Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › K3B – cdrdao will be run without root privileges [sređeno]
- This topic has 13 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 8 months раније by
LYb.
-
АуторЧланци
-
29. новембар 2005. у 2:38 pm #6578
daniel1988
УчесникPrijavljuje mi ovu poruku kad startujem k3b.
>>Solution: Use K3bSetup to solve this problem.>> stisnem, izadje klasichni kde prozor i pita me za root password; unesem i on me iskulira, ne reaguje.
Settings > K3B Setup – isto, ne desi se nishta.
Probao sam da startujem k3b iz terminala: su, pass, k3b – onda prikaze greshku: Could not find kdesu to run K3bSetup with root privileges. Please run it manually as root. kao da nisam to upravo uradio…Inache sistem je slackware 10.1, k3b kompajliran iz sorsa (bez greshke), v. 0.12.8 (najnoviji)
Kako da sredim ovo? Inache ne ‘fali da reze bez root privilegies na cdrdao, ali ako autor K3b-a tako preporuchuje, zashto da ne.
Pozdrav,
Daniel29. новембар 2005. у 8:16 pm #37858nVideo
УчесникAlt+F2 Alt+O pa mu kaži da potera k3b kao root, inače kod mene n emogu ni jednu X aplikaciju da otvorim iz konzole, a da sam u nju logovan kao root, jednostavno nemož da pokrene X aplikaciju jer mu nije nasetovana u pathu, ili ako probam da ga dovedem ručno do komande onda kuka kako nemož da otvori X na tom i tom terminalu, a to izgleda otprilike ovako:
Xlib: connection to “:0.0” refused by server
Xlib: No protocol specified(xsane:2980): Gtk-WARNING **: cannot open display:
Bio to BUG ili sigurnosna zaštita, podržavam i drago mi je da je tu.
29. новембар 2005. у 10:02 pm #37859Mr_Pingvin
Учесникnache sistem je slackware 10.1, k3b kompajliran iz sorsa (bez greshke), v. 0.12.8 (najnoviji)
E i ja sam imao isti problem…. neće da pokrene k3bsetup… Rešio sam tako što sam ukucao make install…
Neznam zašto, ali k3b radi samo polovično ako se instalira sa .tgz paketa, preko installpkg… Bar meni neke potrebne stvari nisu radile, pa sam stavio make install direktno, iako nije baš po knjizi, bar radi…
30. новембар 2005. у 1:52 am #37860LYb
Учесник@nVideo
Da bi mogao kao root da pokrenes x-aplikaciju, a u x si ulogovan kao korisnik, koristi xhost komandu.
Ako kucas samo “xhost +”, svi ce moci da koriste tvoj x.
xhost +hostname dajes prava tom odredjenom hostu da pristupa, a moze i xhost +username da bi dozvolio odredjenom useru.
Sa “xhost -” ukidas privilegije (analogno sa “xhost +”)Komandu zadajes kao user koji je pokrenuo x-sesiju. Dakle ako si ulogovan kao nvideo, a oces da das root-u prava da koristi “tvoj” X, onda kucas “xhost +root”, pa se tek onda prebacis na root-a i startujes aplikaciju.
30. новембар 2005. у 6:30 am #37861LimitMan
УчесникProbaj da uradis chmod +s cdrdao
Mozda pomogne … Mada nisam siguran
30. новембар 2005. у 1:14 pm #37862daniel1988
УчесникNisam se dobro izrazio: kao normal user startuje se program i u prozoru ispishe ono prvo navedeno.
