Početak › Forumi › Linuks distribucije › PCLinuxOS › Kako da izdjem iz command moda?
- This topic has 13 odgovora, 2 glasa, and was last updated 18 years, 7 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
31. januar 2008. u 11:06 pm #67078
msekulic
UčesnikProradilo je sa Radeon (fbdev) – mozda bi i sa vesa…
Posle par pokusaja cekirao sam jos da se graficki intefejs podigne nakon butovanja.Sad sam u grafickom okruzenju, sta treba da uradim da bih graficku valjano terao na Linuxu.
Ovo mi je takodje bitno, jer sem na ovoj test masini, hocu da kasnije instaliram PCLOS i na masini sa Ati 9250 karticom, a takodje vidim da nije ta kartica uvrstena na spisku za Ati kartice…
31. januar 2008. u 11:13 pm #67079dukenukem_4d
Učesnik[za ovaj prvi pasus već je rešen dok sam kucao]
ovo što je crn ekran mislim da je zato što je posle mcc ostao root
ubij server potpuno ctrl+alt+baskspace
onda će da te izbaci u konzolu
pa se izloguj
[code]logout[/code]
pa se onda opet uloguj kao user i startx će verovatno da radi
(a verovatno će i pri bootovanju da startuje X ali u vesa rezoluciji )(EE) module ABI minor version
za ovu grešku nešto nije u redu sa radeon drajverom. kad podigneš
grafičko okruženje isključi one 3d efekte potpuno u kontrolnom centru
pa onda ako treba da se menja ovo opet u radeon drajver.
(znači isključi potpuno 3dDEsktop effects pa pokušaj
iz kontrolnog centra da menjaš opet drajver,uvek na test
i ako ne prođe test onda iz prozora izlaziš na CANCEL da ne bi zapamtio promene)
ili neko ažuriranje nije dobro proteklo ,u synaptic-u pa zbog togaovo što kaže Absolutok to je stavljena opcija pri podešavanju
mrežne karte da se dodeli hostname preko dns servera (i automatski ga menja u
ono što dodeljuje provajder)EDIT:radeon 9250 mislim da jeste podržan iako ne piše (to je u stvari oslabljen radeon 9200)
man:radeon kad se upiše u konqueror kao adresa izbaci man stranicu sa
adapterima koji rade na toj verziji xorg31. januar 2008. u 11:34 pm #67080msekulic
Učesnik…isključi one 3d efekte potpuno u kontrolnom centru
pa onda ako treba da se menja ovo opet u radeon drajver.
(znači isključi potpuno 3dDEsktop effects pa pokušaj
iz kontrolnog centra da menjaš opet drajver,uvek na test
i ako ne prođe test onda iz prozora izlaziš na CANCEL da ne bi zapamtio promene)
ili neko ažuriranje nije dobro proteklo ,u synaptic-u pa zbog toga…Dodeljivanjem vesa ili fbdev verzije Radeona ne postoje 3d mogucnosti, tako da je to potpuno ukinuto.
Ja tacno ne znam koja je prethodno bila dodeljena opcija, ali se su 3d efekti mogli probati.
Iu kontrol centru mogu samo ove dve verzije Radeon drajvera.Moguce da sam danas prilikom ucitavanja nekih stvari preko Synaptica, azurirao i graficke drajvere, sto je dovelo do toga zbog cega sam se 4 sata drndao…
Inace, na sajtu ati-ja postoje drajveri za Linux (za Ati 9250). Drajver je u .run extenziji. Kako se on instalira?
I kako da iskopiram one fajlove iz mog prvog posta?
Inace, mislim da racunar nesto sporije radi, a priliko skrolovanja strane (npr. interneta) slika dosta secka – to nije bilo pre tako!
P.S. VELIKO TI HVALA ZA DOSADANJU POMOC!
1. februar 2008. u 12:13 am #67081dukenukem_4d
Učesniknema na čemu.. ::)
trebao bi ipak 9250 da radi out-of-the-box.( ako ipak ne radi
onda iz synaptic-a da se stavi ati vlasnički drajver ali ona starija verzija 8.28 legacy
ati_legacy je ime paketa) bolje ovaj gotov paket nego onaj sa run ekstenzijomda ,ovo preko fbdev uvek ide malo sporije (to je kao ono na vind. pre nego što se ubaci
drajver za grafičku sa cd-a) koristi se kada ne postoji specijalni drajver za neki adapter
ali ima najveću kompatibilnost.
sa vesa drajverom možda je malo brže ,ali na mnogo
to je zato što recimo radeon drajver poziva hardverske funkcije koje
ubrzavaju crtanje 2d primitivnih funkcija i prebacivanje sadržaja ekrana itd.
(to je ono 2d hardware acceleration ,sada je pomalo zaboravljeno i podrazumeva se da postoji
ali pre desetak godina videla se razlika između grafičke koja to ima i koja nema)Ne znam tačno kako da se vrati ovo u pređašnje stanje,bar sa ove daljine ???
(ako još neko ima predlog ,inače ipak reinstalacija ili da pošalješ logove x-servera
i trenutni xorg.conf ako hoćeš da još zalazimo u tematiku ,danas sutra ..)aha ovo za drajvere cp izvor odredište (cp –help prikazuje kratku pomoć)
pun put ili iz trenutnog foldera, prethodno ono logovanje kao root (na onoj slici)
ali ovo kopiraj u /lib/modules/2.6.18.8.tex5/kernel/drivers/usb/atm
samo ako si prethodno napravio iz source-a po
uputstvu jer inače drajveri ne rade kada se kopiraju od jednog kernela na drugi
(prethodno mislim da treba da se preimenuju ovi postojeći moduli ako je to ono za slackware uputstvo)2.6.18.8 ako nije ažuriran inače treba 2.6.22-nešto.tex da bude put -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.