Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › Java???
- This topic has 15 одговора, 12 гласова, and was last updated 19 years, 3 months раније by ivicap.
-
АуторЧланци
-
29. април 2005. у 8:51 pm #5268ak-87Учесник
Trenutno ucim Python,pa planiram kad steknem neke osnove da predjem na C.
Medjutim,primjetio sam na forumu da se spominje i Java,Pa me zanima da li je taj jezik “upotrebljiv” podjednako kao i C.Mislim,da li je Java takodje predvidjena i za pravljenje “normalnih” aplikacija,znaci ne mrezno orijentisanih i slicno.
I ako neko moze da mi kaze kakva je razlika izmedju C-a i Java-e?
Mislim koji je laksi za ucenje za pocetnike,i ajmo reci “korisniji”?29. април 2005. у 9:58 pm #27778MiklaУчесникPa ako ga koristi NASA zasto ne i ti 🙂
Preko linuxo kluba moze se naruciti 4 cd-a koji je pripremila Java svet zajednica. Vredi naruciti, a izmedju ostalog ima i knjiga “thinking in Java” na jednom od CD-a koja daje odgovore na sva tvoja pitanja.
30. април 2005. у 8:19 am #27779japanУчесникosnovna razlika izmedju jave i c-a je to sto je java objektno orijentisan jezik, a c proceduralan, ali ako ucis python, verovatno ti oo koncept nece biti problem. sto se tice sintakse, prilicno je jednostavna i slicna c/c++ sintaksi. ono sto treba nauciti kad se uci java, su sve postojece klase i kako ih iskoristiti.
a neka prednost jave u odnosu na druge prog jezike je ta da je java multiplatformska, sto znaci da program za jednu platformu (npr. linux) moze da radi i na drugoj platformi (npr. windows). ovo se postize tako sto se java kod ne kompajlira u klasicnom smislu, nego se prevodi u bytecode, koji onda komunicira sa java virtualnom masinom, koja je interfejs izmedju bytecode-a i operativnog sistema, i sa gornje strane izgleda isto, tj. za program ne postoji razlika izmedju java vm-ova za razlicite platforme30. април 2005. у 9:35 am #27780mtm76УчесникKo god naiđe vjerovatno će imati neko svoje mišljenje, naravno potpuno drugačije nego nečije prethodno. Ako misliš ozbiljno se baviti nekakvim programiranjem, najbolje ti je da odabereš samo jedan jezik, i njemu se posvetiš, a ne da ideš u širinu… Naravno, prije toga je bitno da shvatiš sam koncept (čini mi se da tek počinješ), a najlakši put ti je da se pozabaviš sa jezikom koga učiš u školi/fakultetu, pa tek onda samostalno odabereš šta želiš… za početak C je sasvim dobar izbor… mada ni Fortran77 nije loš, a još manje je težak… znači, da shvatiš petlje, grananja, funkcije… pa tek onda dalje… A kao glavni argument za korištenje Jave se navodi nezavisnost aplikacija o platformi… ja ti mogu samo reći da je dalek put od prvih koraka, pa do pisanja dotičnih, tako da se ne bi time zamarao…
30. април 2005. у 1:42 pm #27781JMatejaУчесникKao što je mtm76 već rekao svako ima svoje mišljenje ali moram da dodam nešto o multiplatformnosti Jave. Na mašini imam isključivo Linux a radim na razvoju aplikacija za Windows korisnike, Java je zaista jedini programski jezik u kome o tome u opšte ne moram da vodim računa i zaista sve radi identično na obe platforme. Ustvari jedno vreme sam koristio i Mac LapTop pa mogu da tvrdim da to efikasno radi na sve tri platforme.
Što se učenja tiče treba odabrati jezik u kome leži budućnost a ne naučiti neki “dobro” (Fortran, modula, ili nešto slično iz prošlog milenijuma), pa da ponovo moraš da učiš iz početka kad rešiš da se baviš programiranjem profesionalno.
Univerziteti i škole na zapadu uglavnom forsiraju Javu pa po tome može da se pretpostavi da će to biti i najisplativije za učenje.
Kad već govorimo o tome šta treba učiti moje lično mišljenje je da trenutno postoje dva jezika vredna truda: Java i C# pa ako si privrženik MS proizvodima onda svakako odaberi C# (i plati im sve što ti traže) a ako te interesuje multiplatformnost onda jedino Java.
Izvinjavam se na dužem postu ali se bavim obukom programera više od 11 godina pa me bocne kad početnik učini pogrešan korak zbog kog bi kasnije odustao od programiranja.30. април 2005. у 3:22 pm #27782memphisУчесникЈа мислим да је Паскал најбољи за почетак, ако нам је полаз у одабиру један од језика опште намене (језик 3.генерације). У старту се учи одређеној дисциплини, раду са типовима, структури, читљивости, а процес учења је утабан постојањем разноразних збирки задатака, од бубле сорт и ханојски кула (ко се још присећа).
После дуже праксе у раду са једним језиком, време учења новог се скраћује, па се касније исплати ићи у ширину, барем да би знали предности и мане сваког језика.
Другачији и бржи пут је могућ са неким језиком 4. или 5. генерације (RAD алати), где су резултати врло брзо видљиви.
30. април 2005. у 6:35 pm #27783xphreakУчесникJav zaista nije los izbor ako zelis da naucis neki OO jezik.
Pored toga sto se lako uci, potoji puno biblioteka koje se dobijaju sa distribucijom jave i koje puno olaksavaju programiranje. Na ovom forumu si vec cuo dosta lepih i dobrih stvari o javi, pored svega toga imas i jako dobre editore koji rade i na WIN$ i na Linuxu, kao sto je npr Eclipse :).
