Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Kako definisati “dodatne” dugmice na misu
- This topic has 11 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 5 months раније by
sanel_nbg22.
-
АуторЧланци
-
31. јануар 2005. у 7:47 pm #4767
LYb
УчесникJupi! Uspelo! 🙂
Dakle, vecina ima misa koji ima i specijalne levo-desno (napred-nazad) tastere.
Inace, ovo sam prvo postovao na yu.os.linux, ali posto merovatno ima onih koji ne prate news, evo reposta i ovde.Da, trebace vam i programce znavo “imwheel”
Sluzeci se sa par tutoriala na netu, uradio sam sledece:
Misa sam definisao ovako:
—————
Identifier “Mouse1”
Driver “mouse”
Option “Protocol” “ExplorerPS/2”
Option “Device” “/dev/mouse”
Option “Buttons” “7”
Option “ZAxisMapping” “6 7”
—————
Inace, mis je logitech mx310, ali nema veze 99%, “visedugmetavih” novijih
miseva rade lepo sa “ExplorerPS/2”, Jeste da ovaj mis ima jos jedno extra
dugme, ali zaista ne znam sta bih sa njim 🙂Dalje, napravis ovakav .imwheelrc fajl u $HOME:
————————
“(null)”
None, Up, Alt_L|Left
None, Down, Alt_L|Right“.*”
None, Up, Alt_L|Left
None, Down, Alt_L|Right
————————Finalni korak je:
—————————————-
xmodmap -e “pointer = 1 2 3 6 7 4 5”
imwheel -k -b “67”
—————————————-To treba gurnuti negde u startup, ali posle startovanja x-servera
Ja sam na Slacku editovao skriptu “startkde” i gurnuo je na pocetak. Nije
htelo da mi radi ni u ~/.xinitrc ni u /etc/X11/xinit/xinitrc ni u
~/.profile ni u ~/.login… Jeste malo bljavo, ali radi.Napred-nazad rade svuda, posto su mapirani kao alt-left i alt-right, i u
konqueroru i u firefoxu… svuda 🙂11. фебруар 2005. у 2:29 pm #24400sanel_nbg22
Учесникmogao si da okacis to programce
11. фебруар 2005. у 3:06 pm #24401LYb
УчесникE pa, bre… prva dva hit-a na googlu, kad trazis “imwheel”, su link za download.
Program uopste nije tesko naci da bi trebalo da ga ja kacim ovde.17. фебруар 2005. у 4:10 pm #24402Off-Topic
УчесникNe zameri shto krshim tvoj princip, ali bilo mi je usput: http://imwheel.sourceforge.net/ , mislim da neshkodi.
Ali kad se vec bavish ozivljavanjem mrtvim dugmica, kako oziveti one na tastaturi, gledao sam neko uputstvo u nekom ezinu, zaboravih kako se zove 😳 , ali meni /var/log/mesagess ne vraca kodni raspored, pa ako ti mozda znash za neku foru kako videti raspored za tastaturu?18. фебруар 2005. у 1:28 am #24403LYb
УчесникPa, imas program xev koji ti vraca keycode odredjenog tastera… sto se mene tice meni oni ne trebaju, pa se nisam ni baktao… mada pogledacu, sto da ne, mozda nesto izbunarim 🙂
18. фебруар 2005. у 8:56 am #24404Off-Topic
УчесникMa ima tih programa po defaultu dumpkeys, loadkeys, showkey, getkeycodes, a ti tasteri imaji vec definisani kod, ali nemaju nikakvo znacenje, kako to promeniti, recimo Kmenu na ono omrazeno nam dugme, otprilike kao u winu, probao sam set keycodes, ali to moze samo root, i to vazi samo na nivou konzole, meni treba i za KDE, a iskopao sam i neki funkeyd, stime shto je to suvi C koji treba prekompajlirati i neophodno je prvo patchovati kernel, on omogucava rad onih multimedijalnih tastera, ali je sve u svemu loshe dokumentovan.
18. фебруар 2005. у 7:17 pm #24405LYb
УчесникIma program zvani ‘hotkeys’ (NE khotkeys) koji bi to trebalo dobro da radi, ima i jos jedan na ‘l’ ali sam mu zaboravio ime 🙂
Ako proguglas ‘multimedia keys linux’ dobices dosta ideja i saveta.25. фебруар 2005. у 1:58 pm #24406sanel_nbg22
УчесникJa imam mx700 sta treba da kucam u imwheelrc da bi radili forward i backward dugmici 🙂
10. мај 2005. у 10:43 pm #24407srdan
УчесникJa sam za oživljavanje dodatnih dugmića na multimedijalnoj tastaturi koristio XBindKeys i GUI XBindKeys_Config i to prilična lepo radi.
10. септембар 2005. у 12:17 pm #24408LimitMan
УчесникKo slackware linux-a (koji ja koristim), a mogutje i kod nekih drugih distribucija, pri inastalaciji i konfiguraciji Xorg-a NE ukljucuje se scroll na naj obicinijem scroll misu. Ko ima takve probleme neka edituje
/etc/X11/xorg.conf
i neka u sekciju misa ubaci sledece vrednosti:
[code]
Option “Protocol” “IMPS/2”
Option “Buttons” “5”
Option “ZAxisMapping” “4 5”
[/code]Protokol je obicno vetj definisan tako da ga eventualno treba izmeniti. Buttons i ZAxisMapping treba dodati (na primer na kraj sekcije)…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.