Konacno sam dosao u posed jednog eksternog modema.
Neki Tevion GC 326.0 (nikad cuo moram priznati) ali nemam kabl za povezivanje sa racunarom. E sad nadjoh ja po netu da se u principu za to koriste “straight thru” tj pin to pin kablici. Probam takav kabl ali ne mogu da komuniciram sa modemom putem AT komandi. probao sam sa ukrstanjem 2-3 3-2 (konektori su DB9-DB9) probao sa NULL modem kablom ali jok.
Kada upalim modem bez povezanog kabla sija Power led i CtS (clear to send) kada prikacim Pin2Pin kabl koji bi kao trebao po standardu da sljaka, sija CtS RtS (ready to send) SD (send) i TR (terminal ready). CD (carrier detect) OH (off hook) i RD (receive) su ugaseni.
Kada iz kppp-a probam da posaljem ATI upite SD blinkne ali dobijam prazna polja ATI1-7. U terminalu takodje nista.
E sad, ili je modem rikn’o ili proizvodjac ima neki svoj poseban raspored na konektoru (da bi morao od njih da kupis kabl, jasno).
Pa ako neko ima ideju oko kabla ili bar ima neki eksterni modem nek javi raspored pinova kabla pa da napravim jedan takav ili bar da mi napise proceduru paljenja LEDova na modemu da znam kad sta treba da sija.
Hvala unapred 🙂