Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Kako da iz linuxa formatizujem fat32 particiju?
- This topic has 15 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 1 month ranije by
Bastard.
-
AutorČlanci
-
2. jul 2005. u 4:01 pm #5666
Minister
UčesnikImam particiju od oko 80gb, D:, koju xp nece da formatira u fat32 zato sto je prevelika za njegova ogranicenja. Da li mogu (odnosno kako mogu), i da li je ok da to odradim iz linuxa?
2. jul 2005. u 4:33 pm #30657Bastard
UčesnikStart —->system—>yast
i u yast-u
system—>partitionerOdaberes drive i kreiras particiju.
Samo trebas odabrati da bude fat32 i td2. jul 2005. u 5:09 pm #30658Mr_Pingvin
UčesnikNemoj to da radiš. FAT 32 je predviđen do 40gb pa mislim da je veliki rizik preko toga.
Imaš mnogo boljih fajl sistema od FAT32. Nigde ne piše da iz XP-a možeš koristiti samo jedan FS. Ako se malo pomučiš… 🙂 🙂
2. jul 2005. u 5:20 pm #30659Minister
UčesnikOvako:
Imam C: particiju koja je NTFS. Imam D: koja zelim da bude FAT 32 kako bih mogao da i iz lina i iz wina mogu da pisem po njoj. Ne znam koji je bolji FS za to.Da li da i nju sad podelim na 2? Tako da 1 bude NTFS, a druga FAT32 (recimo da ona bude ~30gb)
2. jul 2005. u 5:51 pm #30660xphreak
UčesnikPosto je pisanje po NTFS-u jos uvek rizicno preporucujem da ipak bude FAT32.
2. jul 2005. u 7:22 pm #30661Mr_Pingvin
UčesnikOk je koristiti fat32 za tu svrhu, ipak i iz wina možeš da čitaš ext3 particije. Ja sam sa nekim programčićom uspeo i da upisujem… Pošto sad startujem xp svake prestupne neparne godine, izgubio sam pojam za taj nazovi “OS”….
Potraži na netu…. Jeste da je XP piglu ali ga nekad i možeš naterati da radi po tvome.. 😀 😀
2. jul 2005. u 8:12 pm #30662Minister
UčesnikE, ako mi kazes koji je program u pitanju, koji moze da cita i pise po raiserFS….
I jos me zanima, na sta si mislio kada si rekao da je veliki rizik za vise od 40gb?Sta je rizicno?
Mene jedino kopka to da li bi linux mogao korektno da formatizuje FAT32 particiju. Mislim da je za Fat bolje da se udari iz dosa fdiskom i formatom.
2. jul 2005. u 8:53 pm #30663Bastard
UčesnikNajbolje uradi ovo
Posto ti je windows c na tom drive-u onda obavezno napravi prvo extended dos particiju na ostalom prostoru iz disk menangera u kontrol panelu u windowsu.Ona je cinimuse zelene boje u tom programu.
Zatim na nju stavi dve fat particije i oznaci ih kao d i e i to fat32 da bi bolje radile u linu.
Ovo mozes da uradis i iz fdiska ili linuxa ali ovako je najjednostavnije u tvom slucaju.2. jul 2005. u 8:56 pm #30664kmilos
UčesnikImaš dosta takvih programa (dobro nemaju svi mogućnost pisanja), postoji npr. Ext2/3+ResierFS plugin za TotalCommander, onda dalje imaš Ext2 sistemski drajver na http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ext2ifs.htm (još linkova za ext2 i reiserfs pri dnu strane) i explorer za ext2 http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm
Uostalom, Google je tvoj prijatelj… 🙄
2. jul 2005. u 10:20 pm #30665Minister
UčesnikBastard, particije su vec napravljene. Ostala je ta neformatizovana particija od 76giga. Sve te particije sam kreirao za vreme instalacije linuxa, znaci linuxom. C sam pri instalaciji xp formatizovao u ntfs. Poslednje 2 su 1gb swap i ~40giga riser. Sad bar imam dosta mesta za lin 🙂 i odmah sam uradio skoro full instalaciju suse-a.
(Da li mogu sada na isti ovaj riser da instaliram jos jedan linux?)Inace,
Particiju sam formatizovao iz partitioner-a kao FAT32, i za sada je sve ok. Jedino sto me buni i nervira je to sto je odmah nakon formatizacije iz lina, u windowsu video nekih 16kb zauzeto na toj particiji. Dal to sad nisu neke greske…ili sta je to u stvari? -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.