Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Jos jednom molba za pomoc!!! Ali ovaj put pravu pomoc!!!
- This topic has 9 одговора, 6 гласова, and was last updated 20 years, 10 months раније by
ljuba-trebotin.
-
АуторЧланци
-
27. септембар 2005. у 3:01 pm #6222
miroslav_joksimovic
УчесникDosadna tema za svakoga ko radi malo duze na Linuxu ali zamislite kako je bilo vama kada ste pocinjali. Kucam drajvere za 536EP ali ne mogu da shvatim gde gresim. Ako neko zeli, neka mi pomogne. Dakle, napisacu vam kako izgleda moje kucanje:
[miroslav@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost miroslav]# tar -zxvf Intel-536EP-2.56.76.1.tgz”
>cd /home/miroslav?Desktop/
>make clean
>make 536
>make install
>Isto sam pokusao kad sam i prvo otpakovao fajl pa se tek onda ulogovao kao root ali negde konstantno gresim.Nije mi jasno ni to: cd (putanja do direktorijuma). Kakva putanja? Fajl (drajver) mi stoji na desktopu. Kakva putanja? Dokle? Do cega? Kako dolazim do nje? Sta da kucam? Podesio sam i KPPP ali nista.
Moze li neko da mi iskuca do detalja sta treba da kucam pod ovim okolnostima (drajver je na destopu i zove se Intel-536EP-2.56.76.1.tgz dok je password za root “mora21”? Neka mi neko pomogne na ovaj nacin ako hoce-kucanjem do detalja sta treba da kucam. Imam i jos neke drajvere, skinuo sam ih sa interneta, npr. verziju Intel-536EP-4.71.tgz ali to uopste nije ta verzija jer kad sam je otvorio u WinRar-u u Windows-u, video sam da je to drajver Intel-536EP-2.56.76.1.tgz sto znaci da se drajver samo tako zove ali nije i te verzije, zar ne?!
P.S.U pitanju je Mandriva 2006 RC1, ili ti verzija 10.1.
Svima unapred hvala!!!!!
27. септембар 2005. у 3:17 pm #35196kmilos
Учесник[miroslav@localhost ~]$ su
Password:Ovaj deo ti je prošao ok, tako da o njemu ne treba više da brineš.
[root@localhost miroslav]# tar -zxvf Intel-536EP-2.56.76.1.tgz”
>cd /home/miroslav?Desktop/
>make clean
>make 536
>make install
>E ovde je problem. Prvo, ako ti je tgz arhiva na Desktopu, moraš prvo da pređeš u taj dir pa tek onda otpakuješ, znači
# cd Desktop
# tar xzvf Intel-536EP-2.56.76.1.tgzPrimetićeš da si imao na kraju reda otvoreni navodnik koji ti je pravio dodatne probleme. (Znak # naravno ne kucaš, samo ga stavljamo kao indikator da se radi o root promptu, a $ za korsnički, kao što i sam možeš da primetiš posle “su” komande.)
Nakon ovog koraka onda treba preći u dir (putanju) drajvera:
cd Intel…
i nastaviš dalje po uputstvu.
Ovako generalno, možda je bolje da provedeš prvo neko vreme učeći osnove Linuxa pre nego što pređeš na stvari kao što je kompilacija i instalacija drajvera. U ovome ti može pomoći pretraga foruma jer smo pregršt linkova za početnike već ostavljali, a možeš početi od npr.
http://doc.mandrivalinux.com/MandrivaLinux/101/en/Starter.html
http://doc.mandrivalinux.com/MandrivaLinux/101/en/Command-Line.html
http://www.linux.org/lessons/index.html (kreneš npr. od 3. lekcije pošto si već instalirao sistem)27. септембар 2005. у 10:13 pm #35197ljuba-trebotin
УчесникOdradi sve ovako:
1. Uzmeš drajver Intel-536EP-2.56.76.1(Skineš ga sa Net-a) i raspakuješ
ga u Home direktoriju.
2.Zatim sa diska na kome ti je Mandrake 10.1 instaliraš kernel-source.
3.Zatim uđeš u konzolni režim rada.
4.Kucaš su i tvoju rot lozinku.
5.Kucaš: cd /home,
6.zatim: cd miroslav
7.zatim: cd Intel-536EP-2.56.76.1
8.Kad si usao u direktorij gde je drajver radis ono sto ti je napisao
Doole, to jest:
9.make clean
10.make 536
11.make install ,
12.pa podesiš KPPP i konekcija.
Ako imaš neke greske opiši ih detaljno. Pokušećemo da ti pomognemo.27. септембар 2005. у 10:20 pm #35198PONJA
УчесникIl može ukratko, šta je “KPPP”?
28. септембар 2005. у 7:34 am #35199worky
Учесник@miroslav_joksimovic: predlog= instaliraj Suse 9.2 , ima svoj drajver za Intel 536, mislim da
može da se namesti konekcija uz minimalnu upotrebu konzole 😉28. септембар 2005. у 8:29 am #35200dejanium
Учесникkppp je slican kinternet-u
kppp sluzi za dial-up povezivanje
kppp je bolji od kinterneta (moje misljenje), ima vise opcija i dodataka.
kppp je standardan u suse-tuhttp://developer.kde.org/~kppp/faq.html
http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-7-Manual/getting-started-guide/s1-ppp-kppp.htmlovaj drugi ima i slike ❗ tako da mozes da vidis o cem se radi 😉 jes malo starija verzija, ma sve je to isto
28. септембар 2005. у 9:19 am #35201PONJA
УчесникE, sad mi je jasno! Hvala Dejanium!
28. септембар 2005. у 9:36 am #35202miroslav_joksimovic
УчесникKako se instalira Kernel Source? Nakon kucanja komande “make 536”, izbaci mi nesto tipa kernel not found. Sta sad da radim?
28. септембар 2005. у 10:57 am #35203miroslav_joksimovic
УчесникUspeo sam da instaliram Kernel Source sa diska ali imam problem kada odkucam na kraju “make install”, izlista mi par redova koji su kao OK a onda pise:
error loading Intel536
ERROR: module Intel536 does not exist in /proc/modules
doneSta da radim?
28. септембар 2005. у 5:09 pm #35204ljuba-trebotin
УчесникKoji si kernel-source instalirao?
Koliko se sećam postoje na disku za Mandrake 10.1 dva. Treba instalirati noviji, mislimda je oznaka kernel-source 2.6-2.6.1.1.
Instaliraj taj kernel i onda ne bi trebalo da ima problema.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.