http://img496.imageshack.us/img496/5240/snapshot70ns.jpg
Iz terminala (su, pass, k3b) startuje se K3b bez ikakve greshke, ali kad udjem u Settings > K3B Setup, prikaze greshku u novom prozoru: Could not find kdesu to run K3bSetup with root privileges. Please run it manually as root
http://img496.imageshack.us/img496/6951/snapshot84we.jpg
@LimitMan:
bash-3.00$ chmod +s cdrdao
chmod: cannot access `cdrdao’: No such file or directorybash-3.00$ locate cdrdao
/usr/bin/cdrdao
/usr/doc/cdrdao-1.1.9
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/NEWS
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/write-psx
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/Makefile
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/README
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/psxdump.c
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/cdjob.c
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/psxcopy-0.2/read-psx
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/docs
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/docs/README
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/docs/THANKS
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/docs/mp32dao.sgml
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/docs/UML_diagram.dia
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/flachandler.pm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/mp32dao.pl
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/BaseInfo.pm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/MediaHandler.pm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/ogghandler.pm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/mp32dao/mp3handler.pm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/wav2dao
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/contrib/wav2dao/wav2dao.pl
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/README
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/cdrdao.lsm
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/README.PlexDAE
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/README.Win32
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/AUTHORS
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/INSTALL
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/Release-1.1.9
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/COPYING
/usr/doc/cdrdao-1.1.9/CREDITS
/usr/man/man1/cdrdao.1.gz
/usr/share/cdrdao
/usr/share/cdrdao/drivers
/usr/include/k3bcdrdaowriter.h
/var/log/packages/cdrdao-1.1.9-i486-1bash-3.00$ chmod +s /usr/share/cdrdao
chmod: changing permissions of `/usr/share/cdrdao’: Operation not permitted
bash-3.00$ chmod +s /usr/bin/cdrdao
chmod: changing permissions of `/usr/bin/cdrdao’: Operation not permittedbash-3.00$ chmod +s /usr/include/k3bcdrdaowriter.h
je odradio, ali nema promena…30. новембар 2005. у 1:15 pm #37863nVideo
Учесник@Lyb
HVALA ti puno za ovo, a i pretpostavljao sam da postoji neka caka.Nego proradi li taj K3b ???
30. новембар 2005. у 1:37 pm #37864kmilos
Учесникbash-3.00$ chmod +s /usr/share/cdrdao
chmod: changing permissions of `/usr/share/cdrdao’: Operation not permittedZašto bi ti menjao pristup direktorijumu, nema nikakve veze sa izvršavanjem programa?
chmod: changing permissions of `/usr/bin/cdrdao’: Operation not permittedOvo naravno treba odraditi kao root 🙄
bash-3.00$ chmod +s /usr/include/k3bcdrdaowriter.h
je odradio, ali nema promena…Zašto bi ti menjao pristup datoteci zaglavlja, nema nikakve veze sa izvršavanjem programa?
@nVideo, @LYb
Upotreba xhost komande se nikako ne preporučuje iz bezbednosnih razloga. Bolje je pokretati program pomoću sudo, sux, kdesu, gnomesu, gksu ili tako nekog pomoćnog programa koji će pravilno i bezbedno proslediti tvoju DISPLAY promenljivu root korisniku…30. новембар 2005. у 4:52 pm #37865daniel1988
Учесник[quote=”SurvivoR”]bash-3.00$ chmod +s /usr/share/cdrdao
chmod: changing permissions of `/usr/share/cdrdao’: Operation not permitted1. Zašto bi ti menjao pristup direktorijumu, nema nikakve veze sa izvršavanjem programa?
chmod: changing permissions of `/usr/bin/cdrdao’: Operation not permitted2. Ovo naravno treba odraditi kao root 🙄
bash-3.00$ chmod +s /usr/include/k3bcdrdaowriter.h
je odradio, ali nema promena…3. Zašto bi ti menjao pristup datoteci zaglavlja, nema nikakve veze sa izvršavanjem programa?[/quote]
1. posle sam skapirao 😕
2. ladno nisam primetio da nisam bio loginovan kao root (imao sam 2 terminala otvorena, kucao sam komande u ne-rootovani). 😎 sad radi 😛
3. probao sam, pretpostavio sam da necu narushiti stabilnost sistema ako to uradim. Ima li potrebe da se to vraca na staro i kako?Dobro problem sredjen… jos da mi neko kaze kako da podesim da kad uradim alt+f2 i ukucam k3b, da se pojavi ona k3b-ova slichica, a ne onaj beli papir (kao kad nema sliku koju treba da prikaze).
Hvala svima. 😉
30. новембар 2005. у 6:10 pm #37866nVideo
УчесникDesni klik na K-menu pa valja settings (kod mene je Uređivač Menija), i tamo jedno save ili ti sačuvaj, pa onda proveri, a ako ni posle toga ne dobiješ ikonicu, onda opet u K-menu urešivač i vidi da dodaš novi unos (K3b obično ide pod Multimedija)… pa opet save.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.