Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › K3B problem na MDK 10 official!
- This topic has 22 odgovora, 6 glasova, and was last updated 22 years, 4 months ranije by
BaneZ.
-
AutorČlanci
-
9. maj 2004. u 3:12 pm #18633
popeye
Glavni majstorKoje jezgro koristite? Probajte sa 2.4 serijom, jer je u 2.6 seriji ukinuta ide-scsi emulacija sto je bio razlog za velike izmene u nacinu rada cdrecord-a.
9. maj 2004. u 5:28 pm #18634bp21000
UčesnikKoje jezgro koristite? Probajte sa 2.4 serijom, jer je u 2.6 seriji ukinuta ide-scsi emulacija sto je bio razlog za velike izmene u nacinu rada cdrecord-a.
Koji ce mi djavo jezgro 2.4.x serije na MDK 10.0 Official?! Da sam to hteo ne bih ga ni uzimao. Kupio sam ga bas zato sto kao podrazumevano koristi jezgro 2.6.3.
9. maj 2004. u 5:33 pm #18635Bryce
UčesnikŠto se tiče K3B-a koji dolazi uz Mandrake Linux 10 nemam nikakvih zamerki, jer sve što sam mu dao da uradi radi savršeno.
Piše CD iz izbora koji sam mu napravio, kopira sa diska na disk, pravi Image fajlove koji posle mogu da se upotrebe bez ikakvog problema na bilo kom softveru za pisanje CD-ova, piše sve bez obzira da li mu je zadato da radi pisanje u letu ili da prvo napravi image, a tek onda da piše disk, piše bez problema sve iz image fajlova koje podržava.
Jedini mogući problem bi mogao da bude nekvalitetni pisači i kad se piše disk pored opcije kojom se određuje kojom brzinom da snima ima i dugmence koje kad se pritisne naređuje programu da ispita medijum po kome treba da piše, da bi program ustanovio koja brzina može da se ostvari.
Testirao sam K3B sa orginalnim diskom na kome je instalacija Win XP Professionall i on je napravio njegovu identičnu kopiju, bilo da je pravio image ili da je kopirao sa diska na disk.
Jedino što nisam nikako uspeo da upotrebim to je kad je pisao u RAW formatu, već sam uvek morao da mu ostavim normal.
Takođe proverite setovanja programa i vidite da li ste kreirali grupu za pisanje, takođe proverite da li program ukoliko piše image file ima dovoljno mesta u temp folderu, a ako ga nema napravite u home folderu folder, npr. pisanje, može i burn ili kako vam se hoće i onda ga usmerite da piše tamo, jer u mom slučaju kad piše u temp folderu koristi ram drive od 512 Mb, ali to u nekim situacijama može da mu ne bude dovoljno i proverite da li ste Linux-u zadali da briše sve iz tmp foldera pri podizanju.
U globalu program je napisan dosta dobro i sa svojim opcijama može da održi časove i komercijalnim aplikacijama kao što su Easy CD Creator i Nero kako se radi program za pisanje CD-ova.
9. maj 2004. u 6:47 pm #18636popeye
Glavni majstorKoji ce mi djavo jezgro 2.4.x serije na MDK 10.0 Official?! Da sam to hteo ne bih ga ni uzimao. Kupio sam ga bas zato sto kao podrazumevano koristi jezgro 2.6.3.
Naveo sam moguci razlog za probleme u radu sa cdrecord programom, ne tebi licno – vec svima koji mogu imati navedenih problema. Upravo zato sto 2.6 jezgro jos uvek nije postalo opsteprihvaceno (te ima i problema u radu sa nekim aplikacijama) se u osnovnoj instalaciji dobija i 2.4 verzija.
Mene ne interesuje zasto nesto jesi ili nisi uradio, tvoja stvar.
