Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › Java i OO – RDBMS mapiranje.
- This topic has 4 одговора, 3 гласа, and was last updated 18 years, 11 months раније by amirilo.
-
АуторЧланци
-
29. октобар 2005. у 4:08 pm #6408memphisУчесник
Решио сам да научим и Јаву, пошто је хвале на сва звона, а и понуда послова је добра. Улазећи у проблематику мапирања, видим да се као уобичајена пракса јавља однос класа – табела!
Би ми нелогично након читања књиге “Joe Celko’s Trees and Hierarchies in SQL”, где аутор каже да су у Bell овим лабораторијама експериментисали и дошли до закључка да су ОО језици добри за програмирање, али лоши за податке.
Након тога исто наилазим на добар чланак “Why getter and setter methods are evil”, http://www.javaworld.com/javaworld/jw-09-2003/jw-0905-toolbox.html?, где критикује праксу са много гетера и сетера, којим на индиректан начин приватне променљиве проглашавамо јавним и нарушавамо основно начело објектно оријентисаног програмирања – енкапсулацију. Као и саму сврху класе да њој пошаљемо поруку да за нас нешто уради, а не да преузмемо податак и да га обрађујемо у другој класи.
Такође у кљизи “Code complete”, наводе да будемо посебно пажљиви ако класа садржи више од седам чланова.
Не везано директно за тему, прегледао сам и доста структура података нашег софтвера, у коме рецимо доминира једна табела документ која садржи 20-50 поља а некад и више, и обухвата све могуће документе, који се разликују по пољу тип и сл.
Мислим, све то може да се натера да ради, али чему онда ОО технологија, принципи, нормализација табела…
Интересује ме мишљење осталих на ову тему.
29. октобар 2005. у 4:37 pm #36607amiriloУчесникMislim da ces dosta dobrih odgovora dobiti ako pitanje postavis i na http://www.javasvet.net
Pozzz
30. октобар 2005. у 12:24 am #36608memphisУчесникЛепо сам се регистровао као нови члан, ископирао сам поруку и кад притисну преглед пре постирања видех само куке и кваке. Није ваљда да Јава не подржава ћирилицу? Е, нећу да прекуцавам 😈 .
30. октобар 2005. у 9:01 am #36609zAkiLiУчесникSve je to lepo sto autori pisu po knjigama, ali kao sto i sam kazes, u praksi se to jako tesko moze sresti.
Svako programira onako kako mu je najlakse, ili onako kako je placen 😉
Vecina programera se drzi pravila “Uzmi kes i natrpaj sve u jednu tabelu”.30. октобар 2005. у 9:01 am #36610amiriloУчесникSto se tice Java-e ona interno sve cuva kao UTF-8, tako da ne bi trebalo da bude problema. Mozda je nesto do njihovog site-a.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.