Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › ISDN na Suse 9.3
- This topic has 12 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 11 months раније by
Red_Zmaja.
-
АуторЧланци
-
2. август 2005. у 7:09 pm #5857
Losmi
УчесникNikako ne mogu da namestim ISDN “modem” da radi u Suse, instalacija ga je detektovala kao USB modem (NE KAO ISDN, vec obican modem), ali ne radi. Da li postoji neka fora ili sta vec?
2. август 2005. у 8:20 pm #31959Bastard
УчесникPogledaj prvo komandom
lsusb -v
kao root u konzoli da pogledas koji ti je device id i vendor broj pa kasnije napisi ovde ili pokusaj da nadjes sam nesto informacija dali postoji drajver za taj uredjaj
Pogledaj takodje komandom lsmod koji moduli su loadovani a ticuse ovog uredjaja2. август 2005. у 10:51 pm #31960ivasic
УчесникJa sam uspevao da namestim netMod da radi kao USB modem na kernelu 2.4. Sa SuSE 9.2 i 2.6 kernelom nisam uspeo nikako da ga nateram da radi. Na 9.2 nije hteo ni serijski a na 9.3 sam namestio nekako serijski i radi.
Teoretski bi trebalo da rucno loadujes module za USB modem (CDC-ACM) pa dalje da probas sa nekim od device-a /dev/ttyACM* ili tako nesto…
6. август 2005. у 9:38 am #31961MatrixX
УчесникNikako ne mogu da namestim ISDN “modem” da radi u Suse, instalacija ga je detektovala kao USB modem (NE KAO ISDN, vec obican modem), ali ne radi. Da li postoji neka fora ili sta vec?
1)Kao što verovatno znaš, Kinternet je u Susetu default dialer za Net.
Posle detekcije hardvera, Suse prepozna Netmod kao običan modem, i smesti
ga na nepostojeći uređaj, /dev/ttyACMO.. kada ti ponudi podešavanja za Net,
podesi Kinternet na maximalnu brzinu, isključi ton, stavi u prvi Init
string ATZ, u drugi ATB40, posle toga ide podešavanje provajdera, ali to
nije bitno, slobodno preskoči.
Nastaviš instalaciju do kraja, zatim obavezno_uradi_restart(najlakše je, a
Suse tada uradi učitavanje neophodnih modula u kernel) i kada se pojavi
desktop, ideš na fazu2) Onaj Kinterent slobodno zaboravi, ne treba ti uopšte, a usput i ne radi
sa Netmodom 😉Startuješ KPPP, ali obavezno_kao_root, nemoj ni da pokušavaš da menjaš
prava za običnog korisnika, nema svrhe, stalno kuka kako “nema dovoljno
privilegija”(posle svakog restarta, resetuje prava, nejasno mi je zašto?,
zna li neko?)Ako ne znaš kako, najlakše je desni klik, “pokreni program”, ukucaš u polje
KPPP, a u opcijama, kao drugi korisnik, naravno root, pa lozinka, i to je
to. Kasnije, kad sve isprobaš, možeš da napraviš link bilo gde(ja root-KPPP
startujem iz root-GkrellM-a..kucam root lozinku samo jednom, kada podignem
Suse), ili da ne “gasiš” KPPP, sve dok si u Susetu, svejedno..3) Ideš u podešavanja KPPP-a, modem/new, ukucaš Netmod, ili kako ga već
vikaš;), pa “edit”..e tu ne tražiš onaj nepostojeći /dev/ttyACM0, logično,
jer ga i nema ;), nego ostaviš default, /dev/modem..Suse je već napravio
potreban link na modem, prilikom podešavanja Kinterneta, sećaš se?Isključiš “wait for dial tone”, brzinu staviš na 460000, otvoriš “modem
commands”..tu ponovo staviš u Init_string2 ATB40, obrišeš u poslednjem
redu sva tri polja za jačinu tona, i to je to..normalno, sačuvaš sva
podešavanja (podešavanja provajdera valjda ne moram da objašnjavam?;)Kada se poveže, KPPP prijavljuje “Unknown speed”, ali se lepo vidi u
“Details” da piči na 7-7,5 KB..usput, ima još jedna glupost, a to je da
KPPP ne detektuje ako pukne veza, pa nije loše da u početku malo pratiš
lampice na Netmodu 😉
Desilo mi se 2-3 puta da pukne veza, ali uglavnom radi solidno/stabilno.Napomena:
ATB40 je init string za 1 kanal..ako hoćeš oba kanala da koristiš, promeni u ATB0.7. август 2005. у 3:57 pm #31962terza
Учесникajde da ti i ja malo pomognem:
1.kinternet super radi sa netmodom..
2.93 sam prepozna modem(i preko rs232 i preko usb-a)
3.tvoje je da uradis sledece:u yastu lepo ti je modem vec detektovan i postavljen na /dev/ttyACM0.
u podsavanjima iskljuci speaker, za init1 napisi atz, za init2 napisi atb40(to ti je za 1 kanal) i unesi podatke za provajdera a sve ostalo ostavi kao sto jeste.
onda otvori /etc/sysconfig/network i edituj ifcfg-modem0. editovanje ti se svodi na brisanje init8 linije jer ti ona pravi probleme…
obrati paznju da ne obrises celu liniju vec da init8 komanda bude prazna, dakle samo init1 i 2 da budu sa podacima izmedju znakova navoda..
posle toga, snimi izmene(kao root naravno) otvori log u kinternetu i klikni za povezivanje i prati sta se desava, ali sve mora da radi…
za vezu preko rs232 sve je isto..
pozdrav!
12. септембар 2005. у 6:59 pm #31963Joker
УчесникNajzad sam uspeo po tvom uputstvu da se povezem preko isdn-a na net. Hvala
E sad jos da resim i wireless preko vpn-a ili pppoe konekcije 🙁12. септембар 2005. у 7:51 pm #31964Bastard
УчесникKod mene na 9.2 u yast-u pod dsl ima opcija za podesavanje pppoe preko eth0.
Posle zoves sa kinternetom tu dsl konekciju koju si napravio.
Ovo u slucaju da imas vanjski ap ne karticu
Ako ti je protokol ipak pptp onda pretrazi forum.13. септембар 2005. у 6:10 am #31965Joker
УчесникNe, imam pci wireless karticu, D-Link DWL 520+ i protokol je pppoe.
13. септембар 2005. у 12:45 pm #31966Bastard
УчесникProbaj da napravis tu dsl konekciju u yast-u pa zovi kinternetom
Zovese pppoe preko eterneta
Mislim da je i wlan interfejs eternet samo odaberi tu karticu pri pravljenju dsl konekcije
Javi jel radi13. септембар 2005. у 1:55 pm #31967Joker
УчесникUspeo sam da iskonfigurisem wireless karticu, znaci vidim ap-ove mogu da se okacim na njih, ali kad pokusam da napravim dsl konekciju nemogu da izaberem wireless karticu nego samo obicnu mreznu karticu 🙁
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.