Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Interni web site koji radi samo u okviru LAN? [sređeno]
- This topic has 10 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years, 9 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
16. март 2006. у 12:41 pm #7143eladanУчесник
U mojoj maloj firmi je lepo podesen web server tako sto na njemu drzimo sajt firme i par virtuelnih hostova. Naravno, imamo 2 servera sa statickim IP adresama. Pitanje je sledece: da li neko moze da pruzi savet kako da se napravi mogucnost da se na istom serveru hostuje interni sajt kome nikako nece moci da se pristupu spolja sa interneta vec samo u okviru lokalne mreze? To bi bilo za neko interno oglasavanje i pruzanje vesti s tim sto bi bilo dobro da sve bude na apacheu i da radi kao klasican sajt. Moze da se preko sambe shareuje zajednicki direktorijum u koji se stavlja sve sto treba da bude javno ali u okviru firme, i to lepo radi, ali stvar je u tome da to treba da bude pravi web sajt. Da li neko ima ideju?
Druga stvar: postoji li nacin da se preko mail servera (postfix-courier) sa odredjene adrese prosledjuju automatski odgovori (nesto kao “email sekretarica”), i da se poruke koje stignu na odredjenu adresu automatski redirektuju na neku drugu adresu npr. na Gmailu?
Mislim da su zanimljiva pitanja 🙄 mada vi svi ovde vec savrseno vladate svim i svacim da mi moja pitanja katkad izgledaju vrlo glupo 😳 Hvala!
16. март 2006. у 2:36 pm #42294LimitManУчесникNe bih da ti odgovorim samo sa “moze” 🙂
Prvo .. ostali racunari u mrezi (u firmi) imaju direktan (nebitno dynamic ili static) ili shred IP ka netu?
Ukoliko imaju direktan, onda moras da dignes josh jedan IP na tom serveru (primer: ifconfig eth0:1 NOVI_IP), zatim taj isti IP da firewalujesh tako da ga vidi samo interna mreza, a onda da se u apache conf-u (httpd.conf) pozabavish malo vhostovima i bindingovanjem … Uglavnom vhostovima 😉
Ukoliko pak imash shared IP-s, t.j. racunari nemaju direktan pristup ka netu, onda ne moras da dizes firewall, vec samo da napravis vhost koji ce da bude uperen na lan karticu a ne na wan modem …
Nisam nikad radio sa postfix-courier-om, ali siguran sam da to mogu naj obicniji sendmail i vpop .. Uglavnom, pogledaj fajl /etc/mail/aliases ili nesto slicno zavisno od sistema koji koristis… Josh jedna mogucnost ti je squir mail, koji sam video da ima auto responder i redirecter … mada zaista nisam zagledao kako radi 😉
16. март 2006. у 4:23 pm #42295MisterNoУчесникsto se web servera tice i ako ti je otvoren spolja postoji ti fajl .httaccess preko koga mozes da namestis ko ima pravo da prilazi. Tu stavis samo IP lokalne mreze i to ti je to.
sto se postfix-a tice sve ovo moze, samo to je mnogo komplikovanija prica i vuce jos dosta pitanja. Da li izlazis sa javnom adresom, imas li zakupljen domen, koristis li dynamic dns … napisi kakva ti je infrastruktura pa nastavljamo.
16. март 2006. у 9:26 pm #42296popeyeГлавни мајсторKljučne reči: .htaccess, .forward i procmail.
17. март 2006. у 9:23 am #42297eladanУчесникOba servera imaju svoje staticke IP adrese. Na jednom je apache2 a na drugom postfix-courier, na oba je u funkciji dns, sa mail servera ide lan – dinamicko adresiranje (dhcp), tako da svi korisnici dobijaju internet bez ogranicenja i prioriteta.
A gde da nadjem fajlove .forward i procmail (suse je u pitanju) 🙄
S obzirom da je jedan sajt na virtuelnom hostu uradjen kao CMS, u njegovom htdocs-u se nalazi .htaccess. Nisam siguran da tu moze da se podesi zabrana spolja. Gde se inace standardno nalazi .htaccess? (web server je pod ubuntuom)
17. март 2006. у 9:24 am #42298MisterNoУчесникI da bi se koristio mejl server mora da postoji staticka adresa, zakupljen domen i hostovan dns (2 dns-a 24h/7).
Naravno vecina ovih stvari moze da se zaobidje dynamic dns-om i mnostvom sajtova na netu koju pruzaju ovu vrstu free usluge, ali za nesto ozbiljnije samo gore pomenuto.
Inace da se podesi postfix da radi sa fake domenom potrebno je dodavanje recimo 5-6 redova u main.cf.
17. март 2006. у 2:53 pm #42299popeyeГлавни мајсторU direktorijum kome želiš podesiti prava pristupa preko Apache servera postavljaš .htaccess. Datoteke .forward i .procmailrc postavljaš u matični direktorijum korisnika čiju poštu želiš da preusmeriš, odnosno na koju želiš da automatski odgovoriš.
Imaš dosta priručnika koji će ti objasniti kako da putem njih (.htaccess, .forward i .procmailrc) ostvariš ono što želiš. Ne znam napamet adrese, ali unesi u Google polje za pretragu .htaccess howto ili procmail howto i naći ćeš dovoljno materijala. U datoteku .forward unesi adrese na koje prosleđuješ poštu (jedna adresa po liniji).
17. март 2006. у 9:00 pm #42300LYbУчесникSamo jedna napomena za .forward – ako forwardujes negde, onda se poruka brise na maticnom nalogu. Ako zelis da je zadrzis i kod “originalnog primaoca” dodaj i tu adresu u forward.
17. март 2006. у 9:22 pm #42301eladanУчесникPopeye, upravo si mi razjasnio principe na kojima ovo funkcionise. Probacu sve na poslu. Hvala.
Lyb i MisterNo, hvala za korisne napomene.18. март 2006. у 7:13 pm #42302japanУчесникAko zelis da je zadrzis i kod “originalnog primaoca” dodaj i tu adresu u forward.
i napravi beskonacnu petlju 😉
[code]
adresa_za_forward@host_za_forward username_na_localhostu
[/code] -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.