Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Kako da GRUB prepozna vise OS ? [sređeno]
- This topic has 10 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years раније by
LYb.
-
АуторЧланци
-
28. јун 2007. у 8:25 pm #8794
gandalf
Главни мајсторSvoj HD sam podelio na vise particija(4),e sad na prve dve su instalirane win datoteke(priznajem),na trecoj je Ubuntu 7.04,a na cetvrtoj Ubuntu 6.10.Postoje li neka podesavanja GRUB loader-a da bi on mogao da prepozna sva tri operativna sistema,jer trenutno prepoznaje samo win i Ubuntu 7.04?Koliko u stvari on moze operativnih sistema da vidi?
28. јун 2007. у 8:57 pm #56585jboban
УчесникPostoje li neka podesavanja GRUB loader-a da bi on mogao da prepozna sva tri operativna sistema
Otvoriš /boot/grub/menu.lst i po uzoru na postojeće sekcije dodaš ostale.
Koliko u stvari on moze operativnih sistema da vidi?
Sve.
20. јул 2007. у 7:39 pm #56586burga
УчесникWindows, Linux i jos jedan Linux na drugom hardu:
[code]
timeout 10
hiddenmenu
color black/cyan yellow/cyan
default 1title Mandrake
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz root=/dev/hda6 resume=/dev/hda5 splash=silent vga=788
initrd (hd0,5)/boot/initrd.imgtitle Dapper Drake
kernel (hd1,5)/boot/vmlinuz-2.6.15-23-686 root=/dev/hdb6 ro quiet splash
initrd (hd1,5)/boot/initrd.img-2.6.15-23-686title failsafe
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz root=/dev/hda6 failsafe resume=/dev/hda5
initrd (hd0,5)/boot/initrd.imgtitle windows
root (hd0,0)
chainloader +1[/code]20. август 2007. у 10:55 am #56587Анонимни
ГостDa ne bih pocinjao novu temu:
Pre par dana sam instalirao Solaris isprobao ga (na kratko),pa posle njega instalirao Linux(Ubuntu) sa misljenjem da ce se pri podizanju pojaviti i njegovo ime na spisku os. u GRUB-u,medjutim njega nema.
Raspitao sam se na nekim forumima i nisam bas puno napredovao,pa hajde da pitam:
Utvrdio sam da Solaris koristi: ufs fajl sistem,i da je tu problem.Na nekim sajtovima
sam ,ako sam dobro razumeo, procitao da treba kompajlirati Linux-ov kernel da bi se omogucilo da se u Linux-u montiraju Solarisove particije tj fajl sistem itd(za mene je ovo malo komplikovano,ali ako se mora,pa sta cu..).
Postoji li jos neki nacin da se iz GRUB-a podigne i Solaris kao sto se podizu ostali OS?
Da dodam da se iz Linux-a vide particije Solarisa,ali ne mogu da se montiraju,a samim tim ne moze da im se pristupi.20. август 2007. у 11:20 am #56588foxbunny
УчесникImas odgovor u temi o FreeBSDu. Necu sad da postujem ponovo istu stvar.
20. август 2007. у 6:56 pm #56589crveni1
УчесникČini mi se da Solaris podržava i onaj glupi:
Title Solaris
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1😀 😀
21. август 2007. у 11:19 am #56590Анонимни
Гост@crveni1
Ovo je apsolutno resenje (isprobano) za dualboot Linux+Solaris.
Pojavio se Solaris u Spisku OS pa po startovanju istog ulazi se u GRUB koji je postavio Solaris sa izborom : Solarisa i nekog drugog OS (u mom slucaju (Win.)21. август 2007. у 12:00 pm #56591marelli
Учесникfak ,ja mislim da treba da se kompajlira kernel
21. август 2007. у 5:04 pm #56592LYb
УчесникZasto bi? Kernel treba kompajlirati samo ako hoces da ukljucis podrsku za Solarisove particije, da ih vidis iz Linuxa, a i to samo u slucaju da podrska vec nije ukljucena.
22. август 2007. у 11:43 am #56593Анонимни
ГостKako i gde da saznam da li je podrska ukljucena ili nije?
Ja iz Linuxa vidim te particije, ali ne mogu da ih montiram,kada pokusam montazu dobijem:
mount:wrong fs type,bad option,bad superblock on /devhda8,
missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog – try
dmesg | tail or so -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.