Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Interactive Firewall
- This topic has 16 одговора, 11 гласова, and was last updated 20 years, 8 months раније by
DeeMon.
-
АуторЧланци
-
24. новембар 2005. у 1:50 pm #37705
velial
Учесникport scaning. Ne znam šta je skeniranje portova, al’ nebitno
Skeniranje portova nije nimalo cudna stvar na netu, to ljudi obicno rade na serverima (ali i jeste hakerska aktivnost). Ne znam zasto bi tebe neko skenirao?
Kad si vec potegao to pitanje zanima me sta bi iko mogao da uradi i ako otvori port ka tvojoj masini, a masina ti je na linuxu (kad nemas firewall)?
Za win. sam nacuo neke stvari ali o LINUXU nista (ustvari cuo sam od ljudi da im se potencijalni virusi zale kako ne mogu da se startuju posto to nije win. ali to nije to).
24. новембар 2005. у 2:06 pm #37706kmilos
Учесникport scaning. Ne znam šta je skeniranje portova, al’ nebitno…
Google i Wikipedia su ti prijatelji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Port_scanningKad si vec potegao to pitanje zanima me sta bi iko mogao da uradi i ako otvori port ka tvojoj masini, a masina ti je na linuxu (kad nemas firewall)?
Može da ti uvali rootkit npr. pa onda iskoristi tvoju mašinu kao zombija za dalje napade…
24. новембар 2005. у 3:17 pm #37707velial
УчесникJel mu treba nekakava sifra za to (neki user sto vec postoji na tvom racunaru ili tako nesto)?
kako se uopste loguje…24. новембар 2005. у 3:32 pm #37708MisterNo
УчесникVoleo bih da na forumu ima vise ljudi koji imaju strucnost kao LimitMan.
A ne da sve teme budu tipa kako nasminkati linux i slicno.24. новембар 2005. у 7:29 pm #37709popeye
Главни мајсторMan’te se ljudi ćorava posla. Niti vas provajderov DNS server skenira, niti provajderi uopšte to čine kako bi “našli propust na vašem računaru”. Ako neko od zaposlenih to radi, mora biti da je:
[*]veoma neozbiljan
[*]još više besposlen[/list:o]
Ako baš žele znati koje su mašine zaražene ili sa problemom na mreži, izveštaji antivirusa na serveru za epoštu ili logovi IDS-a to mogu pokazati.Što se tiče DNS servera i famoznog “skeniranja portova”, podrazumevano ponašanje DNS servera kada ne dobije potvrdu klijenta o prijemu odgovora (na upit koji je vaš računar postavio) je da pokuša ponovo na viši port. Kako loše podesite zaštitni zid, a i sami DNS serveri mogu prosleđivati upite (pa vam se na upit javi DNS server kome niste dozvolili pristup), dolazi do ovakvih situacija.
5. децембар 2005. у 11:12 am #37710genije
УчесникProbajte Puppy Linux i Morizot Firewall.
Od kako koristim Puppy multisession Live Linux CD za odlazak na internet, nemam problema sa upadima.
Cak i kad ne koristim Morizot firewall u Puppy linux-u , nemam problema jer on samo mountuje RAM memoriju, sve ostalo nije mountovano.
Ako i udje virus ili crv, po sledecem ukljucenju RAM je cist i resen problem.
Barry K. pisac ovog linuxa je napravio potpuno nekompatibilan sistem, pa tako losi momci ostaju praznih saka.
Mana je sto podrzava samo Lucent Softverske modeme, ali to i nije tako lose. Mogu i HARDVERSKI, a postoji i mogucnost kacenja preko SAMBE na neki vec ukacen sistem, pa cak i onaj koji je zakacen pod Windows-om.
Koristim GKDIAL, koji je fenomemalan, a takodje i MOZILA browser.
Sta reci, nema sigurnijeg pristupa WEB-u.
Ako neko ima drugacije misljenje, podelite sa mnom, da ne ostanem u zabludi.
❗5. децембар 2005. у 1:48 pm #37711DeeMon
УчесникPa sad, vidi ovako:
1.Da bi sve to radilo moraš da imaš najmanje 2 kompjutera, što ne verujem da većina korisnika ima,
2.Moraš da imaš modem koji je podržan (dakle dodatni izdatak),
3.Ne vidim svrhu te distribucije ako koristi modem sa druge mašine, ta mašina je i dalje otvorena za napade, i
4.Kada ugasiš mašinu sve što si radio ide u nepovrat, pošto vidim da koristš xp i verovatno ntfs fajl sistem na koji ni jedan linux ne piše (osim ako si fanatik, pa si dozvolio pravo upisa i time kompromitovao sam ntfs i xp)Ako grešim neka me neko ispravi
P.S.Sve ovo što sam napisao važi samo ako si kućni korisnik, u firmi ćeš i onako koristiti mnogo naprednija rešenja od ovog.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.