Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › kako ovo uraditi i moze li (Lan controller)
- This topic has 42 одговора, 6 гласова, and was last updated 20 years, 7 months раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
1. јун 2005. у 9:45 pm #29098
dens
УчесникHardver nisam ja birao.. jer kao prvo ne bih uzeo ASUS-a, zatim ne bih uzeo Intela i da ne duzim…
Sto se tice FBSD-a video sam na sysconnect-u driver za 5.3 verziju koja se moze instalirati na jedan od dva nacina, binarnim patch-ovanjem originalnog kernela ili izbacivanjem sk modula (ime SK je dosta sugestivno, da ne kazem da je to od syskonnect) pa rekompajliranje kernela i dizanje prilozenog drajvera… jos samo da vidim kako se 5.3 snalazi sa SATA… (primena je sasvim strejt, sistem je u izolovanoj mezi i samo treba da dignem sambu)
Drugo probao bih i Linux, ali jos ne cuh koji bi mogao… tako da cu videti sa slack-om ponovo…
A na onom linku je covek lepo napisao da je lin drajver za Marvel-a problematican… i ja sam taj podatak nalazio svuda, medjutim, korisno je ono sto je napisano o tome koji drajver radi pod 2.6 kernelom (sto opet, koliko je poznato nije default za Slack-a). Moram da proverim da li ga ima na ona dva CD-a za slack koji ja imam (10.1).
Sve u svemu ima posla a vremena mi je malo ostalo, a malo ga i inace imam…
2. јун 2005. у 12:14 am #29099popeye
Главни мајсторJesi li probao uopšte drajvere sa linkova koje sam postavio?
2. јун 2005. у 12:23 am #29100kmilos
УчесникPa koliko sam ja video sa popeye-ovih linkova, Marvell/Syskonnect-ovi drajveri (ovi noviji koji tebi trebaju, 8.12, 8.16, kojigod vec) rade i na 2.4 i na 2.6 kernelu. A Slack mozes da instaliras i sa 2.4 ili 2.6 serijom koliko ja znam.
Manje bih brinuo o LAN kartici na tvom mestu, vise o SATA kontroleru. Jos nisi pokusao da ga osposobis pod Slack-om (bilo 2.4 ili 2.6)? Sta cekas?
Tvoje pitanje koji Linux nema bas puno veze: bilo koji samo da je sto sveziji, noviji kerneli imaju skoro istu podrsku za hardver nezavisno od distribucije.
2. јун 2005. у 8:41 am #29101dens
УчесникU nevidjenoj sam guzvi, a to mora da proradi za dva-tri dana, tako da cu probati to za vikend 😉
2. јун 2005. у 6:11 pm #29102dens
УчесникUpdate situacije:
Probao syskonnect driver za BSD 5.3 – ne radi…
Ponovo instalirao Slack, ovaj put pazljivije i SATA radi.. (particinonisao i sve po redu…)
Vazno da napomenem da mi nije potreban X te nista od toga i pripadajuceg softvera nisam ni instalirao…Krenuo sam sa instalacijom sk98lin drajvera… i za sada ne uspevam zbog kernela, a za kernel ne uspevam da konfigurisem opcije .. (2.4.x) sors je naravno tu…
komanda:
make menuconfig
kaze da ne moze da nadje biblioteku ncurses ? koja je instalirana (naknadno, ali ipak instalirana)…Sad cu opet da guglam, posto sam poslednji put kompajlirao kernel pre jedno 3 godine…
ali ako se neko seti neceg korisnog, neka kaze….2. јун 2005. у 6:30 pm #29103kmilos
УчесникPa nije valjda neophodno da konfigurises izvorni kod kernela samo da bi kompajlirao i instalirao drajverov kernel modul? (Ako jeste, onda treba da najdes originalni Pat-ov config fajl — iskusniji Slack korisnici znaju valjda gde je — iskopiras ga u /usr/src/linux/.config i odradis onda make oldconfig.)
Koliko vidim u sk98lin uputstvu ima dva nacina za instalaciju, jednostavnije je da instaliras samo modul, kao sto kaze u “5.1 User Installation Mode”, a ne pecovanje i rekompajliranje kernela, znaci zaboravi na ceo 6. deo uputstva. RTFM
2. јун 2005. у 6:46 pm #29104dens
Учесникnaravno, da je lakse, ako prodje… a nije proslo…
mad se tu nesto ne slaze oko uputstava i broja chapter-a…
Radim sa drajverom skinutim sa syskonnekt-a v8.18
Sve je uradjeno po receptu, ali nije proslo, mada mozda mislis na ovo:1. Enable ‘loadable module support’ in the kernel.
2. For automatic driver start, enable the ‘Kernel module loader’.
3. Select the menu “Network device support” and then “Ethernet(1000Mbit)”
4. Mark “Marvell Yukon Chipset / SysKonnect SK-98xx family support”
with (M)
5. Execute the command “make modules”.
6. Execute the command “make modules_install”.
The appropiate modules will be installed.
7. Reboot your system.Naravno na svim linuksima sa kojima sam radio, opcija 1 je OK, a takodje i 2, cackao sam nesto po config fajlovima i video sam da bi trebalo da je i 3 i 4 OK, dakle ostaje mi samo 5 i 6 a to nije proslo za sada…
2. јун 2005. у 6:49 pm #29105kmilos
Учесник8.18 je ja mislim jos u beti, ja sam gledao u 8.16 README koji bi trebalo da je zadovoljavajuci, pokusaj ponovo sa njim.
Savetujem ti da izbrises sve izmene koji si do sada napravio i iznova instaliras cisto stablo izvora kernela.
2. јун 2005. у 6:56 pm #29106kmilos
УчесникA evo sada sam pogledao i README u 8.18 koji se cini identican, ne znam kako nisi razumeo o cemu pricam ❓ ❗ 😳
Znaci, tebi je bitno samo da imas cist izvorni kod kernela u /usr/src/linux/ i onda prati uputstva u poglavlju 5 i sekciji 5.1. Poglavlje 6 mozes da preskocis.
Da razjasnim na kraju, poslednji put: NE TREBA DA KONFIGURISES, KOMPAJLIRAS I INSTALIRAS NOVI KERNEL (ne bi trebalo ni da diras izvorni kod) vec pusti skriptu da ti napravi drajver modul i ubaci ga u postojeci kernel!
P.S. Ako nesto “nije proslo” nama ta izjava ovde daje tacno nula informacija. Moras da kazes kako, zasto, sta prijavljuje ako ocekujes neki savet i pomoc. Molim te procitaj http://solair.eunet.yu/~fangorn/smart_questions/smart-questions.sr.html
2. јун 2005. у 7:22 pm #29107 -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.