Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Kako definisati “dodatne” dugmice na misu
- This topic has 11 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years, 10 months раније by sanel_nbg22.
-
АуторЧланци
-
31. јануар 2005. у 7:47 pm #4767LYbУчесник
Jupi! Uspelo! 🙂
Dakle, vecina ima misa koji ima i specijalne levo-desno (napred-nazad) tastere.
Inace, ovo sam prvo postovao na yu.os.linux, ali posto merovatno ima onih koji ne prate news, evo reposta i ovde.Da, trebace vam i programce znavo “imwheel”
Sluzeci se sa par tutoriala na netu, uradio sam sledece:
Misa sam definisao ovako:
—————
Identifier “Mouse1”
Driver “mouse”
Option “Protocol” “ExplorerPS/2”
Option “Device” “/dev/mouse”
Option “Buttons” “7”
Option “ZAxisMapping” “6 7”
—————
Inace, mis je logitech mx310, ali nema veze 99%, “visedugmetavih” novijih
miseva rade lepo sa “ExplorerPS/2”, Jeste da ovaj mis ima jos jedno extra
dugme, ali zaista ne znam sta bih sa njim 🙂Dalje, napravis ovakav .imwheelrc fajl u $HOME:
————————
“(null)”
None, Up, Alt_L|Left
None, Down, Alt_L|Right“.*”
None, Up, Alt_L|Left
None, Down, Alt_L|Right
————————Finalni korak je:
—————————————-
xmodmap -e “pointer = 1 2 3 6 7 4 5”
imwheel -k -b “67”
—————————————-To treba gurnuti negde u startup, ali posle startovanja x-servera
Ja sam na Slacku editovao skriptu “startkde” i gurnuo je na pocetak. Nije
htelo da mi radi ni u ~/.xinitrc ni u /etc/X11/xinit/xinitrc ni u
~/.profile ni u ~/.login… Jeste malo bljavo, ali radi.Napred-nazad rade svuda, posto su mapirani kao alt-left i alt-right, i u
konqueroru i u firefoxu… svuda 🙂11. фебруар 2005. у 2:29 pm #24400sanel_nbg22Учесникmogao si da okacis to programce
11. фебруар 2005. у 3:06 pm #24401LYbУчесникE pa, bre… prva dva hit-a na googlu, kad trazis “imwheel”, su link za download.
Program uopste nije tesko naci da bi trebalo da ga ja kacim ovde.17. фебруар 2005. у 4:10 pm #24402Off-TopicУчесникNe zameri shto krshim tvoj princip, ali bilo mi je usput: http://imwheel.sourceforge.net/ , mislim da neshkodi.
Ali kad se vec bavish ozivljavanjem mrtvim dugmica, kako oziveti one na tastaturi, gledao sam neko uputstvo u nekom ezinu, zaboravih kako se zove 😳 , ali meni /var/log/mesagess ne vraca kodni raspored, pa ako ti mozda znash za neku foru kako videti raspored za tastaturu?18. фебруар 2005. у 1:28 am #24403LYbУчесникPa, imas program xev koji ti vraca keycode odredjenog tastera… sto se mene tice meni oni ne trebaju, pa se nisam ni baktao… mada pogledacu, sto da ne, mozda nesto izbunarim 🙂
18. фебруар 2005. у 8:56 am #24404Off-TopicУчесникMa ima tih programa po defaultu dumpkeys, loadkeys, showkey, getkeycodes, a ti tasteri imaji vec definisani kod, ali nemaju nikakvo znacenje, kako to promeniti, recimo Kmenu na ono omrazeno nam dugme, otprilike kao u winu, probao sam set keycodes, ali to moze samo root, i to vazi samo na nivou konzole, meni treba i za KDE, a iskopao sam i neki funkeyd, stime shto je to suvi C koji treba prekompajlirati i neophodno je prvo patchovati kernel, on omogucava rad onih multimedijalnih tastera, ali je sve u svemu loshe dokumentovan.
18. фебруар 2005. у 7:17 pm #24405LYbУчесникIma program zvani ‘hotkeys’ (NE khotkeys) koji bi to trebalo dobro da radi, ima i jos jedan na ‘l’ ali sam mu zaboravio ime 🙂
Ako proguglas ‘multimedia keys linux’ dobices dosta ideja i saveta.25. фебруар 2005. у 1:58 pm #24406sanel_nbg22УчесникJa imam mx700 sta treba da kucam u imwheelrc da bi radili forward i backward dugmici 🙂
10. мај 2005. у 10:43 pm #24407srdanУчесникJa sam za oživljavanje dodatnih dugmića na multimedijalnoj tastaturi koristio XBindKeys i GUI XBindKeys_Config i to prilična lepo radi.
10. септембар 2005. у 12:17 pm #24408LimitManУчесникKo slackware linux-a (koji ja koristim), a mogutje i kod nekih drugih distribucija, pri inastalaciji i konfiguraciji Xorg-a NE ukljucuje se scroll na naj obicinijem scroll misu. Ko ima takve probleme neka edituje
/etc/X11/xorg.conf
i neka u sekciju misa ubaci sledece vrednosti:
[code]
Option “Protocol” “IMPS/2”
Option “Buttons” “5”
Option “ZAxisMapping” “4 5”
[/code]Protokol je obicno vetj definisan tako da ga eventualno treba izmeniti. Buttons i ZAxisMapping treba dodati (na primer na kraj sekcije)…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.