9. maj 2004. u 8:59 pm #18637bp21000
UčesnikHvala na konstruktivnim predlozima u vezi sa temom. Procackacu jos malo po sistemu i potraziti resenje za rezanje sa 2.6.3. jezgrom. a ako ipak ne uspem, sta treba da uradim da bih digao MDK 10 sa jezgrom iz 2.4.x serije?
9. maj 2004. u 10:12 pm #18638popeye
Glavni majstorInstaliraj rpm paket (ima ga na Community i PowerPack verziji, pretpostavljam da postoji i u Official) sa 2.4.25 jezgrom i trebalo bi da ti se u meniji pri podizanju sistema pojavi opcija za izbor 2.4.25 jezgra. Svakako pregledaj konfiguraciju za tvoj bootloader (lilo ili grub, zavisno od toga sta si izabrao prilikom instalacije) i uveri se da je podesena ide-scsi emulacija za tvoj CD pisac.
9. maj 2004. u 11:28 pm #18639BaneZ
UčesnikKod mene ni promena kernela nije pomogla, tj, ja od pocetka radim sa 2.4.22.21 kernelom na 10-tki i imam ovaj problem. A sta mislite da vratimo neku stariju verziju cdrecorda?
10. maj 2004. u 2:53 am #18640bp21000
UčesnikA sta mislite da vratimo neku stariju verziju cdrecorda?
Probao sam i to sa 2.01a25 koji sam uspeo da kompajliram na MDK 10. Ali nikakvog rezultata nije bilo.
Osim toga, kompajlirao sam verziju k3b 0.11.5 ali ona zahteva scsi emulaciju.
Nisam ima vremena da isprobavam da li to radi, ali mozda bi bilo pozeljno Bane da skines neku noviju verziju K3B.
Jos da kazem i ovo: Moj rezac je TEAC CD-W540E i sa njim pod MDK 10.0 mogu da rezem diskove (doduse nisam probao multisesijske), ali ne mogu da kopiram. Pri tome ni promena kernela ne pomaze.
Moze li mi neko na osnovu navedenog tipa rezaca, kazati kako treba da podesim njegove opcije u k3b, da bi ovaj iskazao svoju punu funkcionalnost?
10. maj 2004. u 10:36 pm #18641bp21000
UčesnikDragi prijatelji,
Nastavljajuci da istrazujem sta izaziva problem u radu k3b programa pod MDK 10 official, dosao sam do sledecih zapazanja:
isprobao sam sve moguca podesavanja, pokusao simuliranje rada sa svim CD-R(W) medijima koje imam pri sebi i zakljucio da nema teorije da rezem multi sesijske diskove, niti da kopiram diskove. Ocigledno k3b ne prepoznaje dobro brzinu mog rezaca pri narezivanju, a pri kopiranju javlja ove greske:
Ako odaberem DAO i TAO mode, onda kaze – ne mogu da otvorim sesiju, verovatno problem sa medijumom.
A kad odaberem RAW mode, onda kaze – ne mogu da posaljem CUE tabelu. I to se desava stalno, bez obzira kakva su podesavanja u samom k3b.Ovo me navodi na zakljucak da MDK 10 iz nekog razloga nece bas lepo da saradjuje sa mojim rezacem (TEAC CD-W540E), pa dolazim do ideje da bi mozda valjalo da uradim firmware update, te da je ovaj trenutni firmware 1.0 malko zastario.
Eto da sada malo prebacim eventualni uzrok problema sa software-a na hardware. Sta mislite vi o toj mogucnosti?
11. maj 2004. u 1:46 am #18642Bryce
UčesnikProbaj ovo pre nego što uradiš update firmware-a.
U delu Settings Configure K3B otvoriće se prozor Options – K3B.
U delu Writing stavkaProject vidi da bude selektovana samo stavka Add hiden files, mada sam mu ja kod mene postavio da povuče i sistemske fajlove, ali to može da bude i mač sa dve oštrice.
