Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › kako ovo uraditi i moze li (Lan controller)
- This topic has 42 одговора, 6 гласова, and was last updated 20 years, 7 months раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
2. јун 2005. у 8:04 pm #29108
dens
Учесник@dens, izvini na malo ostrijem tonu malopre, tek sad sam skontao da mi u stvari gledamo razlicite README-je! Ja mislim na onaj koji dolazi u arhivi drajvera, a ne na onaj na SysKonnect sajtu.
Nema problema..
Generalno postoji mala zabuna o tome gde sta pise, ali svakako cu se potruditi da sve malo podrobnije procitam…
Automatska instalacija (postoji skript u drajveru koji sam skinuo) nije uspela da zavrsi posao, koji je razlog tome, ostaje da vidim.
Cinjenica je da ovaj Marvel-ov kontroler pravi problema ne samo meni nego mnogima na internetu… toga sam se bar nacitao…
Svakako, pogledacu sta se dogadja sa sorsom kernela, mada verujem da ga nisam ni takao…
Sto se tice ncurses biblioteke, malopre sam video da se radi o biblioteci ncurses-devel koja nedostaje za slucaj kompajliranja kernela (iako kompajler prijavljuje samo ncurses)
Tek sutra cu biti u prilici da na poslu nastavim rad… pa bih do tada obustavio postovanje….
3. јун 2005. у 9:01 am #29109dens
УчесникEvo probao sam opet i skript kaze da je kompajliranje nije uspelo, sa porukom:
“The kernel don’t export a neccesary symbols for the device driver and we arent able to load the driver.”
U install.log-u sa druge strane na kraju pise:
./sk98lin.o: init_module: No such device
Samo da kazem da Slack (10.1) koristi sata.i kernel image…
3. јун 2005. у 10:46 am #29110kmilos
УчесникE ovde ce vec morati neki iskusniji Slack korisnik da ti pomogne posto ga ja ne vozim i ne poznajem sve specificnosti njegovog kernela.
Daj malo vise redova iz tog izlaza skripte, i a iz loga takodje.
Mozda mozes da prekopiras config file koji se nalazi na CD-u u /kernels/sata.i/config kao /usr/src/linux/.config i onda u /usr/src/linux odradi make oldconfig? Predpostavljam da imas kernel-modules instaliran?
U medjuvremenu ti ostaje ona druga, komplikovanija opcija u poglavlju 6 da napravis svoj pecovani kernel sa drajverom iz pocetka.
3. јун 2005. у 11:32 am #29111popeye
Главни мајсторRekao bih da je prevodjenje modula uspešno završeno, ali da ne uspeva da ga učita zbog razlika u identifikaciji kartice. Moguće je da je Asus nešto menjao…
Inače, Slackware koristi čisto “vanila” jezgro. Ako nemaš vremena da se smaraš oko svega ovoga, možda je najpametnije da izabereš neku poslovnu distribuciju sa gotovim rešenjima poput Red Hat-a. Ili da preuzmeš njihovo jezgro i module (src.rpm) na tvoj Slackware.
Ovako na brzinu, vidim da na rpm.pbone.net imaš sk98lin module (binarno, rpm) za Fedoru 3 i 4.
4. јун 2005. у 12:40 pm #29112dens
УчесникPrevodjenje modula je definitivno uspelo… Dakle mogu da uradim
modprobe sk98lin ali problem je sto izgleda ne moze da dopre do hardvera.
Skinuo sam i sa ASUS-ovog sajta drajver, i taj je kao i svi drugi, ukljucujuci Marvell-a, Syskonnect-ov drajver. Medjusobno se razlikuju u verzijama i readme fajlovima, ali sve potice iz iste kuhinje: Syskonnect.
Dakle na samom kraju, rekao bih da je ovo veoma ruzna kombinacija koju preporucujem za izbegavanje ASUS+onboard GLAN… ako mozete… preskocite.
Za ovu plocu niko zivi ne moze da garantuje uspesnu detekciju hardvera (mada mislim da je FreeBSD 5.4 ipak uspeo da procita neku suvislu informaciju sa odgovarajucom PCI komandom.. iz slacka lspci apsolutno ni u tragu nema predstavu o bilo kakvom adapteru koji lici na ethernet, pa makar bio i unknown).
Tako bi verujem bilo i sa RH… vreme koje sam potrosio na ovo vredi vise od cene jednog GLAN adaptera koji je pristojno podrzan i koga cu verovatno da ubacim a ovo ASUS-ovo “resenje (da ne kazem nesto drugo)” da iskljucim sa povecim zadovoljstvom. Isto tako, u buducnosti cu izbegavati bilo kakav MARVELL kontroler na linuksu i BSD-u….
