Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Jedan veliki fajl (>700MB) na više CDa
- This topic has 5 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years раније by velial.
-
АуторЧланци
-
24. децембар 2004. у 11:14 am #4600tomajaГлавни мајстор
Ako imate neki veliki
fajl, bilo recimo da ste prebacili sadržaj nekog DVDa na hard disk, ili
ste recimo skinuli nešto sa neta a nemate DVD rezač evo kako da
izdelite takav fajl na 700 MB i lako ga prebacite na 2 ili više CDa, a
zatim ga opet sastavite u jeda fajl (recimo na nekoj drugoj mašini)Prvo što treba da uradite jeste da izdelite taj fajl. Sve Linux
distribucije imaju alatku ‘split’.Pa ako želite da pripremite fajl za 700MB CD, evo kako to i da uradite:
split -b 725000000 imefajla.tar.gz
Ono što ćete dobiti jesu 2 fajla: xaa i xbb. Ove fajlove možete
narezati pomoću cdrecord-a ili nekog njegovog grafičkog interfejsa kao
što je to recimo K3bA sada kako da da sastavite ove fajlove na recimo nekoj drugoj mašini
(naravno ne zaboravite da vam je potreban dovoljno veliki slobodan
prostor na hardu)!
Prvo iskopirajte prvi deo fajla .cp xaa imefajla.tar.gz
a zatim i sledeći deo (ako ih imate više postupak je isti):
cat xab imefajla.tar.gz
nakon što ovo uradite za sve delove (redosled je bitan !) fajl je
identičan onom koji ste prvobitno rastavililinux4life
24. децембар 2004. у 1:50 pm #23376IgorPetrovicУчесникKorisna stvar. Postoji još jedna alatka za sličnu namenu, a prednost joj je to što je kompatibilna sa Total Commanderom za Win (korisno ako razmenjujete datoteke sa Windows korisnicima), a kompatibilan je i sa Krusaderom jer deli datoteku na *.001, *.002… Zove se lxsplit i koristi se:
lxsplit -s velikifajl 1440k -za deljenje
lxsplit -j velikifajl.001 -za spajanje12. септембар 2005. у 12:42 am #23377LimitManУчесникEh … nekada smo u starom dobrom dosu imali:
1. Arj … pa kad mu dash (ako se ne varam) opciju -v 1440 da mozhesh da ga chuknesh na disketu …
2. Ne mogu da se setim kako sam splitovao … ali copy -b file.001 file.zip je shljakao za spajanje…Voleo sam taj dos … neznam zashto … 😀
23. мај 2006. у 10:11 pm #23378NikolaZУчесникcat xab imefajla.tar.gz
nakon što ovo uradite za sve delove (redosled je bitan !) fajl je
identičan onom koji ste prvobitno rastaviliNesto sam trazio po netu vezano za ovo gore i upotrebu “cat” komande.
Na primer, ako spajamo tri dela u jedan to ide ovako:cat file1 file2 file3 > file4 (znaci sa znakom “>”)
Naravno, kako je vec receno, redosled je bitan.
4. септембар 2006. у 11:34 pm #23379jbobanУчесникcat file1 file2 file3 > file4 (znaci sa znakom “>”)
Naravno, kako je vec receno, redosled je bitan.A da slučajno nije bitno i to da fajlovi moraju biti tekstualni, a ne binarni?
23. септембар 2006. у 4:10 pm #23380velialУчесникMislim da za split nije bitno, u sustini sve je tekstualni fajl, ali proveri.
Ja ipak za podelu preferiram rar. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.