Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › JavaScript i DHTML udžbenik: preporuke?
- This topic has 15 odgovora, 6 glasova, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
marelli.
-
AutorČlanci
-
1. oktobar 2007. u 12:23 pm #62694
Časlav Ilić
UčesnikEvo, pogledaj ovde ako te zanima samo JS kao jezik (ECMA script mu je pravi naziv).
http://www.ecma-international.org/publications/standards/Ecma-262.htm
Uf, to sam našao, ali mali sam ja kalibar da o jeziku učim iz standarda 🙂 Nečitko za moj nivo.
A zasta ti konkretno treba? Posto, JS ima najjacu primenu u webu, ali je takodje u upotrebi za kodiranje GNOME deskleta i slicnog… […]
Tako nešto i u KDEu. KDE ima unutrašnju implementaciju javaskripta, koji je stoga nešto kao podrazumevani skriptni jezik za KDE — drugo što se većina ježi na nj, bilo je tu oho roštiljanja 🙂 Meni lično treba lokalizacije radi, da prevodi imaju pravilne padeže i tome slično.
Jednom sam pola sata tako čukao u neverici, ne htevši da poverujem da javaskript ima dinamički umesto leksičkog dosega (scope). Tačno, lepo piše u pomenutom standardu, ali… Zato sam rad nekom čitljivijem uputstvu, koje neće propustiti da pomene i ovakve „detalje“.
E, da. Sta znaci to “izvornik” (ne zezam se)?
Pa, ovaj, tek „prevod“ nije 🙂 Mislim na bilo kakav detaljan i sveobuhvatan tekst, na engleskom bi bilo, recimo, reference, primer… (al’ o javaskriptu, ne o skriptovanju Veba! 🙂
1. oktobar 2007. u 4:02 pm #62695foxbunny
UčesnikTako nešto i u KDEu. KDE ima unutrašnju implementaciju javaskripta, koji je stoga nešto kao podrazumevani skriptni jezik za KDE — drugo što se većina ježi na nj, bilo je tu oho roštiljanja 🙂 Meni lično treba lokalizacije radi, da prevodi imaju pravilne padeže i tome slično.
Jednom sam pola sata tako čukao u neverici, ne htevši da poverujem da javaskript ima dinamički umesto leksičkog dosega ([i]scope[/i]). Tačno, lepo piše u pomenutom standardu, ali… Zato sam rad nekom čitljivijem uputstvu, koje neće propustiti da pomene i ovakve „detalje“.
Aha. Znaci ovako. Sama sintaksa JavaScripta je vrlo jednostavna. Mozes poceti od knjiga kao sto je “Beginning JavaScript with DOM and AJAX” (ili tako nesto) od Apressa. Tu na pocetku imas uglavnom osnovnu sintaksu. Nakon toga se sve svodi na rad sa objektima koji neki sistem daje JSu na raspolaganje. DOM je za web browsere, a za KDE moras da pogledas KDEovu dokumentaciju za skripting, ako imaju, ili neki API.
Pa, ovaj, tek „prevod“ nije 🙂 Mislim na bilo kakav detaljan i sveobuhvatan tekst, na engleskom bi bilo, recimo, [i]reference[/i], [i]primer[/i]… (al’ o javaskriptu, ne o skriptovanju Veba! 🙂
A, pa sto nisi lepo rekao “izvori” ili jos bolje “clanci”, “knjige”, to jest, ako ne zelis da koristis tudjicu “(prirucna) literatura”, ili “štivo”, ako ti ne smeta malo sire znacenje… Reference je u nekim slucajevima sinoniman sa “source (of information)”.
Evo i prevoda sa Krstarice:
reference preporuka
reference davalac preporuke
reference obaveštenje
reference odnos
reference kratak pregled
reference pogledanje
reference odnosno
reference deo teksta
reference upitnik
reference priručna biblioteka
reference pripadati
reference davalac obaveštenja
reference obraćanje5. oktobar 2007. u 3:54 pm #62696Sriver FX
UčesnikJavaScript biblija,u izdanje Mikro knjige je extra udzbenik,samo je malo star.
Ja imam Javu j2se5 i ne svidja mi se kako je organizovana. Uopšte, ja sam razočaran knjigama Mikro knjige. CET ili Computer Biblioteka su konza.
5. oktobar 2007. u 5:34 pm #626978. oktobar 2007. u 9:38 pm #62698Sriver FX
UčesnikOnzak loma taki,cebati!
Zapravo CET nisam probao, ali Kombib. je solidan, a sto se mikroknjige tice, nisu opravdali moja ocekivanja, a svasta sam citao od njih.
8. oktobar 2007. u 10:37 pm #62699marelli
Učesnik[quote]Onzak loma taki,cebati!
Zapravo CET nisam probao, ali Kombib. je solidan, a sto se mikroknjige tice, nisu opravdali moja ocekivanja, a svasta sam citao od njih.
[/quote]OK,kombib nije los,CET je bolji od njega ali Mikoroknjiga je najbollja.
Kombib,ima odlican izbor naslova,ali nekoliko knjiga koje sam kupio,toliko lose prevedene,da sam samo procitao par stranica,bilo mi jasno da sam se zeznuo,i vise nikad nisam otvorio te knjige.
Ali zato stamparskih gresaka imas u skoro svakoj knjizi,to je da poludis. 😡
Prosto mi je zao sto sam pljunuo toliko kinte za krs knjige. :'(
Imaju i dobro odradjenih knjiga,ne kazem,ali kad kupujem njihove knjige prvo je DOBRO pogledam.
Pa sunem novce.Dok kod Mikroknjige,je druga stvar,knjige su odlicno odradjene.Kad kupujem njihove knjige,samo pogledam naslov,nemam da trazim greske u prevodu,stamparske …. rade ga do jaja ljudi.
CET ti je neki prdavac u sredini.
Barem ja imam takav utisak,jbg,kad das 50.000 iljada za literaturu znas sta valja a sta ne.
E da,sta si ocekivao od MikroKnjige? :biggrin: :biggrin: :biggrin:
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.