Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Instalirati ili ne, pitanje je sad.
- This topic has 10 одговора, 7 гласова, and was last updated 18 years, 9 months раније by
Demon.
-
АуторЧланци
-
16. новембар 2007. у 12:05 am #9536
Neky
УчесникLokalni serviser dobio obaveštenje da je piraterija strogo kažnjiva i odlučio da ne instalira piratski Windows na prodate računare. Originale niko neće da kupi i on odlučio da ih prodaje “prazne”, bez OSa. Tu uskačem ja i predlažem Linux. Na pamet mi pada PCLOS jer sam čitao ovde da je “prost” i “windowsolik”. Pitanje je…da li da ga instaliram kao glavni/jedini OS i kako se ponaša kao desktop OS? Neka podrazumevana stavka bude da 70% kupaca nema internet ili ima dial-up. Kako će se ponašati kod prepoznavanja hardvera? Štampači, skeneri? Da li je iko voljan da mi pošalje najnoviju verziju poštom, ne isplati se da skidam sa mojih ~128k, poslaću mu prazan disk i veliko hvala.
16. новембар 2007. у 9:56 am #65062Demon
УчесникLokalni serviser dobio obaveštenje da je piraterija strogo kažnjiva i odlučio da ne instalira piratski Windows na prodate računare. Originale niko neće da kupi i on odlučio da ih prodaje “prazne”, bez OSa. Tu uskačem ja i predlažem Linux. Na pamet mi pada PCLOS jer sam čitao ovde da je “prost” i “windowsolik”. Pitanje je…da li da ga instaliram kao glavni/jedini OS i kako se ponaša kao desktop OS? Neka podrazumevana stavka bude da 70% kupaca nema internet ili ima dial-up. Kako će se ponašati kod prepoznavanja hardvera? Štampači, skeneri? Da li je iko voljan da mi pošalje najnoviju verziju poštom, ne isplati se da skidam sa mojih ~128k, poslaću mu prazan disk i veliko hvala.
Instaliraj kao jedini, ali napravi više particija – npr. napravi jednu particiju za smještanje muzike i videa, ili tako nešto. Tako bih ja. Napravio bih tri particije: instalaciona (root), /home i još jedna dodatna (na otprilike pola diska).
Što se tiče PCLOS-a, nije loš izbor, ali ja bih ipak tu (ako ćeš već PCLOS) instalirao Mandrivu (DVD izdanje) jer ima više softvera ( a svejedno je PCLOS zasnovan na Mandrivi). A mogao bih ti i poslati Mandrivu 2007.1 DVD poštom (a za koji dan bih trebao dobiti i Mandrivu 2008). PCLOS imam ali je živi CD, i nisam siguran koja je verzija. Ili instaliraj Fedoru (ali sa KDE-om).16. новембар 2007. у 10:48 am #65063dejanium
Учесникja se ne bavim takvim stvarima, ali kad bih to radio, obavezno bih vodio racuna o podrzanom hardveru, grafickim karticama, modemima (dial up i ADSL), bezicnom internetu, izboru softvera …
znaci izbor distribucije koja sadrzi ( ili je tebi lako da nabavis i instaliras) multimedija kodeke, drajvere za grafiku, dobar izbor softvera (pregled i obrada slika, plejeri (video i audio), OO paket …), malo sminke za desktop (superkaramba i sl), neki sistem monitor, programe za skidanje sa neta, da ima alat za instaliranje i deinstaliranje paketa i upravljanje sistemom (nesto kao YaST u SuSE-tu ), KDE kao podrazumevani GUI i tako to.
u principu, izaberi distribuciju da olaksas sebi posao, da te sto manje zivkaju musterije, a i neki prirucnik bi dobro dosao, cisto informativno.
instaliraj, ali pametno O0
16. новембар 2007. у 5:28 pm #65064miodragz
УчесникNajbolji izbor za takve stvari je Mandriva O0
16. новембар 2007. у 6:12 pm #65065Neky
УчесникHvala svima na savetima. Vidim da preporučujete Mandrivu, verovatno mislite na noviju, 2008. Slažem se za particije, tako bih nekako sredio. Takođe bih odradio da sve bude što više nalik Windowsu, što se tiče prečica na desktopu i slično. KDE takođe ulazi kao favorit.
Kako se Mandriva ponaša sa hardverom? Pogotovo me zanimaju USB spravice, Telekom modemi (krenuo ADSL u Šidu pre neki dan), i bluetooth spravice?
Molim nekog moderatora da prebaci ovo u Mandriva odeljak, odabrao sam distribuciju.
16. новембар 2007. у 6:31 pm #65066GoranSTX
УчесникMolim nekog moderatora da prebaci ovo u Mandriva odeljak, odabrao sam distribuciju.
Your wish is my command 🙂
16. новембар 2007. у 7:38 pm #65067Neky
УчесникHvala. Da li iko želi da se menja? Potrebna Mandriva 2008, nudim Slackware 12 2CDa, Backtrack 2, Slax i slične “mini” distribucije.
16. новембар 2007. у 9:51 pm #65068Sioux
УчесникŠto se tiče prepoznavanja hardware-a Mandriva is the best.
16. новембар 2007. у 10:29 pm #65069dukenukem_4d
Учесникzakasnih za preporuku za pclos :'( al’ nema veze
najbolje uzmi nesto na DVD -posto je izabrana mandriva, jer i njena cd verzija(one 2008) zahteva update
sa internetaza dial-up: sta imate u ponudi u servisu, lucent ili conexant?
za ovaj drugi ipak treba mala zakrpa 😉
(tu imas malo vise posla sa sredjivanjem)
za bluetooth:sve ide preko bluez (drajvera i utility) i programa kdebluetooth
ali to je za host ,dok one stvarcice (mobilni ) koje se kace treba da se vidi sta prepoznaje
za usb adsl: zavisi koji je modem ???
a ako je ethernet adsl modem onda radi na bilo kojoj mreznoj karticiali kad napravis,recimo nesto da radi ,modem neki ili slicno ,ovo moze da se upakuje u rpm
pa se posle jednostavnije instalira na drugi kompjuter O0 (mora da bude ista mandriva svuda)
wow ,imas pristup razlicitom hardware-u i zadatak da proradi na linuxu 😎17. новембар 2007. у 1:17 pm #65070Neky
УчесникNemam pojma šta ima od ponude…ne radim ja tamo, bio sam 2, 3 puta jer vlasnik smara. Urgiraću da stavlja lako prepoznatljiv hardver. Ne vredi sad da pričam u prazno, moram prvo nabaviti Mandriva 2008 DVD. Aj pa do sledećeg javljanja O0
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.