Hvala na savetima i donekle sam resio svoj “problem”! 🙂
Sledece pitanje mene kao pocetnika za vas znalce, ima li problema da se instalacija za linux instalira na bilo koju distribuciju?
To pitam iz razloga sto se u programiranje malo razumem, ali meni izgleda da je pitanje suvisno i po meni bi odgovor bio da nema nikakvih problema, ali na sajtu Quanta Plus sam video instalacije radjene posebno pod Fedorom, posebno pod nekom drugom distribucijom, a ja sam bas juce dobio Ubuntu diskove, pa reko da pitam hoce li biti kakvih problema.
Pozdrav!
Ne znam da li se to moze nazvati problemom ali razlicite distribucije Linux-a imaju razlicite nacine instalacije softvera, odnosno nacina na koji se programski paketi pripremaju za nju. Mandriva, SuSE, Fedora i dr. koriste RPM pakete, opet Debian i njemu srodne distribucije koriste deb pakete i tako to. Ako kojim slucajem ne mozes da pronadjes odgovarajucu aplikaciju u binarnom obliku (koju direktno mozes instalirati na sistem) uvek imas mogucnost instalacije tog programa iz binarnog koda (nakon kompajliranja), a to su obicno tar.gz ili tar.bz2 arhive. Za ovo ti je potrebno naravno nesto vise vremena i znanja ali nista sto ne mozes da savladas.