Zato na kraju, poslednje pitanje za vas, koji GLAN adapter dobro poznajete i preporucujete (imam na raspolaganju samo PCI slotove)
4. јун 2005. у 1:05 pm #291134. јун 2005. у 10:06 pm #29114LYb
УчесникHmmm… ja sad upadam na pola price, a nisam ni procitao 100% thread-a… sta ne radi sa kombinacijom sk98lin + asus? Meni savrseno radi sa 3Com 3C940 on-board GLAN-om na Asusu A7V600… Kad ucitas modul i das jedan ‘ifconfig eth0 up’, sta kaze? Posle toga sta ti daje ‘ifconfig eth0’? Evo kod mene:
root@blackhole:/home/luka# ifconfig eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:6E:AC:E9:12
inet addr:10.0.0.1 Bcast:10.0.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:10 Memory:be800000-0Mislim, neaktivan je, to je tacno, drzim ga samo sto cekam ADSL pa sam se igrao sa ruterom, ali savrseno radi, tj. komunicira sa ruterom kako treba…
4. јун 2005. у 10:16 pm #29115kmilos
Учесник@LYb
Pa procitaj celu nit…Elem, problem je sto dens ima malo noviju plocu koja ima noviji Marvell Yukon cipset ciji pci id jos nije u linuksovom sk98lin drajveru, i nijedan linuks mu jos nece raditi iz kutije (sem mozda SUSE-ta 9.3, posto oni znaju da pecuju i dodaju podsku za hardver koja nije u vanila kernelu).
Znaci, mora nekako da ukompajlira u postojeci kernel SysKonnectov drajver koji nekim ljudima radi, ali mu to ne polazi za rukom na Slacku (sto zbog zbog neiskustva, nestrpljenja, i slabe komunikacije i debagovanja, a mozda i stvarno postoji neki problem sa tom njegovom kombinacijom).
Posto si ti vidim na Slacku i imas slican hardver, mozda bi bilo sjajno kada bi mogao da se malo poigras tim drajverom i densu preneses tvoje iskustvo?
5. јун 2005. у 12:17 am #29116popeye
Главни мајсторHehe, priča se dva dana, a ne razumemo se u čemu je problem. Drajveri se prevedu bez problema i tu je sve u redu. Taj Marvel Yukon čipset _jeste_ podržan u sk98lin. Problem je što ni lspci ne daje izveštaj o postojanju tog adaptera. Ili treba nešto dodatno podesiti u BIOS-u (uključiti ga?) ili se ne identifikuje kako treba.
5. јун 2005. у 1:16 am #29117kmilos
УчесникHehe, priča se dva dana, a ne razumemo se u čemu je problem.
Slažem se, slaba nam je komunikacija na ovoj niti.
Drajveri se prevedu bez problema i tu je sve u redu.
Pa baš i ne znamo 100%, dens nikada nije ostavio dobar deo loga npr., ili izlaz iz dmesg-a, a moram priznati da sam posle cele ove niti malo skeptičan prema njegovim procenama u vezi ovog problema (nista lično).
Taj Marvel Yukon čipset _jeste_ podržan u sk98lin.
Link koji je dens ostavio sugeriše da je pci id dodat u sk98lin drajver drugom polovinom marta i u razvojni 2.6.12rc kernel, sto znači da ga nijedan zvanično izdani kernel ili distribucija ne uključuje. Tehnički znači _nije_ trenutno podržan, ali biće. Zato moramo i da budžimo ovaj svežiji drajver u međuvremenu, zar ne?
Problem je što ni lspci ne daje izveštaj o postojanju tog adaptera.
Ni to ne znamo za sigurno, dens nikad nije ostavio izlaz lspci-a, a već sam rekao da olako date subjektivne procene i izjave mogu biti zavaravajuće.
Bilo kako bilo, ja nemam ni taj hardver, ni Slack, tako da ne mogu dalje biti od pomoći. Samo imam čudan osećaj da nismo sve mogućnosti podrobno ispitali do kraja i da smo negde nešto propustili.
Ili treba nešto dodatno podesiti u BIOS-u (uključiti ga?)
E ovo je sasvim dobra ideja, ja sam jednom iskjučio mrežni interfejs u BIOS-u i stvarno se Linux ponašao kao da isti uopšte ne postoji.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.