Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › instaliranje pidgina [ubuntu 6.06] – parser error
- This topic has 9 одговора, 4 гласа, and was last updated 18 years, 10 months раније by
vsnrs.
-
АуторЧланци
-
28. октобар 2007. у 8:20 am #9468
vsnrs
Учесникpozdrav :]
krenula sam instalirati pidgin (radim po ovom[/url] uputstvu), skinula fajic, raspakovala, krenula config, uz neke stvari koje sam resila, posle svega dobijem ovo:
//blabla
checking for perl… /usr/bin/perl
checking for XML::Parser… configure: error: XML::Parser perl module is required for intltool
e sad, guglala sam malo i nasla ovaj sajt, gde se kao nalazi resenje: http://search.cpan.org/~msergeant/XML-Parser-2.34/Parser.pm
medjutim, meni uopste nije jasno – sta konkretno – ja trebam uraditi
jel’ ima neko da se susreo sa ovim problemom ili slicnim ili mozda ideju kako da resim ovo?
hvala.
28. октобар 2007. у 9:05 am #64529GoranSTX
УчесникPozdrav i dobrodosla.
Pre svega, ako se ne varam, koristis ubuntu pa me zanima sta je prepreka da koristis neki od paket menadzera za taj distro? (ne koristim ubuntu ali mislim da je Synaptic u pitanju) Time bi izbegla ove probleme jer bi Synaptic svukao sve potrebne medjuzavisnoti. Konekretno tebi treba libxml-parser-perl paket za ubuntu (pominje se u komentarima sa uputstva koje si dala), ali kad ga instaliras to ne garantuje da mozda nece trebati nesto drugo (kao recimo SSL biblioteka za konekciju na MSN).
Jos jednom savet da probas instalaciju preko Synaptic-a.
28. октобар 2007. у 2:06 pm #64530vsnrs
Учесникgorane, hvala sto si se javio :]
uradila sam kako si rekao, tj u synaptic package manager sam nasla taj paket za perl (parser) i dalje “instaliranje” je u tokunisam znala da tamo isto moze da se gleda kod instaliranja, sad znam da tu uvek mogu pogledati. zaista zgodna stvarcica :]
28. октобар 2007. у 2:29 pm #64531Neky
УчесникUvek prvo proveri da li može program da se instalira preko Synaptica, najlakše je i najsigurnije. Sve ostale metode probaj tek ako nema programa u repozitorijumima.
28. октобар 2007. у 5:12 pm #64532vsnrs
Учесник@neky
ali ja nisam instalirala ceo pidgin preko tog synaptic … nego samo to sta je falilo za perl (verujem da si na to i misliso):]
28. октобар 2007. у 5:16 pm #64533burga
УчесникЧекај мало. Ако имаш Убунту и Синаприк, онда нема фрке, накачиш се на нет, покренеш Синаптик, кажеш му да поново прочита листу пакета с нета, нађеш било који програм који те занима, а он ће да скине и све пакете од којих зависи онај који одабереш и да све инсталира. Не може простије. Не видим зашто то не би тако одрадила.
28. октобар 2007. у 7:38 pm #64534vsnrs
Учесник@burga
trebao si procitati moj prvi post, lepo sam napisala kako sam radila, po uputstvu, iz komandne linije, tj u terminalu, uz apt-get, kao sto radim sa vecinom programa
i naznacila sam da je doslo do problema u jednom trenutku sa tim configure errorom “perl parser bla” i to sam nasla u tom synaptic kako je goran rekao, dotle nisam ni znala da tamo ista ima, jer sam sve do sad radila u terminalu (pa i cekiranje onih universal i multiverse reposit. itd) a sad znam pa cu za ubuduce videti.oke sad? :]
28. октобар 2007. у 8:01 pm #64535GoranSTX
УчесникSynaptic nije nista drugo do front-end (tj. graficki interfejs) za apt-get. Znaci, nema potrebe da ides u kozolu i kuckas komande, pokrenes Synaptic, osveziz repozitorijume i kliknes na program koji hoces da instaliras.
Najpozeljniji nacin instalacije nekog softvera na linux sistemu je preko paket menazdera. Na taj nacin se resavaju problemi medjuzavisnosti ili sukob verzija. Ako si u mogucnosti da koristis on-line repozitorijume (znaci dobar net) tako bi uvek trebala da instaliras programe. U repoima je najcesce svez i testiran softver za taj distro.Kompajliranje je neophodno ako za tvoj distro ne postoji verzija u repozitorijumu, ili prekompajliran paket, ili, u krajnoj liniji zelis da ukljucis dodatne opcije ili zelis najsveziju mogucu verziju softvera.
29. октобар 2007. у 3:28 pm #64536Neky
Учесник
@neky
ali ja nisam instalirala ceo pidgin preko tog synaptic … nego samo to sta je falilo za perl (verujem da si na to i misliso):]
Ciljam na bilo koji drugi program koji ti ikad zatreba. Prvo repozitorijumi, onda sve ostalo.
29. октобар 2007. у 6:03 pm #64537vsnrs
Учесникukapirala! :]
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.