporucujem slapt-get.
20. август 2005. у 9:51 am #33061Mr_PingvinУчесникI ja sam razmišljao da bi slack više pasovao u našim uslovima sporog net-a. Šteta što tolko zaostajemo za svetom, da imam xdsl ili bežični sad nebi lupao galvu šta da instaliram… 🙂 🙂
20. август 2005. у 9:52 am #33062MoneoУчесникPa zakljucujes da ne vredi mnogo ako nemas dobru internet konekciju-samo ces se nervirati-to ti govorim iz licnog iskustva-potrosio sam sate i sate na bednom dial-up i nista nisam uradio……
Sam Gentoo je fenomenalna distribucija i meni je dosta krivo sto sam moram to da batalim dok ne dodju neka srecnija vremena za net 🙂
Stage 3 takodje radi kao munja-ali prava stvar je skinuti stage 1 sa interneta i sve kompajlirati od nule-a sta ti treba za to-pa bar 128Kb protok……
@Lyb-na drugom cd-u su binarni paketi-tu imas sve sto ti treba-nema koliko sam video Gimp-a, playera za divx,tu su i svi kodeci kao i OpenOffice….
Dakle skoro sve za desktop-ali ako imas los net sistem ce ti biti outdate(jedna od najvaznijih stvari u Gentoo-u) nema nista od emerge –sync-a sam ako nemas bas debele zivce….
Resenje ti je ili da ganjas od nekog diskove ili da uvek instaliras najnovije verzije Gentoo-a sto nije bas prakticno jer mu instalacija nije bas bezalena(pogotovo za pocetnike)
To je pomalo bezveze jer je sam Gentoo zamisljen tako da ga je dovoljno instalirati samo jednom-a sve ostalo se radi preko net-a
Dobro ti kaze Lyb-probaj Debian ili Slackware(ako imas los net naravno 🙂 )
CU!20. август 2005. у 12:29 pm #33063Mr_PingvinУчесникNaručiću slack 10.1 pa ću videti dal mi odgovara. Suse je jako spor, za takvu sporoću treba mnogo više živaca nego za instalaciju celog gentoo-a od nule. Tolko mi sporo radi da imam osećaj da imam Pentium I na ne P-IV. Sam sam na Mepis-u privremeno, leti kao lud (u odnusu na suse), samo ima mnogo stari što mi se ne sviđaju..
21. август 2005. у 1:40 pm #33064popacУчесникDodatni paketi, koji se nalaze na “onom drugom” disku su sorsovi (nikada nisam ni video drugi disk, doduse) – naime portage sistem (gentoov package managment) je baziran na sorsovima, tako da kada pokusas nesto da instaliras, on to krene da kompajlira.
NE NE NE, na drugom CD-u su BINARNI paketi. Znači kompajlirani paketi koji se samo raspakuju kao na Slackware-u (tar.bz2) kada iz pozoveš sa emerge -K ime_paketa. Pročitajte bre tekstove u GNUZilli, pisao sam o tome baš baš dosta. I treba ti samo da skineš player za film, alsa Gimp i MC da imaš komplet sistem. To je izdržljivo.
21. август 2005. у 3:55 pm #33065LYbУчесникNE NE NE, na drugom CD-u su BINARNI paketi. Znači kompajlirani paketi koji se samo raspakuju kao na Slackware-u (tar.bz2) kada iz pozoveš sa emerge -K ime_paketa. Pročitajte bre tekstove u GNUZilli, pisao sam o tome baš baš dosta. I treba ti samo da skineš player za film, alsa Gimp i MC da imaš komplet sistem. To je izdržljivo.
Ah. Eto, svaki dan naucis nesto novo 🙂
Dobro, jesam rekao da nikada nisam video drugi disk.
22. август 2005. у 6:37 pm #33066popacУчесник😆
23. август 2005. у 8:43 am #33067svarogУчесникGentoo zahteva brz internet to stoji, ali meni je pored toga smetalo i kompajliranje. Kompjuter je tada neupotrebljiv, svaka nova verzija bilo kakve malo veće applikacije traje i traje, a da ne pričam kakva je muka instalirati novu verziju KDE-a ili GNOME-a. Meni je na DURON-u koji radi na 750mhz KDE kompajlirao ravno 14h! Ok, pošto vidim da imaš bolju mašinu od moje bivše, vreme će sramazmerno megahercima da bude manje, ali za mene je i to puno.
Po meni je za desktop bolja varijanta neka debian based distribucija zbog apt-get sistema koji radi sa binarnim paketima, pa nema muke sa trošenjem resursa na kompajliranje.
23. август 2005. у 9:51 am #33068 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.