Početak›Форуми›Linuks›Igranje na linuksu›Interesantno !! koliko ljudi u svetu igra HL2 na Linux-u
- This topic has 3 odgovora, 3 glasa, and was last updated 17 years, 11 months ranije by
Bastard.
-
AutorČlanci
-
27. aprila 2005. u 6:33 am #5249
Stator
UčesnikPreuzeto sa bench-a
Valve Software je sproveo istraživanje među korisnicima svog Steam servisa o tome koji hardver koriste pri igranju video igre Half Life 2. Rezultati su krajnje zanimljivi.
Procesori iz AMD-a i Intela su među igračima gotovo podjednako popularni. 48 % ljubitelja igre Half-Life 2 ovaj naslov pokreće na računaru sa AMD-ovim procesorom, a 52 % na mašini sa Intelovim CPU-om.
Uprkos tome što je ova video igra optimizovana za ATI-jeve grafičke procesore, 51 % igrača ju je igralo na grafičkim čipovima iz kompanije NVIDIA, dok je 41 % koristilo čipove iz ATI-ja, što je još jedan dokaz da NVIDIA-a vraća primat na tržištu koji je izgubila prošle godine.
U oči upada i jako veliki procenat onih koji ne koriste ni ATI-jeve ni NVIDIA-ine čipove. Zastupljenost kompanija S3 i XGI je isuviše mala da bi to moglo biti objašnjenje, a Half Life 2 je suviše zahtevna igra da bi se mogla igrati sa integrisanom grafikom. Rešenje za ovu misteriju je pronađeno kada je otkriveno da emulator Cedega (ranije poznat kao WineX) na upit Steam servera prijavljuje grafičku kartu u sistemu kao “nepoznatu”. Ovo znači da veliki broj ljudi igra Half-Life 2 pod Linux operativnim sistemom, što je definitivno znak za Microsoft da se zabrine, pošto je bolja podrška za video igre glavni razlog zbog koga veći broj računarskih entuzijasta do sada nije prešao sa Windows operativnih sistema na Linux.27. aprila 2005. u 6:53 am #27656Duffman
UčesnikUkoliko sam dobro izracunao to je oko 8-9% svih igraca koji igraju HL2 preko Linuxa. Pa dobro, procenat po procenat trziste 🙂 . Ma jos kad bi igre cesce izazile za Lin sreci nikad kraja 😉 😀
27. aprila 2005. u 9:25 am #27657Stator
UčesnikUkoliko sam dobro izracunao to je oko 8-9% svih igraca koji igraju HL2 preko Linuxa. Pa dobro, procenat po procenat trziste 🙂 . Ma jos kad bi igre cesce izazile za Lin sreci nikad kraja 😉 😀
Ja mislim da je to super procenat jer cak ni FF nije uspeo da “otkine toliko deo kolaca”…
29. aprila 2005. u 8:45 pm #27658Bastard
UčesnikMa nemam pojma al sve to nema mnogo veze sa hl2.
Koliko je moglo da se vidi (ko je mogao da izlista servere cs-a) polovina servera su na linuxu. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.