Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › job scheduling u linux-u
- This topic has 7 odgovora, 5 glasova, and was last updated 19 years, 1 month ranije by
gauss.
-
AutorČlanci
-
24. jun 2007. u 11:55 pm #8778
gauss
UčesnikPozdrav svima,
Zanima me kako da namestim da mi se recimo startuje neka aplikacija u xserveru tacno u 7 ujutru? probao sam sa at komandom ali nije islo jer mislim da nemam pristup xserver-u. jel postoji jos neki nacin da recimo ukljucim xmms u odredjeno vreme?
Hvala!25. jun 2007. u 4:20 am #56467LimitMan
UčesnikPosto zurim na posao i nemam kada da pisem detaljno, prvo probaj
man crontaba u KDE-u imas fino programce koje se zove KCron (u system meniju)
25. jun 2007. u 8:22 am #56468Nightweaver
Učesnik[code]Cron ili at. U konzoli kucas: crontab -e i dobices obicno prazan fajl. U njega unosis vreme i komandu koju zelis da pokrenes u to vreme. Ja obicno ostavim racunar kada krenem da spavam kako bih neko vreme slusao muziku. Kako znam da cu zaspati u narednih sat vremena (sem kad je ovo grozno leto tu i kad je vruce) onda napisem ovako nesto:
[code]
* 2 * * * /sbin/halt -p now
[/code]I to ce ugasiti racunar u 2h izjutra.
Evo ovde imas lepo objasnjeno sta gde stoji umesto zvezdica: http://www.adminschoice.com/docs/crontab.htm
A ukratko: minut, sat, dan. mesec i dan u nedelji. Ukoliko zelis da se nesto desava svakih 5 min onda ce pravilo za vreme izgledati ovako:
[code]
*/5 * * * * /komanda
[/code]Ukoliko zelis da se komanda koju pokrenes preko crona loguje onda je napises ovako:
[code]
0 2 * * * /komanda > /link/ka/nekom_fajlu
[/code]I to je to. Naravno, moras voditi racuna da li korisnik sa kojim podesavas crontab ima pravo da pokrene [/code]
25. jun 2007. u 8:39 am #56469MisterNo
Učesnikcron tab koliko ja znam ne moze da pokrece X aplikacije.
25. jun 2007. u 8:54 am #56470Nightweaver
UčesnikMoze ako komandu pokrece korisnik koji je ulogovan u svoj WM. Inace ne moze.:)
25. jun 2007. u 10:22 am #56471gauss
UčesnikHvala, to znaci da moram da probam crontab da koristim a ne at, jer at ne moze da startuje applikaciju u xserveru, jel?
probacu onda sa crontab-om, bas sam sad upravo malo pogledao na netu i samo pise da
moram da specifikujem display=:0 da bi radilo u xserveru.hvala na pomoci!
pozdrav!
25. jun 2007. u 10:27 am #56472TRULI
Učesnik26. jun 2007. u 6:48 am #56473gauss
Učesnikhvala svima!
uspelo je O0 sa crontab-om ali morao sam da ukucam na pocetku fajla:
display=:0.0 da bi mi se xmms otvorio u xserveru.Pozdrav!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.