Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › k3b neće da kopira dvd
- This topic has 29 odgovora, 7 glasova, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
20. mart 2007. u 4:20 pm #53397
crveni1
Učesnikevokompletnog toka k3b zakačene uz ovu poruku…
20. mart 2007. u 4:52 pm #53398crveni1
Učesnikps kako se dolazi do aurbuild -a jer definitivno tu naredbu nemam?
20. mart 2007. u 5:31 pm #53399foxbunny
Učesnikk3b izgleda ima problema sa HALom. Ali nisam siguran posto fajl gledam iz Windowsovog Notepada na poslu. Glup program, zaista. :p E, evo, otvorio sam ga u Wordu. D’oh! ::)
Jesi l’ instalirao HAL? Da li je HAL aktiviran? Između ostalog, log fajl kaže:
(K3bDevice::HalConnection) failed to open connection to HAL
Ako to isto kaže kada pokreneš k3b kao root, onda smrdi na to da ti HAL nije ni pokrenut. Kada budem kod kuće, pogledacu da li treba da se dodaš u neku grupu za HAL (ne sećam se da li tako nešto postoji). Za sada, probaj da se dodas u grupu “hal”.
ps kako se dolazi do aurbuild -a jer definitivno tu naredbu nemam?
Odes na stranicu aurbuilda, i odatle skines tarball:
http://aur.archlinux.org/packages/aurbuild/aurbuild.tar.gz
To raspakujes u /var/abs/local
on ti tu stvori direktorijum /var/abs/local/aurbuild.
[code]cd /var/abs/local/aurbuild
makepkg[/code]samo to. Nakon toga, bice ti dostupan ceo AUR preko aurbuilda.
samo kucas:
[code]aurbuild –search ime_paketa[/code]
i on ti kaze koji se svi paketi zovu tako i da ti kratak opis. Ako hoces da instaliras, samo kucaj:
[code]aurbuild -s ime_paketa[/code]
Ako hoces da ti dependency kompajlira umesto da vuce binarne pakete:
[code]aurbuild -b ime_paketa[/code]
a aurbuild ce da koristi ABS umesto pacmana. Veoma jednostavno i lepo. 😎
21. mart 2007. u 4:33 am #53400crveni1
Učesnikhmmm… a da li se koristi hal ako koristiš udev? instalirao jesam, ali nisam stavio da se startuje sa boot-om.
što se tiče ovog drugog imam neke probleme sa downloadom (tačnije korak makepkg nikako da se nakači i skine odgovarajuću verziju aurbuilda).21. mart 2007. u 10:27 am #53401foxbunny
Učesnikhmmm… a da li se koristi hal ako koristiš udev? instalirao jesam, ali nisam stavio da se startuje sa boot-om.
što se tiče ovog drugog imam neke probleme sa downloadom (tačnije korak makepkg nikako da se nakači i skine odgovarajuću verziju aurbuilda).Pa, trenutno HAL koristi udev. To jest, treba ti i jedno i drugo. Udev će da prepozna uređaj i da stvori odgovarajuće fajlove u /dev, ali KDE se oslanja na HAL za rad sa uređajima.
Što se tiče aurbuilda, možda treba malo da sačekaš… (naročito ako si na SBB-u >:D) Ako te mrzi da čekaš, otvori PKGBUILD fajl, pogledaj gde se nalazi source tarball, skini ga ručno i iskopiraj u /var/abs/local/aurbuild/src.
EDIT:
Evo meni se baš pre neki dan desilo (kada sam hteo da instaliram nešto iz AURa) da mi makepkg čeka nekih 5 minuta pre nego što je pokušao sa drugim serverom (sva sreća pa je postojao drugi server). To inače nema veze sa makepkg, već sa wget, koji makepkg koristi. Inače, makepkg automatski briše dokumentaciju iz paketa (samo da znadeš). Ja sam jednom želeo da imam dokumentaciju za KMyMoney, pa sam editovao /etc/makepkg.conf i tamo našao opciju da ne briše dokumentaciju. Svi arch paketi inače nemaju dokumentaciju, pa ako ti za nešto zafale uputstva, samo rekompajliraj paket uz pomoć ABSa i promeni odgovarajuću opciju u pomenutom fajlu.
21. mart 2007. u 5:25 pm #53402crveni1
Učesnikhmmm.
da. od kada sam ubaio hal u rc.conf kde definitivno bolje radi, ali i dalje mi k3b ne radi. probao sam da instaliram preko aurbuilda (koji je napokon sam od sebe proradio) i nero, ali sada ko za inat neće da skine nero-a… za sada mi ostaje ili ručno da radim ovaj posao, ili da nastavim da se ganjam (verovatno ovo drugo).
Nego gde se podešava jeziik (nešto tipa lc_all)?21. mart 2007. u 6:30 pm #53403crveni1
Učesnikyes… nero radi savrseno O0 . jeste da vise volim k3b, ali je bitno da imam program koji fercera.
21. mart 2007. u 7:58 pm #53404zchira
Učesnikkod mene sve normalno proradilo iz prve.
samo sam upgradeovao cdrtools i ostale zezalice (dvd-bla bla bla).
Narezao sam jedan cd i jedan dvd bez ikakvih problema.
Cini mi se jedino da je malo duza potrajalo rezanje dvd-a (brzinom 4x, oko 30minuta sa verifikacijom). Osim toga sve je bilo OK.
eto jos jedan dokaz da je slackware vrh distribucija 😀22. mart 2007. u 12:46 am #53405foxbunny
Učesnikhmmm.
da. od kada sam ubaio hal u rc.conf kde definitivno bolje radi, ali i dalje mi k3b ne radi. probao sam da instaliram preko aurbuilda (koji je napokon sam od sebe proradio) i nero, ali sada ko za inat neće da skine nero-a… za sada mi ostaje ili ručno da radim ovaj posao, ili da nastavim da se ganjam (verovatno ovo drugo).
Nego gde se podešava jeziik (nešto tipa lc_all)?E, a stvarno ne znam koji mu je krc, jbga. :-
Što se tiče jezika. Prvo imaš u rc.conf imaš jedno podešavanje za jezik. Osim toga, edituiješ ~/.bashrc i tu ubaciš sve što ti treba:
[code]export LANG = lalala
export LC_ALL = lalala #ne preporučujem LC_ALL, bolje pojedinačno podesi[/code]22. mart 2007. u 10:18 am #53406foxbunny
UčesnikE, da. Nisam ti pojasnio nešto… evo, za svaki slučaj.
Ako makepkg ne može sam da skine source tarball, skineš i iskopiraš u /var/abs/local/ime_paketa/src, i onda ponovo pokreneš makepkg. (Kapiram da isto funkcioniše i aurbuild, pošto koristi makepkg, ali ne znam tačno gde ostavlja privremene fajlove. Proveriću, pa ti javnem.) Ako nađe source tarball, makepkg koristi taj, umesto da skida to isto sa neta.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.