Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Kako instlirati Gnome u Arch-u
- This topic has 11 одговора, 2 гласа, and was last updated 16 years, 8 months раније by Анонимни.
-
АуторЧланци
-
17. јануар 2008. у 7:18 pm #9742paralizerУчесник
Danas sam instalirao Arch Linux. Onaj base system od samo 150 MB. Sve je islo super, instalirao sam sistem bez problema al me jedno muci. Kako da instaliram neki GUI kao na pr. Gnome. Sledio sam ovo upatstvo http://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME al nece da se startuje. Kaze nesto kao gtk-warning cannot open display. Trazio sam na forumu al nista. Kaze neka komanda da se izvrsi kao export display… I nesto kao xorg + ne secam se bas, al ko ima iskusto sa ovom znace o cemu pricam i kazi mi ‘unable to find displays’. Ovo instaliram u vmware i dali neko zna neki dobri tutorijal za kako da instaliram GNOME na ARCH-u (ili neki drugi GUI) ? Ali bas ono sa sve kompletno sto ti ja znam za da proradi GUI kao xorg-X11, i sve to sto je potrebno za display. Isto tako da napomenem da koristim 64 bitnu verziju Arch-a, ako i to ima neka veza.
Hvala unapred.
17. јануар 2008. у 7:35 pm #66817nucleuswizardУчесникПре инсталације Гнома потребно је да инсталираш следеће пакете и тестираш са startx и видиш које се грешке јављају.Пакети су следећи:
[code]xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xterm xorg-server xorg hwd fam hal gdm[/code]
То је око 90 МБ а пре тога си ваљда апдејтовао са pacman -Syu.После тога када све то скинеш и оно се инсталира са командом hwd -xa направиш xorg.conf.Па онда покренш startx и видиш које су грешке а можда их нећеш имати.После тога пратиш упутства .Требало би за гноме да укуцаш у конзоли:
[code]# pacman -Sy gnome gnome-extra[/code]
Надам се да је бар мало помогло.
17. јануар 2008. у 7:44 pm #66818paralizerУчесникPa da sve paketi su najnoviji, jer sam sistem instalirao preko FTP-a a ne preko CD-a.
Aj probacu ovo pa javim sta bude.
Пре инсталације Гнома потребно је да инсталираш следеће пакете и тестираш са startx и видиш које се грешке јављају.Пакети су следећи:
[code]xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xterm xorg-server xorg hwd fam hal gdm[/code]
То је око 90 МБ а пре тога си ваљда апдејтовао са pacman -Syu.После тога када све то скинеш и оно се инсталира са командом hwd -xa направиш xorg.conf.Па онда покренш startx и видиш које су грешке а можда их нећеш имати.После тога пратиш упутства .Требало би за гноме да укуцаш у конзоли:
[code]# pacman -Sy gnome gnome-extra[/code]
Надам се да је бар мало помогло.
17. јануар 2008. у 10:20 pm #66819АнонимниГостNemoj sa hwd -xa, jer hwd ima problema sa novim Xorg-om, nego kucaj Xorg -configure 😉
17. јануар 2008. у 10:49 pm #66820nucleuswizardУчесникNemoj sa hwd -xa, jer hwd ima problema sa novim Xorg-om, nego kucaj Xorg -configure 😉
@Aleksandar је у праву сада сам мало обишао Arch форуме и видео за тај проблем.Ја лично идем преко xorgconfig aли сам мислио пошто је лакше и раније је радило.У савком случају ево линка са лепим објашњењем:18. јануар 2008. у 12:00 am #66821paralizerУчесникZnaci sta da pise? pacman -S xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xterm xorg-server xorg fam hal gdm bez ovo ‘hwd’ i posle ides sa komandom xorgconfig i posle toga ova komanda te pita sve to sto treba, kao na pr. kojy keyboard imas, hor. i vertikala monitora, frekfencije i sl ???
Ovako, evo sto sam ja do sada uradio.
1. Instalirao base system. Skinuo sam ono CD od 150MB botovao sistem i posle toga odabrao da instaliram sa FTP jer u manual pisi da je bolje tako jer su tamo novi paketi, a posto imam 10Mbps internet nije mi to problem.
