Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › instaliranje pidgina [ubuntu 6.06] – parser error
- This topic has 9 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
vsnrs.
-
AutorČlanci
-
28. oktobar 2007. u 8:20 am #9468
vsnrs
Učesnikpozdrav :]
krenula sam instalirati pidgin (radim po ovom[/url] uputstvu), skinula fajic, raspakovala, krenula config, uz neke stvari koje sam resila, posle svega dobijem ovo:
//blabla
checking for perl… /usr/bin/perl
checking for XML::Parser… configure: error: XML::Parser perl module is required for intltool
e sad, guglala sam malo i nasla ovaj sajt, gde se kao nalazi resenje: http://search.cpan.org/~msergeant/XML-Parser-2.34/Parser.pm
medjutim, meni uopste nije jasno – sta konkretno – ja trebam uraditi
jel’ ima neko da se susreo sa ovim problemom ili slicnim ili mozda ideju kako da resim ovo?
hvala.
28. oktobar 2007. u 9:05 am #64529GoranSTX
UčesnikPozdrav i dobrodosla.
Pre svega, ako se ne varam, koristis ubuntu pa me zanima sta je prepreka da koristis neki od paket menadzera za taj distro? (ne koristim ubuntu ali mislim da je Synaptic u pitanju) Time bi izbegla ove probleme jer bi Synaptic svukao sve potrebne medjuzavisnoti. Konekretno tebi treba libxml-parser-perl paket za ubuntu (pominje se u komentarima sa uputstva koje si dala), ali kad ga instaliras to ne garantuje da mozda nece trebati nesto drugo (kao recimo SSL biblioteka za konekciju na MSN).
Jos jednom savet da probas instalaciju preko Synaptic-a.
28. oktobar 2007. u 2:06 pm #64530vsnrs
Učesnikgorane, hvala sto si se javio :]
uradila sam kako si rekao, tj u synaptic package manager sam nasla taj paket za perl (parser) i dalje “instaliranje” je u tokunisam znala da tamo isto moze da se gleda kod instaliranja, sad znam da tu uvek mogu pogledati. zaista zgodna stvarcica :]
28. oktobar 2007. u 2:29 pm #64531Neky
UčesnikUvek prvo proveri da li može program da se instalira preko Synaptica, najlakše je i najsigurnije. Sve ostale metode probaj tek ako nema programa u repozitorijumima.
28. oktobar 2007. u 5:12 pm #64532vsnrs
Učesnik@neky
ali ja nisam instalirala ceo pidgin preko tog synaptic … nego samo to sta je falilo za perl (verujem da si na to i misliso):]
28. oktobar 2007. u 5:16 pm #64533burga
UčesnikČekaj malo. Ako imaš Ubuntu i Sinaprik, onda nema frke, nakačiš se na net, pokreneš Sinaptik, kažeš mu da ponovo pročita listu paketa s neta, nađeš bilo koji program koji te zanima, a on će da skine i sve pakete od kojih zavisi onaj koji odabereš i da sve instalira. Ne može prostije. Ne vidim zašto to ne bi tako odradila.
28. oktobar 2007. u 7:38 pm #64534vsnrs
Učesnik@burga
trebao si procitati moj prvi post, lepo sam napisala kako sam radila, po uputstvu, iz komandne linije, tj u terminalu, uz apt-get, kao sto radim sa vecinom programa
i naznacila sam da je doslo do problema u jednom trenutku sa tim configure errorom “perl parser bla” i to sam nasla u tom synaptic kako je goran rekao, dotle nisam ni znala da tamo ista ima, jer sam sve do sad radila u terminalu (pa i cekiranje onih universal i multiverse reposit. itd) a sad znam pa cu za ubuduce videti.oke sad? :]
28. oktobar 2007. u 8:01 pm #64535GoranSTX
UčesnikSynaptic nije nista drugo do front-end (tj. graficki interfejs) za apt-get. Znaci, nema potrebe da ides u kozolu i kuckas komande, pokrenes Synaptic, osveziz repozitorijume i kliknes na program koji hoces da instaliras.
Najpozeljniji nacin instalacije nekog softvera na linux sistemu je preko paket menazdera. Na taj nacin se resavaju problemi medjuzavisnosti ili sukob verzija. Ako si u mogucnosti da koristis on-line repozitorijume (znaci dobar net) tako bi uvek trebala da instaliras programe. U repoima je najcesce svez i testiran softver za taj distro.Kompajliranje je neophodno ako za tvoj distro ne postoji verzija u repozitorijumu, ili prekompajliran paket, ili, u krajnoj liniji zelis da ukljucis dodatne opcije ili zelis najsveziju mogucu verziju softvera.
29. oktobar 2007. u 3:28 pm #64536Neky
Učesnik
@neky
ali ja nisam instalirala ceo pidgin preko tog synaptic … nego samo to sta je falilo za perl (verujem da si na to i misliso):]
Ciljam na bilo koji drugi program koji ti ikad zatreba. Prvo repozitorijumi, onda sve ostalo.
29. oktobar 2007. u 6:03 pm #64537vsnrs
Učesnikukapirala! :]
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.