Ako naucis javu tu ti je odmah JSP, Javascript pa mozes da se zanimas i sa nekim drugim stvarima koje su povezane sa javom.
Kao sto je vec napomenuto svako ima svoj izbor, moj izbor je java, i tebi je toplo preporucujem.
Poseti site http://www.javasvet.net da se bolje informises o JAVI.30. април 2005. у 7:52 pm #27784basicУчесникKad već govorimo o tome šta treba učiti moje lično mišljenje je da trenutno postoje dva jezika vredna truda: Java i C# pa ako si privrženik MS proizvodima onda svakako odaberi C# (i plati im sve što ti traže) a ako te interesuje multiplatformnost onda jedino Java.
Izvinjavam se na dužem postu ali se bavim obukom programera više od 11 godina pa me bocne kad početnik učini pogrešan korak zbog kog bi kasnije odustao od programiranja.I za pocetak i za kraj C/C++, 99 % softvera za Linux(a bogami i za Windows) je pisano u nekom od ovih jezika(C je vise za kernel i za drajvere a moze i za GUI(GNOM) a C++ kao moderan OO jezik za savremene GUI aplikacije – KDE,BLACKBOX itd.).
A sto se tice ovoga sto JMateja kaze treba imati u vidu par stvari.
Ukoliko se koristi .NET platforma nije bitno koji se programski jezik koristi jer se
kod prevodi u IL (takozvani Intermediate Language – slicno kao javin bytecode)
a on se posle pomocu CLR(Common Language Runtime) prevodi u instrukcije
procesoru(slicno kao javina virtualna masina),tako da kod iz bilo kog programskog jezika ce na kraju postati IL – dakle performanse ce biti iste.
U stvari .NET i Java su veoma slicni po filozofiji a jedna od glavnih zamerki je
sporost, da li se neko zapitao zasto je Microsoftu potrebno ovoliko vremena da
zavrsi Longhorn(koji ce biti .NET baziran) , pa ne prave oni toliko dobar OS da im je potrebno 6 godina nego jednostavno cekaju da se pojave novi brzi procesori gde se sporost .NET-a nece primetiti pa i onda cini mi se da ce kljucni
software za windows(Office,Photoshop,igrice itd) biti pisani u C++(Unmanaged).
Eh sad sto se Jave tice situacija je jos gora – spora je do zla boga(i to nazalost narocito na Linuxu), jedina stvar koja moze spasiti Sun od propasti je da proizvodjaci procesora pocnu implementirati podrsku za Javu(virtualnu masinu – a mozda i virtualni sex jednog dana ko zna) na hardware nivou sto se trenutno i desava kod Java mobilnih telefona – pa tako ako planirate da pisete software za mobilne onda ucite Javu a za sve ostalo sumnjam da ce se situacija ikad poraviti(treba imati u vidu da je i Linux sve jaci na polju mobilnih uredjaja)
Dakle na kraju zakljucak bi bio sledeci.
Za pisanje savremenih aplikacija(GUI obavezan) treba po meni koristiti C++ uz
koriscenje Qt graficke biblioteke i dobicete :
1 : Brze( dakle binarni kod a ne nikakav bytecode uzasno losih performansi),
2 : Portabilne( MS/Windows — 95, 98, NT 4.0, ME, 2000, and XP ,Unix/X11 — Linux, Sun Solaris, HP-UX, Compaq Tru64 UNIX, IBM AIX, SGI IRIX ,Macintosh — Mac OS X itd.) – napisi jednom kompajliraj bilo gde,
3 : Citljiv kod(Qt sintaksa je savrsena, kod je izuzetno citljiv i lak za razumevanje( mislim da je citljiviji i od VB6 koji je po tome poznat) za razliku od Jave i .NET-a, pazite samo na ovu .NET “kobasicu” – My.Computer.FyleSystem.GetFileInfo(“c:test.txt”) meni je ovo bljak mada se o ukusima ne raspravlja)
Uz to treba reci i da ce od Qt4 Trolltech izbaciti dual GPL licencu tako da ce biti moguce raditi open source programe i za Windows OS.
U svakom slucaju onaj ko nauci C++ naucio je i 90% Jave.TrollTech Rules 😉
30. април 2005. у 8:48 pm #27785ak-87УчесникTrazio sam nesto po netu,ali neuspejsno,pa me zanima sledece…
Sta mi sve treba da pocnem da ucim Javu,mislim da li postoji nekakav paket koji trebam da skinem sa net-a(kompjaleri,editori) ili je to vec ubaceno u Linux?
I da li postoje neki besplatni tutoriali?30. април 2005. у 9:25 pm #27786basicУчесникTrazio sam nesto po netu,ali neuspejsno,pa me zanima sledece…
Sta mi sve treba da pocnem da ucim Javu,mislim da li postoji nekakav paket koji trebam da skinem sa net-a(kompjaleri,editori) ili je to vec ubaceno u Linux?
I da li postoje neki besplatni tutoriali?Pa jer ti citas sta je ovde napisano uopste, evo ti odgovor dole koji ti je dao Mikla.
Pa ako ga koristi NASA zasto ne i ti 🙂
Preko linuxo kluba moze se naruciti 4 cd-a koji je pripremila Java svet zajednica. Vredi naruciti, a izmedju ostalog ima i knjiga “thinking in Java” na jednom od CD-a koja daje odgovore na sva tvoja pitanja. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.