2. Odabrao sam za instalaciju ono (base i lib) dokumentacija mi ne treba i ni devel.
Sve je proslo ok. Sistem se instalirao, restart i botovao bez problema. Internet i sve to radi super.
Posle toga sam update-ovao sistem i sve je ok.
E sada, idem na http://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME i pratim to upatstvo.
Pisem pacman -S gnome instalira mi nekih 160 MB paketa…
Onda pisem pacman -S gnome-extra i ovo instalira gomilu paketa i toliko.
Onda pisem gnome-session i Qrac, nece da cuje. Pise mi to: gtk-warning ***cannot open display***
To je to. Sta da sada radim? :-
Drugo. Probao sam razne razne stvare i konacno sam nesto uspeo, al nemam poima sto je te. A, da i da napomenem da nemam poima ja od GUI-ja i da sada je prvi put da se time bavim, al zato koliko toliko poznajem komandnu liniju.
A, da, i posle toga sam pisao startx i uklucio mi se nekoj kao prozorce al nesto kao konstrukcije samo, i zalepene na mishu. I kada kliknem ta se konstrukcija pretvori u prozor ili panel, i tako jedna po jedna mi daje da stavim gnome gorni i dolni panel… Daje mi i ikone i sve to, al to nije to.
Hvala unapred.
Nemoj sa hwd -xa, jer hwd ima problema sa novim Xorg-om, nego kucaj Xorg -configure 😉
18. јануар 2008. у 12:01 am #66822paralizerУчесникI ovo cu da vidim kasnije, (http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg7#Installing_Xorg) al moram da imam instalirano xorg kako bi GNOME radio? I normalno da ga konfigurisem….
18. јануар 2008. у 12:14 am #66823nucleuswizardУчесникXorg ти је уствари оно што даје слику односно без њега би могао само да видиш конзолу.Значи прво он и проверу да ли ради пробаш са startx ако избаци грешке прво мораш њих решити да би уопште видео Гноме или КДЕ.Мој ти је прдлог да узмеш неку лакшу дистрибуцију Убунту,ОпенСусе или PC Linux OS па на њима да мало радиш док не савладаш ове основне ствари.Ако си баш упоран за Arch имаш Live Arch зове се FaunOS.Па га пробај O0 O0 O0
18. јануар 2008. у 12:24 am #66824paralizerУчесникMa cela ideja je da instaliram Arch. Necu nista drugu i kraj. :biggrin: Znaci GNOME moze da bude instaliran , al xorg ti je ono sto ti posle daje da vidis gnome? Tako?
I ako je tako jer su hwd i xorgconfig dva ‘alata’ za podesavanje xorg-a? T.e. i jedan i drugi su za istu namenu, samo je stvar izbora? Ajt idem da citam ja jos.
Pozdrav.
Xorg ти је уствари оно што даје слику односно без њега би могао само да видиш конзолу.Значи прво он и проверу да ли ради пробаш са startx ако избаци грешке прво мораш њих решити да би уопште видео Гноме или КДЕ.Мој ти је прдлог да узмеш неку лакшу дистрибуцију Убунту,ОпенСусе или PC Linux OS па на њима да мало радиш док не савладаш ове основне ствари.Ако си баш упоран за Arch имаш Live Arch зове се FaunOS.Па га пробај O0 O0 O0
18. јануар 2008. у 12:26 am #66825paralizerУчесникI jos nesto. Imam ja dovoljno radno iskustvo sa Linux-om al striktno sa serverske platforme, i do sada nikada ama bas ga nisam koristio za domacu upotrebu i nikada u zivot nisam koristio GUI osim za neki programe koje moras da startujes pod GUI, kao neki programe za proverku HDD na Dell serverima i sl.
Pozdrav.
Xorg ти је уствари оно што даје слику односно без њега би могао само да видиш конзолу.Значи прво он и проверу да ли ради пробаш са startx ако избаци грешке прво мораш њих решити да би уопште видео Гноме или КДЕ.Мој ти је прдлог да узмеш неку лакшу дистрибуцију Убунту,ОпенСусе или PC Linux OS па на њима да мало радиш док не савладаш ове основне ствари.Ако си баш упоран за Arch имаш Live Arch зове се FaunOS.Па га пробај O0 O0 O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.