Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › kako umreziti slack10.1 i winxp preko vmware?
- This topic has 6 одговора, 3 гласа, and was last updated 18 years, 10 months раније by 22_dana.
-
АуторЧланци
-
7. новембар 2005. у 11:22 pm #646722_danaУчесник
pomozite da ovo bude duga tuzna prica sa srecnim krajem! tutorijali koncepti saveti bilo sta!
sve se desava na slack10.1 i vmware 4.5.2 build 8848 na kome je installiran winxp sp28. новембар 2005. у 3:54 am #37011LYbУчесникNE kapiram sta hoces… Da pustis XP koji vozis na linuxu pod vmware-om na net? Samo onda podesi u guest operativnom sistemu (winXP u ovom slucaju) da mu je mreza NAT. Moraces da poteras i vmware-config.pl naravno.
Ajde probaj, pa javi. I malo bolje definisi pitanje 🙂
8. новембар 2005. у 8:37 am #37012mtm76УчесникAko misliš da ih umrežiš kao 2 računara, mora da koristiš virtualni adapter /dev/vmnetx. To ti je opcija Custom: Specific virtual network. U Windows-u ćeš u Network Connections naći Local Area Network x.
Sada treba da podesiš smb.conf, staviš računare u isti workgroup, i pokreneš smbd i nmbd. U Windows-u imaš Network setup wizard, gdje treba da staviš računar u istu workgroup, i to je to.
Na windows-u ćeš naći Linux računar, u My Network Places –> Entire Network –> Microsoft Windows Network
a u Linux-u uzmi Konqueror i otkucaj smb://ime_workgroup-e, i to je to. Možeš i da koristiš smb4k, naprimjer. Kako da podesiš Sambu imaš na:
http://hr.uoregon.edu/davidrl/docs/samba.htmlAko želiš na net, sa guest operativnog sistema, uradi kako ti je LYb rekao. Može i jedno i drugo u isto vrijeme, samo stavi 2 mrežna adaptera.
8. новембар 2005. у 11:52 pm #3701322_danaУчесникideja je da na winxp koristim p2p klijente (ares, winmx, dc++) , winxp pustim na net i da linux moze da mountuje winxp file sistem.
sibnuo vmware-config.pl i izabrao nat tip mreze. Problem je sto ne kapiram kako to radi.
Vec imam stvarnu mreznu karticu na kompu (eth0) i dve virtuelne (vmnet1 & vmnet8) koje je napravio vmware. Koliko sam shvatio vmnet8 se koristi za nat mrezu i njoj sam sa komandom[code]ifconfig vmnet8 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up[/code]
dao tu adresu. adapter na winxp ima adresu [code]192.168.0.2[/code] isti netmask ali ne mogu da se pinguju, Internet explorer ne otvara nista itd. Nista se ne desava ni kada stavim da je gateway
[code]192.168.0.1[/code]da li i kako da ih stavim u isti workgroup?
Ako misli¹ da ih umre¾i¹ kao 2 raèunara, mora da koristi¹ virtualni adapter /dev/vmnetx. To ti je opcija Custom: Specific virtual network.
ovu opciju nisam nasao..
samba je installirana ali mislim da nema poente da je sad konfigurisem kad se compovi ni ne vide.
na netu nisam nasao tutorial kako se ovo radi, bilo bi super kad bi neko mogao da ovo objasni korak po korak!
9. новембар 2005. у 2:37 am #37014LYbУчесникEvo kako kod mene izgledaju ti interfejsi:
vmnet1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:56:C0:00:01
inet addr:192.168.210.1 Bcast:192.168.210.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:107 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)vmnet8 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:56:C0:00:08
inet addr:192.168.248.1 Bcast:192.168.248.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)Sad, vmware-config ti daje mogucnost da on sam odradi kofiguraciju i pronalazenje slobodnih subnetova, a odmah potom podigne i interfejse. Isto tako trebao bi da ih podize pri startupu, tj. da ih ubaci u neki od runlevela. Ako ih nema tamo, potegni ih sam, mora da je ubacio skripte.
9. новембар 2005. у 10:50 pm #37015mtm76УчесникHmmm, pa dao sam ti sve potrebne podatke. Zašto ne pročitaš ono što ti piše na onom linku što sam ti ostavio?
Kao prvo nije mi jasno zašto bi koristio windows p2p klijente, kada ovi na linux-u ne zaostaju ni u čemu za njima. 🙄
Drugo, da li želiš da umrežiš računare, pa da vidiš kao se to radi (window-linux mreža), ili samo želiš da imaš mogućnost da razmjenjuješ podatke između 2 os-a.
U prvom slučaju, normalno je da ne možeš da ping-uješ, jer ti treba pokrenuta samba. Na jednoj strani ćeš imati Local Area Network 2 (na primjer, ili koji već broj), a na drugoj vmnet1-7 (opet zavisi koji broj, od toga koji virtualni adapter odabereš). Između njih ti je veza ista kao da si ih povezao mrežnim kablom (između 2 računara).
vmnet0 – bridged mreža
vmnet1-7 – host-only mreža
vmnet8 – NAT mreža
Sada odeš na VM –> Settings –> Hardware i dodaš Ethernet adapter. NAT stavi za surfovanje internetom na prvi, a /dev/vmnet1 (ili koji već, zavisno od toga šta si konfigurisao komandom vmware-config.pl) na drugi (Custom: Specific virtual network). Sad fino pročitaj ono što sam ti ostavio u vezi sambe, i u winxp help-u nađi šta ti treba za windows.Ako želiš samo da dijeliš datoteke između dva sistema, ima lakši način. Idi na VM –> Settings –> Options, pa se poigraj sa opcijom Shared folders. Koristi vmware help, gdje ti je sve do detalja objašnjeno, prije nego što nešto pitaš.
10. новембар 2005. у 12:24 am #3701622_danaУчесникsve ovo radim da bih shvatio kako se konfigurise mreza.
😆
ponovo sam prosao kroz vmware-config.pl, pustio da sam konifigurise dhcp i virtuelni winxp je mogao da se zakaci na net.
ali to mi ne znaci apsolutno nista jer sam propustio poentu price.
pokusacu da provalim ovo a ako neko ima vremena neka mi pomogne oko:da li mora da se koristi dhcp ili mogu da se definisu staticke adrese?
da li vmware ima svoj dhcp ili koristi stvarni (isto i za sambu)?
kako se konfigurise svaki od njih?
nemam konqueror. kako da mountujem winxp shared folders?mtm76 hvala sad mi je mnogo jasnije!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.