Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Kako dodatna kolicina RAM-a utice na velicinu swap-a?
- This topic has 17 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 7 months ranije by
pedjaman.
-
AutorČlanci
-
23. decembar 2004. u 10:48 pm #4595
bp21000
UčesnikPozdrav svima!
Dakle da odmah predjem na stvar. Trenutno imam 256MB SDRAM. Swap particijaa koju je automatski napravio diskdrake velika je 500MB. Moje pitanje je: Ako bih dodao jos 256MB RAM-a, da li ce biti ikakvih smetnji ukkoliko velicina swap particije ostane ista kao sto je to trenutno slucaj? Da li zbog povecanja RAM-a i prostor na swap particiji mora biti povecan?
Ako bih sada morao da povecavam swap, to bi onda znacilo i particionisanje celog diska od nule, jer trenutno mi swap / i /home particije zauzimaju ceo disk od 40GB. menjanje velicine particija automatski znaci i gubitak podatak ili backup pa instalacija na sveze particionisanom disku, zar ne?
Zato je moje pitanje kratko i jasno: moze li swap particija da ostane iste velicine kao trenutno, a da bude dodato jos 256MB RAM-a i da pritom ne bude nikakvih eventualo negativnih posledica po rad sistema?
Hvala na pomoci unapred.
23. decembar 2004. u 10:51 pm #23310brale
UčesnikNaravno da nece poremetiti nista, slobodno dodaj ram , i uzivaj.
Povecavanje swapa nece biti potrebno23. decembar 2004. u 11:20 pm #23311Sioux
UčesnikSwap nije jednostavno objasniti ali prosto rečeno mašina bi ti radila čak ida nemaš swap uopšte.Samo bi tu itamo radila sporije a tu i tamo brže.Imao bi problema samo ako se baviš profesionalno grafikom.Ako imaš dovoljno rama za svoje potrebe onda je čak i bolje da imaš mali swap.
23. decembar 2004. u 11:38 pm #23312Sioux
UčesnikA sad mala škola administracije Linuxa:
Swap se može napraviti i kao običan fajl te se uljučivati , isklučivati po potrebi na jednostavan način.
Komanda # mkswap (man mkswap) služi i za part. i za fajl.
PR 1 #mkswap /dev/hda2 (particija) ovo nećemoPR. 2 #mkswap /swapfile (fajl)
# dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=65536
napravili smo swap fajl veličine 64MB# free
# swapon (za uključivanje swapa)
# free
# swapon -a (Isključi)
# swapof (uklanja swap file)
26. decembar 2004. u 7:21 pm #23313Bryce
UčesnikEvo i nešto od mene u vezi swap-a.
Swap je uvek korisno imati, pa čak iako mašina ima 1 gigabajt RAM-a.
Objašnjenje zašto.
Pre par meseci donosi mi lik fajl urađen u Microsoft Word-u, veličine 500 megabajta.
Kuka mi kako Word neće da ga otvori jer mu prijavljuje da je fajl veći od 32 megabajta.
Ja kud ću, šta ću upalim komp i pustim Lindžu (Mandrake 10) da se ispopridiže, startujem OpenOffice 1.3 i pustim ih da se zabavljaju sa Wordovom brljokom.
Mandrak i OpenOffice, junački nagrnuše na Wordov fajl, ali i on je bio žilav.
Vidim ja da se operacija odužila, pa krenem u konzolu da vidim šta tamo ima.Otvori se konzola, pa ja tamo otkucah free, a on će menu da li si normalan bre.
Swap se puni i sve je veći, a hardovi i procesori se ponašaju kao visoke peći.
Kad sam pomislio da je sistem zaribao OpenOffice je Wordov fajl sažvakao.
To je bila ljuta bitka, trajala je skoro celog sata, ali OpenOffice je uspeo fajl za pevalicu da navata.
Koliko je bila to teška borba od celog sata u Swap-u se 1,5 giga nahvata.
Kad je borba stala Linux aždaja je sebi oduška dala i rekla Bogu hvala pobeđena je budala.
U globalu glavni junaci su bili Mandrake Linux 10, OpenOffice 1.3 i dvoprocesorski Pentium III sa 1 giga rama.
Takođe da ne zaboravim swap je namešten na 2 gigabajta.
Da ovo nisam doživeo, mislio bih da me neko zejebava, ali lik je složio knjigu i uvukao gomilu slika unutra, tako da je swap bio popunjen sa 1,5 gigabajta.Verujte bi da sam tada u životu prvi put video Linux da piše u swap, pa on mi nije pisao u swap ni kada mi je taj računar radio jako teške poslove, ali ovo je bio presedan.
Toliko od mene, recite ako imate nešto.
Ja samo mogu da kažem da ljudska glupost nema granica.
26. decembar 2004. u 10:11 pm #23314Sioux
UčesnikE ovako nešto još nisam čuo.
Možda se treba držati opšteg pravila palca , a to je ram x 2 = swap.
27. decembar 2004. u 3:26 am #23315LYb
UčesnikUpravo tako. Cak iako ti swap konstantno zvrji prazan, neka ga. Meni je RAM 512, swap je 1 giga, jos uvek NISTA nije upisano u njega za ovih mesec dana koliko radi ovaj Slack 10, ali neka ga tamo.
Ja sam inace od onih koji i /tmp i /var odvajaju na odvojene particije . tmp zato sto nece meni tamo neki bezvezni fajlovi da pune /, a /var… pa eto, ako sistem ikad udje u produkciju :))27. decembar 2004. u 3:27 am #23316LYb
UčesnikUpravo tako. Cak iako ti swap konstantno zvrji prazan, neka ga. Meni je RAM 512, swap je 1 giga, jos uvek NISTA nije upisano u njega za ovih mesec dana koliko radi ovaj Slack 10, ali neka ga tamo.
Ja sam inace od onih koji i /tmp i /var odvajaju na odvojene particije . tmp zato sto nece meni tamo neki bezvezni fajlovi da pune /, a /var… pa eto, ako sistem ikad udje u produkciju :))27. decembar 2004. u 10:45 am #23317Bryce
UčesnikJeste videli zašto treba imati uvek swap particiju.
Verujte mi nikad neznate sa kakvom budalaštinom možete da se uhvatite u koštac.
U globalu najsigurnije je imati između 2-3 gigabajta swapa, jer on ne škodi, ali može da koristi.
27. decembar 2004. u 11:07 pm #23318Sioux
UčesnikJa sam inace od onih koji i /tmp i /var odvajaju na odvojene particije . tmp zato sto nece meni tamo neki bezvezni fajlovi da pune /, a /var… pa eto, ako sistem ikad udje u produkciju :))
Tako i treba ja imam i /boot particju sve u svemu 11 komada.Istina 2 pripadaju nekom drugom OS-u
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.