Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Ivan Jelic na B92
- This topic has 41 одговор, 19 гласова, and was last updated 18 years, 3 months раније by
Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
15. фебруар 2007. у 10:40 am #52396
marelli
УчесникSlazem se sa Nightweaver-om,a i sa attitude.
Ako si za slobodan softver ondak si za slobodan softver!!!!Ovako mu dodjes kao pica sa dva lica!!!!!!!!
15. фебруар 2007. у 12:59 pm #52397urosevic
УчесникMoram da se ne složim sa vama. Isključivost nije dobra. Ako nešto može da obavi slobodan softver, onda ću koristiti slobodan softver. Ali, ako nešto ne postoji, zašto treba da mi nedostaje neka mogućnost samo zato što ću biti isključiv?
Flash, neslobodan alat (nazovi to kako hoćeš), sveprisutan je. Ne koristim ga da bih ja pravio koještarije u njemu, ali ga koristim da bih video šta drugi prave u njemu. Zašto? Zato što ne postoji ništa što je slobodno a to bi mi omogućilo. Da postoji, sigurno ne bih koristio taj neslobodan Falsh.
Vaša kritika na YouTube: zašto? Marko, to što je Stefan pomenuo da je njegovoj ekipi YT pomogao, ne znači da ima želju da se pomaže M$-om. Zbog takvog satanističkog stava prema nekim neslobodnim aplikacijama windows luzeri imaju fobiju od slobodnih sistema i softvera, a početnici na ovom polju imaju strah da negde ne pogreše, pa ćute i zlopate se.
Dakle, kada se pojavi neki OnLine servis koji će dozvoliti skladištenje Matroska/Ogg/Vorbis (OGM) datoteka na netu, verujem da ćemo pre koristiti njega nego YT, Google Video i slično. A do tada, iluzorno je kritikovati upotrebu nečega što (trenutno) nema alternativu.
15. фебруар 2007. у 1:20 pm #52398BrokeBody
Учесник[quote=”Стефан”]
Slažem se. Zato su u zajednici ljudi sa takvim čvrstim stavovima poput vas. 😉 E sad, meni je YouTube na primer nekoliko puta pomogao, i ne samo meni, već celoj mojoj ekipi sa breakdance-a.Cuo sam da i Microsoft ima razne vidove pomoci mladim i perspektivnim u Srbiji..sto se i njima ne javis?
[/quote]Kada nam je trebao novac za takmičenje, nisam se samo ja pitao, i nisam samo ja donosio odluke, već cela ekipa. E sad, iskreno, tada nisam ni razmišljao o tome kakvim se softverom služimo. Šta više, od nas sedmorice, ja sam jedini koga interesuju ove stvari. Pa i da sam počeo sad prema njima da se bunim kako se služimo neslobodnim alatom, misliš da bih ih bilo briga za tu free/non-free priču o softveru? Uzmi u obzir da nikoga od njih ne zanima računarstvo uopšte, a kamo li nešto dalje u vezi toga (da ne pričam o filozofiji slobodnog softvera) i da su to ljudi koji se svakodnevno vrte na glavi. 🙂
Ah da, odgovor… Pa šta ga znam, etika mi ne dozvoljava. 😛 Aleksandar je već dao bolji odgovor od mog. 🙂
15. фебруар 2007. у 8:21 pm #52399Sioux
УчесникAko hoćeš da igraš Quake 4 na Linuxu moraš da koristiš i vlasničke driver-e za grafiku.
Treba ljudima ostaviti i slobodu da ne budu slobodni kad to hoće.15. фебруар 2007. у 9:41 pm #52400marelli
УчесникJbg tu si nas prcnuo.
Pa sad ………….15. фебруар 2007. у 10:55 pm #52401MladenIsakovic
УчесникŠto se mene tiče, sloboda nije priklanjati se vlasničkom softveru, ili slobodnom softveru, ili onom ludaku RMS-u; za mene je sloboda imati izbor između više ponuda. Ako mi treba vlasnički softver, rado ću i da ga kupim (ili crackujem na sopstveni rizik), a ako mi slobodan softver odgovara, onda ću uvek prednost dati njemu. Nisam protiv ni jednog ni drugog, i smatram da oba treba da postoje, kao nekakva ravnoteža koja sprečava samovolju sa obe strane.
16. фебруар 2007. у 1:47 am #52402BrokeBody
УчесникSlažem se sa Mladenom. Fleksibilno rešenje.
16. фебруар 2007. у 4:35 am #52403BRANKKO
Модератор…eto ja kao dobar i fin linuxas,[b]“pregovaram” s momcima iz BG sindikata[/b], da se na njihove spotove “zalepi” logo fondacije,gnu/linux i logo naseg udruzenja,pa eto nije puno,al sam siguran da ce privuci paznju
Pitaj Shkaba i Djolodjolo-a, oni su uvek bili za ovakve akcije O0
@SVI
Alo bre ljudi, o’ladite malo sa ispravljanjem krive Drine. Kol’ko god mi (ili neko od nas) izbegavao da koristi ne_slobodan softwer, on ce se uvek koristiti, hteli mi to ili ne…
Kad je vec takva situacija, zasto ga ne bi koristili u svrhe koje donose dobrobit vecine… kao sto je npr. sirenje reci o slobodnom softweru (uz pomoc ne_slobodnog softvera – pobediti protivnika njegovim oruzjem)
Odlepimo se od forme: Vaznije je sta je receno nego kako je to distribuirano…Pozdrav svima!
16. фебруар 2007. у 11:36 am #52404zeenmc
Учесникdanas bas idem do skaba,treba neke programe za obradu zvuka da mi da,btw jel postoji neki kvalitetniji program za Linux,za te svrhe,za pravljenje matrica i slicnih stvari
16. фебруар 2007. у 10:26 pm #52405urosevic
Учесник@zeenmc: pogledaj http://lmms.sourceforge.net/
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.