Zatim u delu Advanced proveri da li je sve raselektovano. Opciju overburn uključi samo ako pisač oće da radi sa njom kako treba. To bi morao da testiraš sa CDRW pločom.
U delu Devices proveri da li ti je za Writer prepoznat pravi pisač.
U tom delu imaš stavku Max Write Speed koju možeš da menjaš. Nju postavi na brzinu kojom možeš da snimaš na CDRW pločama, a ro je 4 ili 10 puta, bez obzira što sa običnim CD-om možeš da snimaš mnogo brže.Odmah ispod toga imaš stavku Cdrdao driver za koju je poželjno da bude na Auto, mada možeš i da probaš da je postaviš na Teac-cdr55, ali to samo ako moraš.
Odmah ispod imaš stavku CD-Text capable koja isto treba da stoji na Auto.
Ostale stavke ispod ne treba dirati. Jedino ako želiš možeš da promeniš u stavci Misc temp folder, ali najbolje ga je ostaviti tu gde je, jer koristi deo RAM memorije za kreiranje Image fajla. Putanja je u mom slučaju /tmp/kde-dare i da ne zaboravim proveri da li miu je čekirana stavka Check system configuration koja koja je odmah ispod putanje za temp folder.
U delu Settings K3B Setup za koji su ti potrebna Root ovlašćenja proveri da li je selektovana grupa pod imenom burning, tj. stavka Use burning group. Najverovatnije da jeste, jer bez nje ne bi mogao ništa da radiš, ali proveri.
Takođe proveri da li su tu prepoznati i čekirani čitač i pisač i da li su upisani i čekirani programi cdrdao i cdrecord.Zatim u Mandrake kontrolnom centru proveri da li u grupi burning pored Root naloga postoji i tvoj user nalog.
Kad si sve to proverio onda probaj da snimiš npr. data CD.
Kad izabereš sta ti treba i kad mu daš burn otvorice se prozor Data Project.
Desno od stavke Burning Device imaš stavku Speed kod koje određuješ brzinu pisanja. Nju ostavi na Auto. Odmah desno od nje imaš okruglo dugme koje treba pritisnuti samo ako je CD za pisanje u pisaču, da bi K3B mogao da proveri kojom brzinom može da piše po disku. Ovo moraš obavezno da uradiš, da ti pisač nebi pisao brzinom koju si postavio u stavci Max Write Speed.Stavku Writing Mode ostavi na Auto.
Stavku Options namesti kako ti odgovara.
Zatim prelazimo na stavku Settings
Kod nje stavku Datatrack Mode ostavi na Auto, a stavku Multissesion postavi kako ti odgovara u zavisnosti da li snimaš standardni ili višesesijski CD.
U stavki Volume Desc možeš da napišeš šta hoćeš, jer ona nema nikakvog uticaja na pisanje zato što ona sadrži podatke o Autoru CD-a i tako to.
U stavci Filesystem u delu File Systems uključi samo podršku za Generate Rock Ridge Extension. U delu Symbolic links ostavi sve raščekirano, a to isto važi i za deo Permissions, a kod stavke Whitespace Treatment ostavi No Change.
U stavci Advanced proveri da li je ISO level postavljen na level 2.
Ovo bi valjda trebalo da pomogne, ali ako ni ovo ne pomogne proveri da li postoji update za program tako što ćeš poslati sistem da proveri šta ima za njega da skine i da li na Mandrake mirror-u ima update za K3B. Ako ništa od ovoga nije pomoglo onda je krajnje rešenje flešovanje uređaja.
Što se tiče skidanja celog CD-a sa svim skrivenim fajlovima, tj od glave do repa K3B ima odlične mogućnosti, bilo da pravi image, bilo da kopira sa CD-a na CD. Jedino tada mora da mu se uključi opcija da skida i sistemske i skrivene fajlove, jer samo je tako u stanju da skine sve u bajt, pa čak i fajlove koji su proglašeni za skrivene na CD-u i koji se samo vide iz Root naloga.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.